Huonekasvit

Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – katso 8 vinkkiä onnistuneeseen lopputulokseen

Kevät on paras aika tehdä huonekasvien uudelleenistutus ja mullanvaihto. Kasvukauden alkaessa kasvit juurtuvat hyvin uuteen multaan. Mullan vaihtaminen onnistuu parhaiten näillä hortonomin vinkeillä!

Jokavuotinen mullanvaihto ei ole tarpeen kaikille huonekasveille. Paras aika mullanvaihdolle on kasvukauden alkaessa helmi–maaliskuussa. Valon lisääntymisen myötä kasvi aloittaa yhteyttämisen. Tämä on otollinen aika kasvattaa juurakkoa ja lehtiä isommassa ruukussa.

Huonekasvien mullanvaihto helpottaa myös kastelua. Isompi multamäärä pidättää vettä pidempään, jolloin kasteluväliä voi hieman harventaa.

Lue myös: Vermikuliittia, kookoskuitua vai kissanhiekkaa – nyt meni mullan vaihtaminen vaikeaksi!

Mistä tietää, että mullanvaihto on tarpeen?

Uusi kasvi kannattaa siirtää muovisesta ostoruukustaan ­uuteen ruukkuun vuoden sisällä ostamisesta. Ostoruukussa ei välttämättä ole kasvuvaraa.

Huonekasvi kertoo mullanvaihdon tarpeesta erilaisin merkein.

Mullanvaihto on hyvä hetki vaihtaa kasvin ruukkua.
Mullanvaihto on hyvä hetki vaihtaa kasvin ruukkua. © Anni Reenpää

Huonekasvien mullanvaihto onnistuu kahdeksan vinkin avulla:

  1. Kastele huonekasvit ennen mullanvaihtoa edellisenä iltana, jotta ne ovat hyvässä nestejännityksessä.
  2. Irrota sitkeästi ruukkuunsa kiinnittyneet juuripaakut veitsellä, tai hätätapauksessa riko vanha ruukku. Jaa tiheästi tyviversoja kasvattava kasvi, jos tarvitset uusia taimia, tai haluat pienentää kokoa.
  3. Jos ruukku on reiätön, se salaojitetaan laittamalla pohjalle mullan alle pari senttiä ruukkusoraa. Näin ylimääräinen ­vesi ei haudo juuria. Jos ruukun pohjassa on ­reikä, salaojitus ei ole välttämätön. Uuden ruukun pohjalle voi laittaa kiven tai ruukunpalasen estämään mullan valumista pohjareiästä.
  4. Istuta kasvi aina entiseen syvyyteensä hieman aikaisempaa isompaan ruukkuun. Uuden ruukun tulisi olla vanhaa multapaakkua noin 2 cm suu­rempi joka puolelta. Tällöin juurilla on tilaa kasvaa ja ravintei­kasta multaa on kasville taas riittävästi.
  5. Käytä istutukseen puhdasta, uutta peruslannoitettua ja kalkittua multaa. Orkideoille on oma karkearakenteinen kasvualustansa, kaktuksille ja huonekasveille altakasteluruukuihin hiekkapitoinen multa.
  6. Multa tiivistetään hel­lästi multapaakun ympärille. ­Uusi multa painuu ensimmäisten kastelukertojen ­myötä, ja sitä voi joutua vielä lisää­mään. Mullan ja ruukun yläreunan väliin kannattaa jättää tilaa, ­jotta vesi ei ­tulvi yli ruukusta.
  7. Kastele kasvi istutuksen jälkeen perusteellisesti ja vie se puolivarjoisaan paikkaan toipumaan. Uudessa mullassa on mukana lannoitetta, joten mullanvaihdon yhteydessä ei tarvitse lannoittaa.
  8. Kastele kasvi uudelleen, kun multa alkaa kuivua ja aloita lannoitus parin viikon päästä, kun kasvit ovat juurtuneet. Kasvukaudella mietoa lannoitetta voi antaa joka kastelukerralla.

Lue myös: Lannoita huonekasvit oikein – katso 5 vinkkiä, joiden avulla saat kasvisi kukoistamaan

Katso videolta, miten mullan vaihtaminen tehdään

Juttuun on haastateltu Järvenpään kukkatalon floristimestaria Saija Sitolahtea.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Huonekasvien mullanvaihto tehdään keväällä – katso 8 vinkkiä onnistuneeseen lopputulokseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.