Kodinhoito

Remontti edessä? Näitä 5 asiaa arkkitehti ei ikinä tekisi asuntoa remontoidessaan

Arkkitehti Maria Laine muistuttaa, että asuntoon kannattaa tutustua huolellisesti jo ennen ostopäätöstä, jolloin mittavia remontteja ei välttämättä edes tarvita.

Asunnon remontoiminen on monelle tuttua puuhaa. Toisille remontti tulee ajankohtaiseksi jo heti ostopäätöksen jälkeen, toisille hieman myöhemmin.

Etenkin mittavien remonttien kohdalla on hyvä konsultoida alan ammattilaisia. Siksi Kotiliesi kysyi Nomi-arkkitehtien arkkitehti Maria Laineelta, mitkä ovat sellaisia asioita, joita hän ei ammattilaisena suosittelisi.

Lue myös: 5 asiaa, joita sisustussuunnittelija ei tekisi omassa kodissaan – nämä valinnat voivat tulla kalliiksi

1. Ei hankkisi ”vääränlaista” asuntoa

Laine kertoo törmäävänsä arkkitehtina toistuvasti siihen, että ihmiset hankkivat itselleen vääränlaisia asuntoja. Tällöin joudutaan usein turvautumaan mittaviin ja kalliisiin remontteihin, kun ostettu koti halutaan muuttaa aivan toisenlaiseksi.

”Hankitaan esimerkiksi huoneisto vanhasta talosta, vaikka toiveissa on moderni tila saarekkeineen ja avokeittiöineen. Tällaiselle henkilölle olisi parempi ratkaisu hankkia asunto uudemmasta talosta, jossa avarat tilat kuuluvat rakennuksen arkkitehtuuriin ja ominaispiirteisiin. Se tulee usein edullisemmaksi ja ekologisemmaksi, kun asuntoa ei tarvitse uusia kokonaan”, Laine muistuttaa.

Jokaisen asuntoa hankkivan kannattaa pohtia ensin huolellisesti omia tarpeitaan ja lähteä vasta sitten etsimään unelmiensa kotia.

”Jos heti asuntonäytössä tulee olo, että haluaa kaataa kaikki seinät tai uusia koko pohjaratkaisun, on asunto parempi jättää hankkimatta.”

2. Ei hukkaisi asunnon historiaa

Etenkin vanhojen rakennusten sisätilat ovat osa suomalaista kulttuuriperintöä, eikä sitä tulisi Laineen mielestä heittää hukkaan.

Laineen mukaan usein kuulee puhuttavan, että vanhojen asuntojen rakenteita halutaan muuttaa omiin tarpeisiin sopivaksi, mutta seurauksena sata vuotta vanha rakennus voi menettää kaikki ominaispiirteensä, tilahierarkiansa ja historiansa, joita ei enää mittavan remontin jälkeen saa takaisin.

Tämä ei tarkoita, etteikö muutoksia saisi tehdä, mutta ne tulisi tehdä huoneiston ominaispiirteitä kunnioittaen.

”Jos vanhasta rakennuksesta halutaan esimerkiksi yhdistää kaksi huonetta isoksi tilaksi, niiden välille voi avata vaikka parioven, jolloin alkuperäistä tilajärjestystä ei tuhota kokonaan”, Laine neuvoo.

”Toimeliaalla tietämättömyydellä voi saada aikaan paljon tuhoa. Asuntoa ostaessa kannattaa siis perehtyä paitsi pohjaan, myös yksityiskohtiin, kuten oviin, kiinteisiin kalusteisiin, ikkunoihin ja helloihin, jotka vaikuttavat asunnon tunnelmaan.”

3. Ei korvaisi vanhoja materiaaleja uusilla, jos ei ole pakko

Asioiden vaihtaminen uusiin vain vaihtamisen ilosta ei ole viisasta, ja tämä pätee myös arkkitehtuuriin.

Esimerkiksi vanhoissa rakennuksissa on usein käytetty materiaaleja, jotka ovat kunnostettavissa, kuten lankkulattiat.

”Lautalattian voi maalata uudelleen, massiiviparketin voi hioa ja linoleumin voi puhdistaa ja vahata. Toki sellaisetkin materiaalit voivat mennä korjauskelvottomiksi, ja silloin ne täytyy vaihtaa. Lähes aina se ei kuitenkaan ole tarpeen.”

4. Ei tekisi trendiratkaisuja

Remontin tekemisessä ei Laineen mukaan kannata hätiköidä. Usein ihmiset haluavat saada remontoitavat paikat kuntoon nopeasti ja muuttaa valmiiksi remontoituun kotiin.

Hienot kuvat sosiaalisessa mediassa saattavat innostaa remontin tekemiseen, vaikkei sille olisi edes tarvetta.

”Nämä kaksi asiaa yhdistettynä johtavat usein tilanteeseen, jossa remontti tehdään nopeasti ja suunnittelun apuna toimivat Instagram-kuvat. Silloin lopputuloksena saattaa olla koti, jossa asiat eivät ole asettuneet paikoilleen luontevasti”, Laine varoittaa.

Asuntoon kannattaa tutustua ajan kanssa ja havainnoida, miten valo tulee huoneisiin ja minkälaiset värit mihinkin tilaan tuntuvat sopivilta. Silloin jokaista muutosta tulee harkittua kunnolla.

”Toki se vaatii keskeneräisyyden sietämistä, mutta mielestäni koti muodostuu ajan kanssa.”

Lue myös Anna.fi: Moni katsoo Suomen kaunein koti -sarjaa, mutta ihailee eniten tuomari Sini Rainion vaatteita: ”En halua enää pukeutua makkarankuoreen”

5. Ei nipistäisi ammattitaitoisesta suunnittelusta

Laine muistuttaa, että kotia remontoidessa ei kannata arastella ammattiavun pyytämistä.

Hyvään suunnitteluun on aina syytä panostaa, sillä se maksaa itsensä takaisin monessa suhteessa: saat toimivan asunnon, josta oikeasti pidät eikä päätään tarvitse pohtia puhki esimerkiksi materiaaleja valitessa.

”Hyvin suunniteltu ja toteutettu remontti nostaa asunnon arvoa. Siksi sopivan suunnittelijan valintaan kannattaa käyttää aikaa yhtä lailla kuin asunnon valintaan. Jos on mahdollista ottaa suunnittelija mukaan jo asunnon etsimisvaiheessa, niin vielä parempi.”

Arkkitehti pöydän ääressä.
© iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Remontti edessä? Näitä 5 asiaa arkkitehti ei ikinä tekisi asuntoa remontoidessaan

Sinun täytyy kommentoidaksesi.