Tunnetko jo tämän vihersisustustrendin? Lasipurkista ja muutamasta kasvista loihdit upean terraarion

Perusta puutarha pulloon, maljakkoon tai lasikuvun alle. Luo huonekasveista terraarioon kaunis maisemallinen kokonaisuus, joka on myös helppohoitoinen.

Huonekasveista syntyy helposti hauska terraario. Lasin suojissa kasvit muodostavat oman pienen ekosysteeminsä.

Valon vaikutuksesta kasvit yhteyttävät, tuottavat kosteutta ja happea, minkä avulla ne kosteuttavat ja ravitsevat itse itseään ­tarviten mini­maalisen vähän hoitoa.

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

 

Kookas lasipurkki sopii terraarioksi. Istuta sinne viherkasveista kasvatettuja pistokkaita tai taimia. Kuvan terraariossa kasvaa minikokoinen pesäraunioinen ja hopearaitamatti.

Kun mietit, mitä kasveja, multaa ja materiaaleja valitset terraarioon, pidä aina mielessä kasvien alkuperäiset kasvuolot luonnossa ja ­valitse kasville kumppanit sen mukaan.

Voit tehdä joko suljetun tai avoimen terraarion. Katso alta ohjeet molempiin!

Suljettu terraario: kuin trooppinen sademetsä

Suljetussa terraariossa olot muodostuvat trooppisen sademetsän kaltaisiksi.

Terraarioon ­tarvitset kasvien lisäksi lasipurkin, kevytsoraa, multaa ja ­perliittiä.

Terraarioon valitaan trooppisissa oloissa viihtyviä viherkasveja. Kosteus lasin suojissa syntyy valon vaikutuksesta, kun kasvit yhteyttävät.

Suljetussa terraariossa kosteus ei haihdu huoneilmaan, jolloin kastelun tarvetta ei ole tai se on minimaalinen. Kastelulla voi jopa pilata ekosysteemin kiertokulun, joten kastelun sijaan suljettua terraariota kannattaa varovaisesti sumutella.

Valitse istutukseen taimia tai pistokkaita. Kasveja terraariossa voit leikata, muotoilla ja jakaa.

Avoin terraario

Avoin terraario syntyy lasiastiaan, maljakkoon tai avoimeen purkkiin, jossa kosteus voi synnyttää omanlaisen mikroilmaston astian sisällä. Silti kosteus pääsee vapaasti haihtumaan astian ulkopuolelle. Kastelun tarve on vähäisempi kuin tavallisessa ruukkuistutuksessa.

Miniaavikko syntyy avoimeen astiaan. Lisää kaktusmullan pinnalle hiekkaa ja kiviä. Kun ilmakasvia kasvattaa lasikuvun alla, sen kasteluntarve vähenee entisestään. Kuvun alla Tillandsia seleriana, etualalla vas. Tillandsia espinosae ja Tillandsia argentea ’Mexico’.

Avoimeen terraarioon voi istuttaa mitä tahansa kasveja, myös mehikasveja, jotka eivät suljetussa terraariossa viihdy.

Kasveja hoidetaan kuten ruukkuistutuksessa, joskin mehikasvit kaipaavat yleensä vähemmän kastelua. Kastellessa on syytä varoa, että kasvit eivät saa liikaa vettä, jotta niiden juuret eivät seiso vedessä.

Terraariossa kasvit kasvavat kuin kasvihuoneessa. Suljettuja terraarioita on hyvä tuulettaa avaamalla korkkia. Pulloissa kasvavat hienohelman taimet, ruukussa pesäraunioinen ’Campio’.

Mehikasveilla on pääsääntöisesti pienet ja herkät juuret, ja ne vaurioituvat herkästi, jos multa on liian märkää.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Tunnetko jo tämän vihersisustustrendin? Lasipurkista ja muutamasta kasvista loihdit upean terraarion

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X