Huonekasvit

Helppohoitoiset viherkasvit piristävät kotia – 10 vaihtoehtoa niille, joiden kasvit eivät yleensä pysy hengissä

Kokosimme vaihtoehtoja, jotka eivät vaadi kuin ajoittaista kastelua, hieman valoa ja pikkuisen lannoitetta menestyäkseen. Helppohoitoiset viherkasvit ovat epävarman viherpeukalon pelastus.

Mehikasvit, vehkat, kaktukset… huonekasveista löytyy monta vaihtoehtoa niillekin, joista tuntuu, ettei mikään kasvi pysy kotona hengissä. Helppohoitoiset viherkasvit toimivat näyttävinä sisustuselementteinä ja arjen iloina. Tutustu 10 helppoon kasvivaihtoehtoon.

Helppohoitoiset viherkasvit

Rahapuu ja muut mehikasvit viihtyvät kuivassa sisäilmassa

Helppohoitoiset viherkasvit: Rahapuu.
© Jorma Marstio

Rahapuusta saatavilla useita lajikkeita, jotka ovat kaikki yhtä helppohoitoisia. Kasvin nimi lienee lähtöisin sen pienistä, pulleista lehdistä, jotka muistuttavat kolikoita. Lahjaksi saadun rahapuun uskotaan lisäävän taloudellista menestystä.

Rahapuu menestyy vähällä kastelulla ja saa reilusti kuivahtaa kastelukertojen välissä. Silloin, kun kastelet, kannattaa kastella runsaasti – ilman, että kasvi kuitenkaan ui vedessä. Rahapuun voi sijoittaa niin valoon kuin varjoonkin, joskin se menestyy paremmin valossa.

Rahapuu ja muut mehikasvit tulee istuttaa kaktusmultaan tai kukkamultaan, jossa on mukana noin puolet hiekkaa. Mehikasvit viihtyvät parhaiten pienissä ruukuissa.

Anopinkieli kestää hajamielistä hoitoa

Helppohoitoiset viherkasvit: Anopinkieli.
© iStock

Anopinkieli on kertoman mukaan saanut nimityksensä sen lehtien terävistä reunoista, sillä eräiden mielestä myös anopin kielenkäyttö saattaa ajoittain olla melko terävää.

Huonekasvina anopinkieli on helppohoitoinen ja varsin hyödyllinen, sillä se aktivoituu öisin ja puhdistaa ilmasta epäpuhtauksia.

Anopinkieli on erinomainen aloittelijan viherkasvi, sillä se kestää hyvin erilaisia valaistusolosuhteita, vetoa ja kastelun laiminlyömistä. Parhaiten se viihtyy satunnaisessa auringonvalossa.

Kasvin juuret mätänevät liiassa kosteudessa. Kasvia tulee kastella kohtuudella noin kahden viikon välein, ja talven lepokaudella kastelua voi harrastaa vielä vähemmänkin.

Parhaiten anopinkieli pärjää, kun sen multa on hieman kosteaa keväällä ja kesällä, ja syksyllä ja talvella tulisi vain varmistaa, että multa ei pääse kuivumaan kokonaan. Lannoitusta kasville voi antaa kerran kuussa.

Anopinkieli viihtyy pienessä ruukussa, sillä sen juurakko ei kasva kovin nopeasti. Kasvia ei tarvitse vaihtaa joka vuosi isompaan ruukkuun, vaan vaihdon aika koittaa viimeistään, kun kasvi lopettaa kasvun ja alkaa kuivahtaa.

Traakkipuu ei viihdy paahteessa

Helppohoitoiset viherkasvit: reunustraakkipuu.
© iStock

Traakkipuita on noin 50 erilaista, mutta reunustraakkipuu on Suomen kukkakaupoissa yleisin. Traakkipuu on nimensä mukaisesti puu, jonka kapeasta rungosta kasvaa näyttävinä harottavat kapeat lehdet. Sitä saa ostaa myös taimena, jolloin näkyvillä on vain lehtiruusuke.

Traakkipuut viihtyvät huoneenlämmössä eivätkä siedä alle 15 asteen lämpötilaa. Kasvia tulee kastella melko niukasti, sitä täytyy lannoittaa kesällä säännöllisesti eikä se viihdy suorassa auringonpaisteessa. Vaalealehtiset traakkipuut tarvitsevat enemmän valoa kuin tummalehtiset serkkunsa.

