Ruoka

Oletko säilyttänyt leikkokukkia ja hedelmävatia tai kurkkua ja tomaattia vierekkäin? Ei kannattaisi, sillä osa hedelmistä erittää etyleeniä, joka nopeuttaa kasvisten vanhenemista

Etyleeni kiihdyttää kasvisten vanhenemista ja vaikuttaa kasvisten säilymiseen ja makuun. Osa kasviksista erittää etyleeniä runsaasti, toiset ovat puolestaan etyleenille arkoja.

Jos olet joskus säilyttänyt yrttiruukkua banaanitertun vieressä, olet ehkä huomannut, että yrtit nuupahtavat. Syynä on etyleeni eli pieni kaasumainen kasvihormoni, joka kiihdyttää kasvisten vanhenemista ja/tai kypsymistä ja vaikuttaa siten kasvisten säilymiseen ja makuun.

Osa kasviksista, kuten banaani, erittää kypsyessään etyleeniä runsaasti ilmaan. Toiset kasvikset, kuten lehtivihannekset ja kurkku, ovat etyleenille arkoja.

Leikkokukkien terälehdissä etyleeni kiihdyttää kasvin solukkojen vanhenemista. Siksi etyleeniä voi kutsua eräänlaiseksi ”vanhenemishormoniksi”.

”Lehdet lakastuvat ja kukat putoavat nopeammin, jos leikkokukat altistuvat hedelmien erittämälle etyleenille. Siksi ohjeena on, että hedelmävatia ei pitäisi laittaa kukkakimpun alle”, kasvibiologian apulaisprofessori Saijaliisa Kangasjärvi Helsingin yliopistosta sanoo.

Samasta syystä kaupan valmiissa salaattisekoituksissa ei ole mukana tomaattia, joka vapauttaisi pussiin etyleeniä. Seurauksena salaatinlehdet kellastuisivat, pehmenisivät ja pilaantuisivat toivottua nopeammin.

Viipaloitu kurkku ja kaksi kokonaista tomaattia keittiötasolla vierekkäin.
Kurkkua ja tomaattia ei kannata säilyttää samassa paikassa, sillä tomaatin erittämä etyleeni nopeuttaa etyleenille aran kurkun pilaantumista. © iStockphoto

Lue myös: Näin kypsytät raa’at hedelmät yhdessä yössä – joko hallitset tämän yksinkertaisen niksin?

Tästä syystä etyleeni vaikuttaa kasviksiin eri tavalla

Miksi banaani ja tomaatti tuottavat etyleeniä enemmän kuin kurkku ja salaatti? Vastaus löytyy kasvisten ominaisuuksista.

Hedelmät ja vihannekset voidaan jakaa kahteen ryhmään: klimakteerisiin ja ei-klimakteerisiin. Samassa ryhmässä olevat kasvikset jakavat keskenään samanlaiset soluviestinnän mekanismit ja reagoivat siksi etyleeniinkin samalla tavalla.

Ensimmäiseen ryhmään eli klimakteerisiin hedelmiin kuuluvat banaanit, aprikoosit, omenat ja tomaatit. Etyleeni kiihdyttää niiden kypsymisprosessia. Mitä kypsempi hedelmä on, sitä enemmän etyleeniä erittyy. Ylikypsä banaani erittää runsaammin etyleeniä kuin raaka banaani.

Kypsyessään klimakteeriset hedelmät alkavat tuoksua. Tuoksuvat hedelmät houkuttelevat kasvinsyöjiä, jotka levittävät niiden siemeniä ja jatkavat siten hedelmien evolutiivista elinkaarta.

”Se on vähän sellainen, kumpi oli ensin: muna vai kana -tyyppinen asia. Hedelmät voivat ylikypsyä, koska niissä on ollut voimakkaasti etyleeniä mutta toisaalta kypsymisprosessi myös kiihdyttää etyleenin tuotantoa”, Saijaliisa Kangasjärvi sanoo.

Ei-klimakteerisilla hedelmillä, kuten sitrushedelmillä, tämänkaltaista kypsymismekanismia ei ole.

”Etyleeniä paljon erittävä hedelmä jatkaa kypsymistä vielä sen jälkeen, kun se on poimittu. Jos sitruunan poimii raakana, se ei jatka kypsymistä, toisin kuin tomaatti”, Kangasjärvi selittää.

Myös homeiset kasvikset erittävät runsaasti etyleeniä. Kyse on kasvin puolustusreaktiosta.

”Kun kasvi on aistinut ulkoisen uhan, homeen, etyleenin tuotantoa aiheuttavat puolustusvasteet aktivoituvat taistellakseen hometta vastaan”, Kangasjärvi sanoo.

Siksi tuulettaminen, toimiva ilmanvaihto sekä homeisten ja pilaantuneiden tuotteiden poisheittäminen auttavat ehkäisemään etyleenin aiheuttamia haittoja.

Katso videolta, kuinka kasvikset kannattaa säilyttää

Internetissä liikkuu yleinen etyleeniä koskeva harhaluulo

Usein internetissä törmää väitteeseen, jonka mukaan etyleeni muodostuisi kasvien soluhengityksessä. Tämä ei kuitenkaan asiantuntijan mukaan pidä paikkaansa.

”En tiedä, mistä virheellinen käsitys on saanut alkunsa. Yksi mahdollinen selitys voisi olla se, että samaan aikaan, kun etyleenin muodostuminen kiihtyy kypsyvissä hedelmissä, myös soluhengitys kiihtyy”, kasvibiologian apulaisprofessori Saijaliisa Kangasjärvi sanoo.

Soluhengitys on aineenvaihdunnallinen reaktio, jossa elävät solut kuluttavat ravinnon sisältämää energiaa. Sama prosessi pätee niin kasveihin kuin ihmisiin.

”Soluhengitystä tapahtuu koko ajan. Jokainen, joka on joskus käynyt lenkillä, tietää, että soluhengitys kiihtyy, kun energiantarve kasvaa”, Kangasjärvi sanoo.

Etyleeniä kasvi tuottaa puolestaan vain tarpeen mukaan.

Lue myös Anna.fi: Moni säilyttää elintarvikkeita kotona väärin – jääkaappi on huono paikka yllättäville asioille

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko säilyttänyt leikkokukkia ja hedelmävatia tai kurkkua ja tomaattia vierekkäin? Ei kannattaisi, sillä osa hedelmistä erittää etyleeniä, joka nopeuttaa kasvisten vanhenemista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.