Sisustus

Tällainen yksiö on kaikista käytännöllisin – sisustusarkkitehti vertailee yksiöiden yleisimmät pohjaratkaisut

Asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa kodin toimivuuteen. Sisustusarkkitehti Hanna Puolakka arvioi kolme yleistä yksiön pohjaratkaisua, ja kertoo, mikä pohja on kaikista viihtyisin.

Kun katsoo asuntoilmoituksia, ensimmäisenä silmään osuu yleensä neliömäärä. Mutta sisustusarkkitehti Hanna Puolakan mukaan neliömäärää tärkeämpi tieto on asunnon pohjaratkaisu, eli miten neliöt on asunnossa jaettu.

Asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa Puolakan mukaan enemmän kodin toimivuuteen kuin tarkka neliömäärä.

”Asunnon pohjaratkaisu määrittelee oikeastaan täysin sen, onko koti viihtyisä vai ei. 20 neliön asunto järkevällä pohjalla voi tuntua isommalta kuin 30 neliön asunto huonolla pohjalla”, Puolakka sanoo.

Mutta mistä tietää, onko kodissa hyvä pohjaratkaisu? Puolakka jakaa vinkkinsä, ja arvioi kolme yleistä yksiön pohjaratkaisua. Pohjapiirrokset osoittavat, että pohjaratkaisulla on todella merkitystä kodin kalustettavuuden kannalta.

Lue myös: Pimeät putkimaiset yksiöt ovat yleisiä, mutta ankeita – liian pienellä kodilla voi olla yllättäviä seurauksia hyvinvoinnille

Puolakan vinkit: näin tunnistat hyvän pohjaratkaisun

Puolakka on ammatissaan sisustusarkkitehtina seurannut nykyajan rakennustyyliä. Hänen mukaansa nykyajan yksiöt ovat usein hankalia sisustaa.

”On paljon uudisasuntoja, joita ei voi sisustaa kuin yhdellä tavalla. Tilassa ei ole ehjiä seiniä, vaan joka seinään on puhkaistu ovi tai ikkuna. Kalustettavuutta ei ole mietitty lainkaan”, Puolakka sanoo.

Asuntonäytössä kannattaakin tutkailla asunnon pohjaratkaisua. Puolakka suosittelee pohtimaan seuraavia asioita:

Lue myös: Ensiasunnon ostajan opas – nämä asiat sinun pitää tietää, kun suunnittelet lainan ottamista

30 neliön asunto, 3 erilaista pohjapiirrosta

Pyysimme Puolakkaa piirtämään ja kalustamaan kolme yleisesti käytettyä 30 neliön yksiön pohjaratkaisua. Kahdessa ensimmäisessä ratkaisussa on Puolakan mielestä ongelmia kalustettavuuden kanssa. Viimeinen pohjapiirros on esimerkki toimivasta yksiömallista.

1. Pimeä ja kapea pohja

Kapea pohjaratkaisu on hankala kalustaa ja mahdollistaa vain pienen ikkunan. Kalusteet mahtuvat vain tietyille paikoille, ja sijoittuvat usein väkisinkin ikkunan eteen.

Sisustusarkkitehdin tuomio:

Kapea asuntomalli rajoittaa kodin kalustamista ja tarjoaa kehnosti luonnonvaloa.
Kapea asuntomalli rajoittaa kodin kalustamista ja tarjoaa kehnosti luonnonvaloa. © Hanna Puolakka

2. Kapea ja vaikeasti sisustettava pohja

Tässäkin kapeassa pohjaratkaisussa on haasteensa. Luonnonvaloa on enemmän, mutta kodin toiminnot on hankala sijoittaa järkevästi asuntoon.

Sisustusarkkitehdin tuomio:

Suorakulman muotoiseen asuntoon on hankalaa asetella kalusteita ilman, että ne tukkivat kulkureitin.
Suorakulman muotoiseen asuntoon on hankalaa asetella kalusteita ilman, että ne tukkivat kulkureitin. © Hanna Puolakka

3. Tehokas pohja

Toimivassa asunnon pohjaratkaisussa koti on mahdollista jakaa eri toimintavyöhykkeisiin: olohuone, makuuhuone ja keittiö ovat selkeästi omilla alueillaan. Makuuhuoneena toimiva alkovi on nerokas keksintö, sillä se tuo asuntoon syvyyttä ja mahdollistaa säilytyskaappien sijoittamisen väliseinälle.

Sisustusarkkitehdin tuomio:

Kun neliöt jakaa järkevästi, asunto tuntuu isommalta.
Kun neliöt jakaa järkevästi, asunto tuntuu isommalta. © Hanna Puolakka

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tällainen yksiö on kaikista käytännöllisin – sisustusarkkitehti vertailee yksiöiden yleisimmät pohjaratkaisut

Sinun täytyy kommentoidaksesi.