Sisustus

5 asiaa, joita sisustussuunnittelija ei tekisi omassa kodissaan – nämä valinnat voivat tulla kalliiksi

Sisustushuumassa voi tulla tehneeksi monenlaisia valintoja, mutta mitä kannattaisi ehdottomasti varoa? Kysyimme sisustussuunnittelijalta, mitä hän ei tekisi omassa kodissaan.

Vaikka sisustus onkin oiva paikka toteuttaa itseään luovasti, joidenkin asioiden kanssa kannattaa olla tarkkana, etenkin kun edessä on remppa tai kun sisustuskärpänen puraisee kunnolla.

Millaisia sisustusratkaisuja alan ammattilainen pyrkisi välttämään omissa nurkissaan? Kysyimme asiaa sisustussuunnittelija Anna-Kaisa Melvakselta.

Lue myös: No nyt on outoja koteja! Suomalaisten kummallisia asuntoja esittelevä sometili saa hieraisemaan silmiä

1. Kaikki Pinterest-ideat käyttöön

Useimmat meistä toteuttavat elämänsä aikana vain muutaman ison remontin esimerkiksi keittiössä tai kylppärissä. Ja moni remppaaja tietää, että valintoja materiaaleista ja muista yksityiskohdista on vaikea tehdä.

Riskinä on se, että yhteen remonttiin upotetaankin kaikki mahdolliset kivat ideat ja lopputulos on kaikkea muuta kuin hillitty.

”Välillä keittiö saattaa näyttää siltä, että siinä on toteutettu jokainen Pinterest-idea. On ruusukultaista hanaa, kalanruotoladontaa välitilassa, kaikkea mahdollista”, Melvas sanoo.

Toisinaan Melvas joutuu toppuuttelemaan asiakkaita sisustusideoiden kanssa. Kaikkea ei kannata kerralla toteuttaa.
Toisinaan Melvas joutuu toppuuttelemaan asiakkaita heidän sisustusideoidensa kanssa. Kaikkea ei kannata kerralla toteuttaa. © iStockphoto

Lue myös: 6 kuumaa sisustustrendiä, jotka eivät tule kestämään – nämä ilmiöt kannattaa jättää välistä, jos mielit ajatonta kotia

2. Keittiön remontointi irralliseksi asunnosta

Valmis keittiöpaketti ei aina ole oikotie onneen. Usein ammattilaisen silmä osaa erottaa jo kaukaa, jos keittiöfirma on myynyt asuntoon paketin.

Paljastava asia on se, että keittiö poikkeaa täysin muun asunnon hengestä.

”Voi olla, että keittiö ei liity mitenkään talon tyyliin tai arkkitehtuuriin.”

3. Sisustaminen pelkällä designilla

Vaikka Melvaksella olisi käytössään loputon sisustusbudjetti, hän ei laittaisi rahaa haisemaan sisustamalla kotiaan lattiasta kattoon pelkällä huippumuotoilulla. Tällaisen sisustustaktiikan riskinä on, että kodista tulee persoonaton merkkikoti.

Vanhat ja perityt kalusteet tuovat kotiin persoonallisen otteen.
Vanhat ja perityt kalusteet tuovat kotiin persoonallisen otteen. © Mirva Kakko / Otavamedia

4.  Kodin vuoraaminen tekokuiduilla

Vaikka tekokuidut ovat kestäviä, näitä Melvas ei ostaisi missään muodossa kotiin – olipa kyse sitten matoista, verhoista tai koristetyynyistä.

Esimerkiksi tekokuituiset sohvaverhoilut alkavat nyppyyntyä, ja ne vanhenevat ikävän näköisesti. Tekokuidut myös tuntuvat ikävältä ihoa vasten.

5. Yksi kaluste hyppää liikaa kokonaisuudesta

Melvas ei hankkisi kotiinsa esimerkiksi näyttävää design-valaisinta, sillä yksittäinen erikoinen asia varastaa herkästi huomion muulta sisustukselta. Ammattilaisen kodissa kalustus pysyy tasapainossa.

”Jos haluan ostaa taidetta, voin ostaa patsaan, mutta en halua, että yksi tietty kaluste tai valaisin varastaa kaiken huomion.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 5 asiaa, joita sisustussuunnittelija ei tekisi omassa kodissaan – nämä valinnat voivat tulla kalliiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.