
Tällainen yksiö on kaikista käytännöllisin – sisustusarkkitehti vertailee yksiöiden yleisimmät pohjaratkaisut
Asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa kodin toimivuuteen. Sisustusarkkitehti Hanna Puolakka arvioi kolme yleistä yksiön pohjaratkaisua, ja kertoo, mikä pohja on kaikista viihtyisin.
Kun katsoo asuntoilmoituksia, ensimmäisenä silmään osuu yleensä neliömäärä. Mutta sisustusarkkitehti Hanna Puolakan mukaan neliömäärää tärkeämpi tieto on asunnon pohjaratkaisu, eli miten neliöt on asunnossa jaettu.
Asunnon pohjaratkaisu vaikuttaa Puolakan mukaan enemmän kodin toimivuuteen kuin tarkka neliömäärä.
”Asunnon pohjaratkaisu määrittelee oikeastaan täysin sen, onko koti viihtyisä vai ei. 20 neliön asunto järkevällä pohjalla voi tuntua isommalta kuin 30 neliön asunto huonolla pohjalla”, Puolakka sanoo.
Mutta mistä tietää, onko kodissa hyvä pohjaratkaisu? Puolakka jakaa vinkkinsä, ja arvioi kolme yleistä yksiön pohjaratkaisua. Pohjapiirrokset osoittavat, että pohjaratkaisulla on todella merkitystä kodin kalustettavuuden kannalta.
Puolakan vinkit: näin tunnistat hyvän pohjaratkaisun
Puolakka on ammatissaan sisustusarkkitehtina seurannut nykyajan rakennustyyliä. Hänen mukaansa nykyajan yksiöt ovat usein hankalia sisustaa.
”On paljon uudisasuntoja, joita ei voi sisustaa kuin yhdellä tavalla. Tilassa ei ole ehjiä seiniä, vaan joka seinään on puhkaistu ovi tai ikkuna. Kalustettavuutta ei ole mietitty lainkaan”, Puolakka sanoo.
Asuntonäytössä kannattaakin tutkailla asunnon pohjaratkaisua. Puolakka suosittelee pohtimaan seuraavia asioita:
- Onko asunnossa riittävästi ehjiä seinäpintoja, jossa ei ole ovia tai ikkunoita? Kalustaminen on helpompaa, kun asunnossa on myös yhtenäistä seinää.
- Löytyykö sängylle ja ruokapöydälle luontevat paikat? Se on huono merkki, jos ainoa paikka kalusteelle on ikkunan edessä.
- Voiko kalusteet asetella useammalla kuin yhdellä tavalla? Hyvässä pohjaratkaisussa kodin kalustusta voi muuttaa eri elämäntilanteisiin, kuten esimerkiksi etätöihin tai perheenlisäykseen, sopivaksi.
- Tuleeko asuntoon riittävästi luonnonvaloa? Luonnonvalo lisää merkittävästi kodin viihtyvyyttä.
Lue myös: Ensiasunnon ostajan opas – nämä asiat sinun pitää tietää, kun suunnittelet lainan ottamista
30 neliön asunto, 3 erilaista pohjapiirrosta
Pyysimme Puolakkaa piirtämään ja kalustamaan kolme yleisesti käytettyä 30 neliön yksiön pohjaratkaisua. Kahdessa ensimmäisessä ratkaisussa on Puolakan mielestä ongelmia kalustettavuuden kanssa. Viimeinen pohjapiirros on esimerkki toimivasta yksiömallista.
1. Pimeä ja kapea pohja
Kapea pohjaratkaisu on hankala kalustaa ja mahdollistaa vain pienen ikkunan. Kalusteet mahtuvat vain tietyille paikoille, ja sijoittuvat usein väkisinkin ikkunan eteen.
Sisustusarkkitehdin tuomio:
- Kapean asunnon perällä oleva ikkuna on heikko luonnonvalon lähde
- Sängyn ainut mahdollinen sijoituspaikka on ikkunan edessä
- Tila ei mahdollista monia erilaisia irtokalustuksia

2. Kapea ja vaikeasti sisustettava pohja
Tässäkin kapeassa pohjaratkaisussa on haasteensa. Luonnonvaloa on enemmän, mutta kodin toiminnot on hankala sijoittaa järkevästi asuntoon.
Sisustusarkkitehdin tuomio:
- Säilytystilaa on niukasti
- Sänky mahtuu vain keittiön läheisyyteen
- Tilaa ei pysty järkevästi jakamaan erilaisiin tilavyöhykkeisiin, kuten oleskelu-, makuu- ja ruokailutilaksi

3. Tehokas pohja
Toimivassa asunnon pohjaratkaisussa koti on mahdollista jakaa eri toimintavyöhykkeisiin: olohuone, makuuhuone ja keittiö ovat selkeästi omilla alueillaan. Makuuhuoneena toimiva alkovi on nerokas keksintö, sillä se tuo asuntoon syvyyttä ja mahdollistaa säilytyskaappien sijoittamisen väliseinälle.
Sisustusarkkitehdin tuomio:
- Asunto on valoisa
- Säilytystilaa on reilusti
- Tilan voi kalustaa monella eri tapaa
- Asunnossa ei ole hukkaneliöitä
- Alkoviin mahtuu jopa 120 cm leveä sänky ja kaappitilaa

Juttu on julkaistu Dekossa 5/2023.
Kommentoi
Kommentoi juttua: Tällainen yksiö on kaikista käytännöllisin – sisustusarkkitehti vertailee yksiöiden yleisimmät pohjaratkaisut