Huonekasvit

Vahattu hyasintti ihastuttaa kauneudellaan – tee itse soma joulukukka

Vahattu hyasintti on suloinen joulukukka, joita on myynnissä kukkakaupoissa myös valmiina. Niiden tekeminen itse on nopeaa ja helppoa. Tarkkana pitää olla vain kynttilävahan lämpötilan kanssa.

Viime vuosina joulun alla on tullut myyntiin hyasintteja, joissa sipuli on vahattu. Tällainen vahattu hyasintti sopii pöydälle tai tarjottimelle sellaisenaan. Se on minimalistinen joulukoriste, joka ei vie paljon tilaa.

Hyasintin sipuli pitää sisällään kaiken kukintaa varten, joten se ei multaa kaipaa. Se onkin erinomainen joulukukka erilaisiin asetelmiin. Kaunis sipuli saa näkyä, eikä hyasintti aina kaipaa ruukkuakaan.

Lue myös: Hyasintin hoito: Katso ohjeet ja vältä tyypillinen virhe!

Vahattu hyasintti kestää pystyssä vahakannan avulla, kun vaha on jähmettynyt.
Vahattu hyasintti kestää pystyssä vahakannan avulla, kun vaha on jähmettynyt.

Vahattu hyasintti valmistuu kynttilöiden hukkapätkistä

Vahatun hyasintin tekeminen on helppoa. Aloita poistamalla hyasintti taimiruukusta, puhdista juuret mullasta, pese ja anna kuivahtaa. Sulata kattilassa kynttilävahaa. Voit käyttää kotoa löytyviä kynttilän loppuja tai hankkia kynttilöiden valamiseen tarkoitettuja rakeita.

Kun vaha on sulanut, anna sen kevyesti viilentyä, jotta et vahingoita kuumalla vahalla sipulia. Kasta sipuli vahaan ja nosta kuivumaan leivinpaperin päälle pystyyn, jotta vaha jäähtyy siten, että sipuli pysyy pystyssä.

Lue myös: Jouluinen kukka-asetelma koristaa kodin – katso ideat joulukukka-asetelman tekoon!

Tiesitkö, että hyasintti on vuodesta toiseen Suomen myydyin joulukukka. Sitä hankitaan kotiin tuomaan tunnelmaa jo hyvissä ajoin ennen joulua.

Tarinan mukaan ensimmäinen hyasintti nähtiin helsinkiläisen kukkakaupan ikkunassa vuonna 1879. Vuosikymmenestä toiseen hyasintti on koristanut kotejamme jouluisin.

Lue myös: Joulukukkien hoito: Katso vinkit ja nauti joulukukista pitkään!

Nuppuinen vahattu hyasintti avautuu kukkimaan yleensä noin viikon kuluessa.
Nuppuinen vahattu hyasintti avautuu kukkimaan yleensä noin viikon kuluessa.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 22/20.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vahattu hyasintti ihastuttaa kauneudellaan – tee itse soma joulukukka

Sinun täytyy kommentoidaksesi.