Huonekasvit

Maijat tuovat kotiin rehevää vehreyttä – näin maijojen hoito onnistuu!

Maijat on suuri kasvisuku, johon kuuluu monia suomalaisillekin tuttuja huonekasveja, kuten isomaija, silkkimaija ja marmorimaija. Maijojen hoitaminen ei ole vaikeaa – lue tästä parhaat vinkit!

Maijat ilahduttavat kodin sisustuksessa eri lajikkeiden värien ja kuvioiden laajalla skaalalla ja suurilla näyttävillä lehdillään. Luontaisesti maijoja kasvaa Keski- ja Etelä-Amerikassa ja Länsi-Intian saaristossa ja lajikkeita on satoja. Tutustu kasvin eri lajikkeisiin ja hoito-ohjeisiin ja kasvata itsellesi kukoistava maija!

Lue myös: Anopinkieli on särmikäs mutta helppohoitoinen – Ohjeet anopinkielen hoitoon

Maijat tunnistaa suurista raidallisista lehdistä. Silkkimaijoilla on nimensä mukaan silkkisen pehmeät lehdet.
Maijat tunnistaa suurista raidallisista lehdistä. Silkkimaijoilla on nimensä mukaan silkkisen pehmeät lehdet. Kuva: iStock

Maijojen lajit ja alaluokat: Marmorimaija, nukkumaija ja aaltomaija

Maijat ovat reheviä ja lehteviä viherkasveja, joista on yli 300 erilaista lajiketta. Maijat kuuluvat marantakasveihin (Marantaceae), joihin kuuluvat myös nukkumatti (Maranta) ja nukkuleena (Stromanthe).

Yleisimmät maijat ovat isomaija (Calathea roseopicta), silkkimaija (Calathea orbifolia), aaltomaija (Calathea rufibarba) ja marmorimaija (Calathea lancifolia). Hieman harvinaisempia kaunottaria ovat verkkomaija (Calathea musaica ’Network’) ja Calathea ornata. Nyt maijojen värikkäät lajikkeet ovat erityisessä nosteessa. Lajikkeilla Calathea ornata ’Pink’ ja Calathea roseopicta ’Little Princess’ on lehdissä vaaleanpunaista.

Hyvässä hoidossa maijat voivat kasvaa 50–60 cm korkeiksi ja yhtä laakeiksi puskiksi. Kaikkiin maijoihin sopii suunnilleen samanlainen hoito.

Maijat tarvitsevat valoa

Maijat voivat parhaiten valoisassa hajavalon kasvupaikassa. Vältä paahteista auringonpaistetta, mutta myös liian pimeää paikkaa. Jos kasvi ei saa tarpeeksi valoa, sen lehdet saattavat menettää värinsä ja kuviointinsa.

Kasvi viihtyy huoneenlämmössä, eikä tykkää vedosta. Lämpötila ei saisi laskea alle +12 asteen.

Lue myös: Vanhanajan huonekasvit hurmaavat kasviharrastajia edelleen – näin viherkasvit saapuivat Suomeen

Maijat voivat kasvaa noin puolimetrisiksi puskiksi myös kotioloissa, jos ne saavat riittävästi valoa ja sopivissa määrin kosteutta.
Maijat voivat kasvaa noin puolimetrisiksi puskiksi myös kotioloissa, jos ne saavat riittävästi valoa ja sopivissa määrin kosteutta. Kuva: iStock

Kastelu ja lannoitus

Maijoja kannattaa kastella niin, että pintamulta kuivahtaa kastelujen välillä. Maijat kärsivät sekä liiasta kuivuudesta että kosteudesta. Tarkkaile mullan kosteutta pistämällä etusormi noin 2 cm syvyyteen multaan. Kastele, jos multa tuntuu kuivalta. Pohjareiällisessä ruukussa paras vaihtoehto on kastella aluslautaselle. Jos aluslautasella on vettä vielä tunnin jälkeen kastelusta, kaada ylimääräinen vesi pois.

Maijoja voi suihkutella kevyesti varsinkin talvella, kun huoneilma on kuiva. Kasvit nauttivat myös lehtien pyyhkimisestä pölystä. Älä kuitenkaan vie kasvia suihkuun, koska se on herkkä liikakastelulle.

Lannoita maijaa noin kerran kuukaudessa kasvukaudella, maalis-lokakuussa.

Maijat ja mullanvaihto

Maijat ovat siitä mutkattomia kasveja, että ne tyytyvät mullan suhteen vähään. Kasvin voi istuttaa tavalliseen kukkamultaan ja sitä tarvitsee vain harvoin siirtää uuteen multaan ja ruukkuun. Siirrä maija suurempaan ruukkuun vasta silloin, kun kasvi ei enää mahdu juurineen vanhaan ruukkuunsa. Kasvukauden alussa, maalis-huhtikuussa, kannattaa kuitenkin tehdä pintamullanvaihto. Kaapaise vanhaa multaa pois ruukun pinnalta ja lisää uutta multaa päälle.

Lisääminen jakamalla

Maijaa lisätään jakamalla. Erottele haluamasi osa emokasvista juurineen ja istuta uuteen multaan. Tee lisääminen aina kasvukauden alussa , maalis-toukokuussa. Näin emokasvi ja uusi kasvi lähtevät parhaiten uuteen kasvuun.

Lannoita uusi kasvi vasta 2 viikon päästä istuttamisesta, kun juuri on asettunut ja lähtenyt kasvuun. Kasvi ei hyödy lannoituksesta ennen kuin kasvi on juurtunut tukevasti kasvualustalle.

Lähde: Tiina Savolainen, Inbloom

Maijat ovat ilahduttavan erilaisia väreiltään ja kuvioiltaan. Isomaija ’Little princess’ on nyt suosittu maijalajike.
Isomaija ’Little princess’ on nyt suosittu maijalajike. Kuva: OM-arkisto
Monipuolinen kasvisuku, johon sisältyy monia erinäköisiä lajikkeita. Verkkomaija (
Verkkomaija  Kuva: iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Maijat tuovat kotiin rehevää vehreyttä – näin maijojen hoito onnistuu!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.