Viirivehka puhdistaa ilmaa

Pohjoisikkunan kasvit: Pikkuviirivehka
© Kristiina Kurronen

Viirivehka on paitsi näyttävä ja helppohoitoinen kasvi myös erinomainen ilmanpuhdistaja. Kauniit vihreät lehdet saavat kaverikseen valkoisia kukintoja hyvässä hoidossa.

Viirivehka ei säikähdä, vaikka sen juuret olisivat jatkuvassa vesikosketuksessa, joten sen voi huoletta istuttaa itsekastelevaan tai umpinaiseen ruukkuun. Kastele viirivehka aina, kun pintamulta kuivahtaa.

Viirivehka ei ole kovin perso valolle, joten se menestyy hieman varjoisammassakin nurkassa. Suihkuta lehdet kerran kuukaudessa, jotta ne pysyvät raikkaana. Lehdet keräävät muuten itseensä pölyä ja likaa ilmasta.

Palmuvehka sopii kaikkialle

Palmuvehka.
© iStock

Palmuvehka on tuttu näky niin kodeissa kuin toimistoissakin. Se johtuu siitä, että kasvi on ällistyttävän helppohoitoinen ja menestyy hyvin myös varjoisassa huoneessa – onpa sitä nähty ikkunattomissakin tiloissa.

Palmuvehkan lehdet ovat nahkeat ja kiiltävät, mikä antaa vaikutelman tekokukkamaisuudesta.

Vaikka palmuvehka pärjää karuissakin oloissa, se viihtyy parhaiten huoneenlämmössä ja niukalla kastelulla. Valoisassa paikassa se kasvaa uskomattoman nopeasti.

Kesällä se nauttii säännöllisestä lannoituksesta ja sen voi siirtää ulos, joskin kovaa sadetta ja suoraa auringonpaistetta täytyy varoa.

Kirjorönsylilja on mummolasta tuttu kasvi

Helppohoitoiset viherkasvit: Kirjorönsylilja.
© iStock

Kirjorönsyliljan pitkät ja kapeat lehdet nimensä mukaisesti rönsyilevät ulos ruukusta. Kasvilla on puhdistava vaikutus, sillä se pysty poistamaan huoneilmasta ainakin formaldehydiä, ksyleeniä ja tolueenia.

Kirjorönsylilja on vähään tyytyväinen kasvi, joka kestää lyhytaikaisesti jopa nollaa lähentelevää lämpötilaa. Parhaiten se viihtyy normaalissa huoneenlämmössä suhteellisen valoisassa paikassa esimerkiksi länsi- tai itäikkunalla. Suoraa auringonvaloa se ei kestä.

Kirjorönsyliljan multa olisi hyvä pitää aina hieman kosteana, mutta talvella kastelukertoja voi hieman harventaa. Kesällä kasvia voi lannoittaa kuukausittain.

Lyyraviikuna ei sovi allergiaperheisiin

Lyyraviikuna.

Lyyraviikuna on trendikäs valinta, joka saattaa aiheuttaa herkimmissä allergiaoireita. Huonekasvina se ei kasva samoihin, jopa kymmenen metrin, mittoihin kuin luonnossa, mutta siitä saa silti upean katseenvangitsijan huoneeseen.

Lyyraviikuna viihtyy valoisassa paikassa tai puolivarjossa. Suoraa auringonvaloa tulisi välttää, sillä paahdetta kasvi ei arvosta.

Kastele lyyraviikunaa reilusti siten, että koko kasvualusta muuttuu märäksi ja anna mullan kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasvi kaipaa lannoitusta keväällä ja kesällä kerran viikossa ja syys-talvella kerran kuussa.

Talvella lyyraviikuna lepää, joten sen liikakastelua tulee varoa. Kasvia ei saa siirrellä lepokauden aikana tai lopputuloksena saattaa olla kasa irronneita lehtiä lattialla.

Sirovuoripalmu on hidaskasvuinen

Helppohoitoiset viherkasvit: sirovuoripalmu.
© iStock

Sirovuoripalmu eli vuoripalmu muistuttaa ulkonäöltään paljon muita palmulajikkeita, mutta huonekasvina se on melko pienikokoinen ja pensasmainen.

Vuoripalmu viihtyy hajavalossa joko, itä-, länsi- tai pohjoisikkunalla. Suoraa auringonvaloa se ei kestä. Vuoripalmua tulisi kastella tasaisesti, niin että ruukku ei pääse missään vaiheessa kuivahtamaan.

