Huonekasvit

Oletko nähnyt tällaista joulukukkaa? Tasetti hurmaa valkoisilla ja tuoksuvilla kukillaan – näin kasvatat sen itse sipulista

Kasvata itse omat jouluiset tunnelmanluojat narsissin sipuleista. Sarjanarsissi eli tasetti kukkii valkoisin tuoksuvin kukin.

Sarjanarsissi eli tasetti (Narcissus tazetta) on helppo kasvattaa sipulista. Tasetti ei kaipaa viileässä hyötämistä eli kukinnan jouduttamista, vaan sipulin kukitus onnistuu huoneenlämmössä.

Sipulit voi istuttaa esimerkiksi multaan, sammaleen päälle tai kivien sekaan.

Tasetti kukkii valkoisin, miedosti tuoksuvin kukin. Lajike ’Paperwhite’ on yleisin jouluksi kasvatettava tasetti. Tasetit kasvavat noin 30–40 cm korkeiksi.

Tasetit tuoksuvat, ja tuoksu voi aiheuttaa oireita allergisille. Tasetin sipulit ovat lievästi myrkyllisiä, joten istuttamiseen kannattaa käyttää tarvittaessa hanskoja.

Sipuleita voi säilyttää istutukseen asti viileässä pakkasettomassa tilassa, kuten kellarissa, jääkaapissa tai autotallissa. Istutuksesta kukkimiseen menee kuudesta kahdeksaan viikkoa.

Kasvu ja kukinta hidastuvat viileässä paikassa ja nopeutuvat lämpimässä. Viileämmässä varsista kasvaa tanakampia kuin lämpimässä. Liian lämmin huoneilma voi kuivattaa nuppuja ja kukkia.

Kukkien auettua kukintaa voi pidentää viemällä kukat yöksi viileään tilaan, jossa on noin +10 astetta.

Lue myös: Ethän heitä joulukukkia joulun jälkeen pois? Näin saat suosituista kukista iloa melkein koko vuoden ympäri

Tasetin kasvatus sipulista

Kasvata tasetti mullassa

Valitse ruukku, jonka pohjassa on reikä. Täytä ruukku esimerkiksi kaktusmullalla tai turvepitoisella kukkamulla tai taimimullalla

Istuta sipulit niin, että sipulin kärki jää mullan pinnan yläpuolelle.

Kastele multa ja vie istutus valoisaan paikkaan. Lannoitetta ei tarvita, sillä sipulin sisällä on tarvittava energia kukintaan.

Katso videolta, miten istutat tasetit multaan

Lue myös Anna.fi:stä: Kyllästyttääkö joulutähti ja amaryllis? Floristi vinkkaa parhaat vaihtoehdot perinteisille joulukukille

Tasetti sammalpedissä

Sipulin voi laittaa korkeaan lasisylinterimaljakkoon, jonka pohjalla on kevyesti kosteaa sammalta. Sipuli juurtuu ja lähtee kasvuun, kunhan sammal ei pääse kuivumaan.

Sammalta saa kukkakaupasta. Luonnosta sammalen kerääminen ei kuulu jokaisenoikeuksiin vaan vaatii maanomistajalta luvan.

Korkea lasimaljakko on hyvä astia tasetille. Sen kukkavarret nousevat noin 30–40 cm korkeudelle, jolloin maljakon reunat tukevat tarvittaessa kukkavarsia ja lehtiä.

Tasetti kasvaa lasimaljakossa
Sujauta tasetit lasipurkkiin sammalpedille. Tasetin sipulien kaveriksi sopivat siemenkodat, tähtianikset ja kanelitangot. © Hanna Marttinen

Istuta tasetit kivien sekaan

Tasetin sipulit voi istuttaa myös kivillä ja soralla täytettyyn matalaan astiaan. Jätä 1/3 sipulista näkyviin. 

Asettele sipulit vieri viereen ja kastele sora. Huolehdi, että vain sipulien juuret saavat jatkuvasti vettä, ei itse sipuli. Liika märkyys tuhoaa sipulit, ja jos juuret eivät saa vettä, kukat kuivuvat ja tippuvat.

Tasetit eli sarjanarsissit
© Pekka Holmström

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oletko nähnyt tällaista joulukukkaa? Tasetti hurmaa valkoisilla ja tuoksuvilla kukillaan – näin kasvatat sen itse sipulista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.