Mullan vaihtaminen tehdään keväällä.

Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – 8 vinkkiä kukoistaviin kasveihin

Kevät on paras aika tehdä huonekasvien uudelleenistutus ja mullanvaihto. Kasvukauden alkaessa kasvit juurtuvat hyvin uuteen multaan. Mullan vaihtaminen onnistuu parhaiten näillä floristimestarin vinkeillä!

Jokavuotinen mullanvaihto ei ole tarpeen kaikille huonekasveille. Paras aika mullanvaihdolle on kasvukauden alkaessa helmi-maaliskuussa. Valon lisääntymisen myötä kasvi aloittaa yhteyttämisen. Tämä on otollinen aika kasvattaa juurakkoa ja lehtiä isommassa ruukussa. Mullanvaihto helpottaa myös kastelua. Isompi multamäärä pidättää vettä pidempään, jolloin kasteluväliä voi hieman harventaa.

Mistä sitten tietää, että on aika mullanvaihdolle?

Kasvi kertoo mullanvaihdon tarpeesta erilaisin merkein. Jos kasvi kuivuu nopeasti ja kasteluntarve on lisääntyy, juuret ovat vallanneet ruukun multatilan ja imevät veden nopeasti. Jos muovinen suojaruukku pullistelee, juurilla on liian vähän tilaa. Jos kasvi on kasvanut ­nopeasti ­lisää kokoa, se hyötyy suuremmasta kasvutilasta.

Mullanvaihto on hyvä hetki vaihtaa kasvin ruukkua.

Mullanvaihto on hyvä hetki vaihtaa kasvin ruukkua. © Anni Reenpää

Toiset kasvit viihtyvät parem­min vähemmässä mullassa. Tällaisia ovat hentojuuriset ja paksulehtiset kasvit, kuten esimerkiksi kaktukset ja paavalinkukka.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullan vaihtaminen vaikeaksi!

Lue myös: Huonekasvien lisääminen – lue vinkit!

Mullanvaihto onnistuu parhaiten keväällä ennen kasvukautta.

Mullanvaihto onnistuu parhaiten keväällä ennen kasvukautta. © Anni Reenpää

Huonekasvien mullanvaihto onnistuu kahdeksan vinkin avulla:

  1. Kastele huonekasvit ennen mullanvaihtoa edellisenä iltana, jotta ne ovat hyvässä nestejännityksessä.
  2. Irrota sitkeästi ruukkuunsa kiinnittyneet juuripaakut veitsellä, tai hätätapauksessa riko vanha ruukku.
  3. Jaa tiheästi tyviversoja kasvattava kasvi, jos tarvitset uusia taimia, tai haluat pienentää kokoa.
  4. Jos ruukku on reiätön, se salaojitetaan laittamalla pohjalle pari senttiä ruukkusoraa. Näin ylimääräinen ­vesi ei haudo juuria. Jos ruukun pohjassa on ­reikä, salaojitus ei ole välttämätön. Huonekasvi kannattaa siirtää muovisesta ostoruukustaan ­uuteen ruukkuun vuoden sisällä ostamisesta. Ostoruukussa ei välttämättä ole kasvuvaraa.
  5. Istuta kasvi aina entiseen syvyyteensä hieman aikaisempaa isompaan ruukkuun. Uuden ruukun tulisi olla vanhaa multapaakkua noin 2 cm suu­rempi joka puolelta. Tällöin juurilla on tilaa kasvaa ja ravintei­kasta multaa on kasville taas riittävästi. Käytä istutukseen puhdasta, uutta peruslannoitettua ja kalkittua multaa. Orkideoille on oma karkearakenteinen kasvualustansa, kaktuksille ja huonekasveille altakasteluruukuihin hiekkapitoinen multa.
  6. Multa tiivistetään hel­lästi multapaakun ympärille. ­Uusi multa painuu ensimmäisten kastelukertojen ­myötä, ja sitä voi joutua vielä lisää­mään. Mullan ja ruukun yläreunan väliin kannattaa jättää tilaa, ­jotta vesi ei ­tulvi yli ruukusta.
  7. Kastele kasvi istutuksen jälkeen perusteellisesti ja vie se puolivarjoisaan paikkaan toipumaan. Uudessa mullassa on mukana lannoitetta, joten mullanvaihdon yhteydessä ei tarvitse lannoittaa. Kasvukaudella mietoa lannoitetta voi antaa joka kastelukerralla.
  8. Kastele kasvi uudelleen, kun multa alkaa kuivua ja lannoita, kun kasvit ovat juurtuneet.

HUOM! Jos kasville ei voi vaihtaa koko ­multaa, sitä kannattaa ­lisätä ruukkuun ­vanhan mullan päälle, jotta kasvi saa uusia ravinteita.

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

Mullanvaihto päätetään kasvin kasteluun.

Mullanvaihto päätetään kasvin kasteluun.

Katso videolta, miten mullan vaihtaminen tehdään

Lue myös: Avokadon kasvatus – näin kasvatat avokadopuun

Mullan vaihtaminen saviruukkuun – huomioi tämä!

Martat vinkkaavat, että lasittamatonta saviruukkua kannattaa liottaa muutama tunti vedessä. Näin ruukku ei ime kosteutta istutusmullasta.

saviruukut

Ennen mullan vaihtamista lasittamatonta saviruukkua kannattaa liottaa vedessä.

Uuden ruukun pohjalle voi laittaa kiven tai ruukunpalasen estämään mullan valumista pohjareiästä.

Ruukun voi myös ”salaojittaa” parin sentin paksuisella sora- tai lekasorakerroksella. Laita salaojakerroksen päälle kerros multaa niin, että kasvi tulee suurin piirtein entiseen kasvusyvyyteensä.

HuomaatRuukun materiaali vaikuttaa siihen kuinka usein kasvia on kasteltava. Lasittamattomassa saviruukussa kasvavaa kasvia on kasteltava useammin kuin keraamisessa tai muovisessa ruukussa kasvavaa. Tärkeintä on, että ruukun pohjassa on reikä, josta ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.

Lue myös Dekolehti.fi:stä: 10 ilmaa tehokkaasti puhdistavaa ei-myrkyllistä huonekasvian

Juttuun on haastateltu Järvenpään kukkatalon floristimestaria Saija Sitolahtea.

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – 8 vinkkiä kukoistaviin kasveihin

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X