Huonekasvit

Rairuohon kasvatus ilman multaa on ihmeen helppoa! Tarvitset vain palan talouspaperia

Tiesitkö, että rairuohon kasvatukseen ei tarvitse multaa? Talouspaperin päällä rairuoho kasvaa yhtä nopeasti ja näyttävästi kuin mullassa.

Apua, pääsiäisruoho pitäisi kasvattaa, eikä kotoa löydy multaa! Ei hätää, koristeruohon voi kasvattaa myös ilman multaa. 

Kylvämällä rairuohon siemenet märän talouspaperin päälle saa varsin komean pääsiäisruohon. Valmista tulee parissa viikossa kylvöstä.

Rairuohon kylväminen talouspaperille on nopeaa ja siistiä puuhaa. Siksi se on kiva idea lapsiperheille, jotka haluavat välttyä multasotkulta. Sekin etu talouspaperikylvöstä on, että se kuivahtaa nopeasti, jolloin ahkerat kastelijat pääsevät sumutushommiin useasti.

Lue myös: Kasvata pääsiäisruoho popcornista – katso videolta, miten maissinjyvät kasvavat!

Rairuoho talouspaperin päällä
Tältä rairuoho näyttää kaksi viikkoa kylvöstä. Ruohon voi halutessaan leikata saksilla tasaiseksi. © Johanna Keponen

Talouspaperi on sopiva kasvualusta rairuoholle, koska sen siemenet ovat pieniä ja siroja.

Isommat siemenet, kuten viljat ohra, vehnä tai kaura kannattaa kylvää multaan, koska raskaiksi kasvavat korret tarvitsevat tukevamman kasvualustan. Talouspaperin päällä korret saattavat alkaa kaatuilla ja kasvaa vinoon.

On hyvä muistaa, että rairuoho ei viihdy talouspaperin päällä kuukausitolkulla, sillä paperissa ei ole mullan tavoin kasvien tarvitsemia ravinteita. Talouspaperi on hyvä valinta, jos aikoo nauttia rairuohosta vain muutaman viikon mittaisen juhlasesongin ajan.

Lue myös Anna.fi:n juttu: Pääsiäisenä herkutellaan rennon juhlavalla menulla: parsa ja kampasimpukat, oliivi-yrttikana ja suklaapavlovat ihastuttavat

pääsiäisruoho ilman multaa talouspaperin päällä
Talouspaperi imee vettä tehokkaasti, mutta kuivuu herkästi. Siksi kylvöstä on tärkeää muistaa sumuttaa säännöllisesti. © Johanna Keponen

Rairuoho talouspaperin päällä – näin onnistut!

Rairuohon kylväminen talouspaperille on yhtä helppoa, ellei helpompaa kuin multaan kylväminen.

Kannattaa kuitenkin muistaa, että talouspaperi kuivuu herkästi. Siksi kylvöstä on tärkeää sumuttaa säännöllisesti.

Tarvitset:

Tee näin:

  1. Aloita rairuohon kasvatus pari viikkoa ennen pääsiäistä. Levitä laakealle astialle talouspaperia kaksin kerroin. Sumuta paperi märäksi.
  2. Ripottele rairuohon siemeniä tiheästi paperin päälle. Sumuta vedellä.
  3. Peitä astia pahvilla tai sanomalehdellä ja siirrä kylvös lämpimään ja vedottomaan paikkaan, esimerkiksi kylpyhuoneen lattialämmityksen päälle. Tarkista kylvöksen kosteus päivittäin ja sumuta tarvittaessa.
  4. Kun kylvös 3-5 päivän päästä alkaa puskea versoa, poista pahvi tai sanomalehti. Siirrä kylvös valoisaan paikkaan, esimerkiksi ikkunanlaudalle. Sumuta vedellä joka päivä.
  5. Rairuoho on valmis noin 10-14 päivässä kylvöstä.

Katso videolta, miten rairuohon kasvatus ilman multaa onnistuu

Juttua varten on haastateltu Hyötykasviyhdistyksen pääpuutarhuria Satu Sainiota.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Rairuohon kasvatus ilman multaa on ihmeen helppoa! Tarvitset vain palan talouspaperia

Sinun täytyy kommentoidaksesi.