Kodinhoito

Pitääkö maitopurkki pestä? Minne lumput kuuluvat? Näin lajittelet kodin jätteet

Kodin roskien lajittelu voi joskus tuntua haastavalta. Kuinka tarkaan pitää esimerkiksi pestä litran jogurttipurkki, ennen kuin sen laittaa kartonginkeräykseen?  Voiko sohvan alta lakaistut pölyt laittaa biojätteeseen? Tai miksei juomalasia voi laittaa lasinkeräykseen?

Kodin roskien lajittelu voi joskus tuntua haastavalta. Kuinka tarkaan pitää esimerkiksi pestä litran jugurttipurkki, ennen kuin sen laittaa kartonginkeräykseen?  Voiko sohvan alta lakaistut pölyt laittaa biojätteeseen? Tai miksei juomalasia voi laittaa lasinkeräykseen?

Lue myös nämä kiinnostavat faktat roskien lajittelusta: Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen

Tässä kymmenen kysymystä ja vastausta kodin jätteiden lajittelusta.

 

biojätteen lajittelu

Voiko jauhopussin käyttää biojätepussina?

Voi. Biojätteen pakkaamiseen ​​käyvät myös sanomalehtipaperi, paperipussi, ikkunaton kirjekuori, kaupasta ostettava biojätepussi tai kartonkipakkaus, esimerkiksi muropaketti. Kartonkipakkaus ei kuitenkaan  saa olla muovitettu. Esimerkiksi maitotölkki ei siis käy biojäteastiaksi.

Ideana biojätteen pakkaamisessa maatuvaan pakkaukseen on, että biojäteastia ei likaannu ja hajuhaitat vähenevät.

Lue myös: Näin kierrätät muovin oikein

Voiko biojätteelle käyttää myös kaupan biohajoavia muovipusseja?

Biohajoavasta muovista valmistettuja biojätepusseja voi käyttää. Ne kompostoituvat kuitenkin hitaammin kuin esimerkiksi paperipussi. Jättenkäsittelyssä ne kappaleet, jotka eivät ehdi kompostoitua, seulotaan pois biojätteen seasta pois.

Tavallista muovipussia sen sijaan ei kannata käyttää, sillä siitä saattaa jäädä muovihiukkasia kompostimultaan.

Lue myös: Mikä ihmeen bokashi? Näin kompostoit japanilaiseen tyyliin

Kuinka paljon sanomalehteä voi käyttää biojätepussin vuoraamiseen?

Sanomalehti on kompostoituva materiaali, joten siitä ei ole haittaa bioastian vuoraamisessa ja biojätteen käsittelyssä. Paperia on sopiva määrä silloin, kun sanomalehti suojaa biojäteastian ja biojätteen saa kuljetettua siinä helposti biojäteastiaan.

Lue myös: Näin teet taimiruukut sanomalehdestä

Saako nurkista kerätyn pölyn ja hiukset laittaa biojätteeseen?

Hiukset ja pöly kuuluvat sekajätteeseen.

Pöly ja hiukset eivät juurikaan sisällä typpeä, josta olisi hyötyä kompostointiprosessissa. Pienissä määrissä hiukset ja pöly eivät toki haittaakaan prosessia.

Miten pakkaus kierrätetään, kun siinä lukee ”kierrätetään energiajätteenä”, mutta kotona ei ole energiajätteen keräystä?

Pakkaukset voi laittaa sekajäteastiaan. Sellaiset pakkaukset, joille ei ole muuta kierrätysmahdollisuutta, hyödynnetään sekajätteen mukana jätevoimalaitoksissa energiana.

Pölyä lattialla

Mihin laitetaan ikkunaluukullinen kirjekuori tai paperipussi, jossa on läpinäkyvää muovikalvoa? 

Leipä- ja muut paperipussit voi laittaa keräyskartongin joukkoon. Ikkunalliset kirjekuoret ja muut postilaatikosta tulevat materiaalit taas laitetaan keräyspaperiastiaan.

Hyvä nyrkkisääntö on, että kauppakassista tulevat kuitumateriaalit lajitellaan kartonkiin ja postiluukusta tulevat paperinkeräykseen.

Voiko postikortin, jossa on paljon tarroja ja teippejä, laittaa paperinkierrätykseen?

Tarrat, teipit ja liimat hankaloittavat paperin jatkojalostusta, joten pieni kortti, jossa on paljon teippejä ja tarroja, kannattaa laittaa sekajätteeseen. Silloin se hyödynnetään energiana.

Kuinka paljon muovin tai kartongin keräykseen meneviä purkkeja pitää pestä? 

Huuhtaise tai pyyhkäise tyhjät pakkaukset tarvittaessa. Purkki on tarpeeksi puhdas silloin, kun siitä ei tule hajuhaittoja.

Irrota myös korkit ja kannet, sillä se helpottaa pakkausten jatkojalostamista.

Lue myös: Haluatko eroon muovista? Nämä 7 vinkkiä auttavat muovijätteen vähentämisessä

Voiko lasipullon laittaa lasinkeräykseen, jos korkin metallirengas on edelleen kiinni?

Lasipullojen ja -purkkien korkit voi laittaa suoraan metallinkeräykseen ja eri osat kannattaa lajitella mahdollisimman hyvin. Metallikaulusta ei kuitenkaan tarvitse irrottaa, jos se ei irtoa helposti, sillä se saadaan poistettua lasin jatkokäsittelyssä.

Oliiviöljyä kaadetaan pannulle

 

Mihin vien kattilan, joka on palanut käyttökelvottomaksi?

Metalliset kattilat kelpaavat metallinkeräykseen, jolloin ne voidaan hyödyntää metallina toisten tuotteiden raaka-aineina.

Mihin kierrätän loppuun käytetyt vaatteet?

Vanhoista vaatteista ja kankaista voi kannattaa tehdä siivousrättejä ja matonkuteita ja irrottaa ja käyttää käyttökelpo​​​iset osat, kuten vetoketjut, printit ja napit.

Useat kauppaketjut ottavat myymälöissään vastaan poisheitettäviä tekstiilejä. Vaatteet ja kodintekstiilit kelpaavat niihin merkistä ja kunnosta riippumatta.

Esimerkiksi KappA​hl ottaa vastaan vaatteita, kodintekstiileitä, kenkiä ja asusteita, Lindex ​​ja H&M vaatteita ja kodintekstiileitä ja Finlayson​ pussi- ja aluslakanoita.

Loppuun käytetyt vaatteet voi laittaa myös sekajätteeseen, joka hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa.

Lähde: Ympäristöasiantuntija Hanna Tukiainen Helsingin seudun ympäristöpalveluista

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pitääkö maitopurkki pestä? Minne lumput kuuluvat? Näin lajittelet kodin jätteet

Minna

Kannattaa huomoida alueelliset erot: siellä missä biojätteestä tehdään bioetanolia, ei jätettä saa pakata biohajoavaan muovipussiin!

Sinun täytyy kommentoidaksesi.