Talvikaudella kastelukertojen tiheyttä voi hieman vähentää kesä-ajasta. Kuiva huoneilma eroaa paljon kasvin luontaisesta ympäristöstä, joten se kiittää säännöllisestä sumuttamisesta.

Kuivuessaan vuoripalmun lehdet muuttuvat rapeiksi ja ruskeiksi ja niitä voi trimmata saksilla. Älä revi lehtiä, sillä saatat samalla vahingoittaa kasvin runkoa.

Vuoripalmua tulisi lannoittaa keväästä syksyyn noin kuukauden välein, mutta kasvukaudella lannoitusväliä voi tihentää. Talviaikaan kasvi ei tarvitse välttämättä ollenkaan lannoitusta. Vuoripalmu tulisi istuttaa vuosittain uuteen, hieman isompaan ruukkuun, jos vaikuttaa siltä että nykyinen ruukku käy ahtaaksi juurille.

Vanhemmilla kasveilla uudelleenistutusta ei tarvitse välttämättä tehdä enää vuosittain. Palmun juurien täytyy jäädä aavistuksen näkyviin mullan alta.

Kaktuksesta saa piikikkään kaverin

Helppohoitoiset viherkasvit.
© iStock

Erilaiset kaktukset ovat loistava valinta epävarmalle kotipuutarhurille. Useimmissa kaktuksissa on terävät piikit, joten ne kannattaa sijoittaa paikkaan, jossa niitä välttyy koskettelemasta.

Kaktusten ihannelämpötila on 25 astetta, mutta ne menestyvät myös hieman viileämmässä huoneilmassa. Ne viihtyvät niin täydessä auringonpaisteessa kuin kevyessä varjossakin.

Kastelua ne kaipaavat vain pari kertaa kuussa. Kaktus tarvitsee pohjareiällisen ruukun, jottei vesi jää seisomaan juurille.

Kasvualustaksi sopii lehtimullan ja hiekan seos, jossa voi olla seassa vähän pehmeää savea. Lannoitetta on syytä antaa vain kesäkaudella pari kertaa kuukaudessa.

Kun ruukku alkaa täyttyä juurista, on aika istuttaa kaktus isompaan ruukkuun. Kääntele ruukkua välillä, jotta kasvi saa tasaisesti valoa joka puolelle. Kaktukset saattavat kukkia viileämmän jakson jälkeen.

Kultaköynnös sopii amppeliin tai seinälle

Kultaköynnös on helppo huonekasvi.
© iStock

Kultaköynnös on kauniinvihreä liaani, joka voi kasvaa jopa 20 metrin pituiseksi. Sen lehdet ovat suhteellisen pieniä ja leveitä sekä suippukärkisiä.

Kultaköynnös on myrkyllinen. Kasvin lehden tai varren rikkoutuessa siitä vuotava neste aiheuttaa ärsytysoireita iholla. Kasvi on nieltynä myrkyllistä, siksi sitä ei suositella lapsi- tai eläinkotiin.

Kultaköynnös viihtyy lämpimässä ja puolivarjoisessa paikassa eikä kestä suoraa auringonvaloa. Jos kasvi ei saa tarpeeksi valoa, sen lehdet jäävät pieniksi ja haaleiksi. Kultaköynnöstä tulisi kastella noin viikoittain, kuitenkin niin, että pintamulta ehtii hieman kuivahtaa kastelukertojen välissä. Kasvi pitää sumuttelusta.

Kultaköynnöstä voit lannoittaa muutaman viikon tai noin kuukauden välein kasviravinteilla. Talvella lannoittamisen voi unohtaa kokonaan.

Lähteet: Huonekasvit.fi, Plantagen, Paul Williams: Helpot huonekasvit, Otava.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Helppohoitoiset viherkasvit piristävät kotia – 10 vaihtoehtoa niille, joiden kasvit eivät yleensä pysy hengissä

Virpi

Lyyraviikunatekstin vieressä oleva kasvi ei ole lyyraviikuna.

Böö

Taitaa kuitenkin olla 🙂

Ihmeissään

Kirjorönsylilja ei ole myrkyllinen kissalle lukee jutussa. Mutta samalla kuvalla varustettu toinen kotilieden juttu myrkyllliset kasvit kissalle googlauksella kerrotaan seb olevan myrkyllinen…

Kotilieden toimitus

Hei! Kiitos kommentista. Korjaamme juttua.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.