Huonekasvit

Huonekasvien hoito: viisi vinkkiä

Olisipa ihanaa viettää leppoisa lukuhetki palmun alla omalla sohvalla! Unelmasta tulee totta, kun viherkasvit valitaan ja hoidetaan oikein.

1. Osta vain terveitä, elinvoimaisia kasveja. Hyvä viher- tai huonekasvi on terve, elinvoimainen ja hyvin kasvatusruukkuunsa juurtunut. Siinä ei näy ainakaan tuholaisia, mutta kasvitauteja harva ”maallikko” tunnistaa. Kasvit kannattaa hankkia paikasta, jossa myyjä tuntee kasvit ja osaa kertoa, miten niitä tulee hoitaa.

2. Valitse lajit ensisijaisesti valonvaatimusten mukaan. Hanki kasvilamput, jos paikka on liian hämärä. Kaikki huonekasvit vaativat jonkin verran valoa, mutta kasvilajien valontarve vaihtelee suuresti. Pimeänä talvipäivänä valoa on vain vähän, joten huonekasvit tarvitsevat usein lisävaloa. Luonnonvalo olisi kasveille parasta, mutta sen puuttuessa kasvuun tarvitaan valonlähde, joka säteilee auringon tapaan sinistä ja punaista valoa. Kasvilamput kannattaa hankkia myymälästä, jossa tunnetaan erikoistuotteet.

3. Kastele vain, kun lisävettä tarvitaan. Kun on vähän valoa, tarvitaan vähän vettä. Parhaiten vedentarpeen voi tuntea pistämällä sormet multaan. Hyvä niksi on myös tunnustella ruukun painoa, kuivuessaan istutukset kevenevät. Monesti, kun kasvi voi huonosti, hoitaja vastaa siihen kastelemalla, vaikka kasvin lehtien pudotteluun tai lakastumiseen on toinen syy. Tällöin viimeistään liikakastelu tuhoaa kasvien hiusjuuriston, joka on juuriston tärkein osa.

4. Lannoita kasvukaudella. Lisälannoitusta tarvitaan kasvukaudella, eli maaliskuun alusta syyskuun loppuun. Merileväuutetta voi käyttää talvella lehtilannoituksena, eli suihkutella sitä laimennettuna liuoksena kasvin lehdille. On parempi lannoittaa usein ja vähän kerrallaan kuin paljon harvakseltaan. Siksi kannattaa suosia neste- tai jauhemaista yleislannoitetta kasteluveden joukossa.

5. Muista myös ruukut. Kauniit, näyttävät ruukut ovat tärkeä osa istutuksen ulkonäköä. Sekä altakasteluruukut että tavalliset ruukut ovat hyviä vaihtoehtoja, mutta kasveja kastellaan niissä eri tavalla. Altakastelujärjestelmä helpottaa kiireisen puutarhurin kasteluongelmia. Myös kate mullan pinnalla näyttää siistiltä ja kivalta.

Kuvat: Kristiina Kurronen

 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvien hoito: viisi vinkkiä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.