Kodinhoito

Haju, josta orava ei pidä ja toinen vielä tehokkaampi tapa pitää tupsuhäntä pesineen poissa talon rakenteista

Oravien pesänrakennus voi vahingoittaa talojen rakenteita. Kokosimme keinoja, joiden avulla on mahdollista ennaltaehkäistä tupsuhäntien tuhoja.

Onko orava tehnyt itselleen kodin talosi rakenteisiin? Kokosimme neuvoja, joiden avulla voit jatkossa ennaltaehkäistä oravan pesänrakennusaikeita.

Millaista tuhoa orava voi aiheuttaa?

Oravat aloittavat maaliskuussa lisääntymispuuhat. Tällöin oravat voivat tehdä pesän talon rakenteisiin tai välikattoon suojatakseen poikasiaan pedoilta.

Oravat voivat rakentaa pesiään talon rakenteisiin myös muina vuodenaikoina, etenkin jos ympäristö on rauhallinen ja rakennuksessa on peruslämmitys.

Pesänrakennus voi aiheuttaa tuhoja, kun oravat mylläävät välikaton eristeitä. Pahimmassa tapauksessa eristeiden myllääminen voi johtaa kosteusvaurioiden syntymiseen.

Joitakin ihmisiä saattaa häiritä pesän rakentamisesta ja muusta elämisestä syntyvä rapina.

Oravien elosta rakenteissa syntyy ulosteita. Mahdollisuus tautien leviämiseen ulosteiden myötä on mahdollinen, mutta ei erityisen todennäköinen. Oravat ovat hyviä isäntiä borrelioosille ja jänisrutolle, jotka voivat potentiaalisesti tarttua ihmisiin.

Kuolleen oravan kohdatessa on suositeltavaa käyttää käsineitä.

Kuinka pienestä reiästä orava mahtuu?

Orava pääsee pujahtamaan päänsä kokoisesta aukosta eli muutaman sentin mittaisesta reiästä.

Paras keino ennaltaehkäistä oravien pääsyä rakenteisiin on tilkitä aukot tiheäsilmäisellä verkolla. Hiirien torjuntaan tarkoitettu verkko estää tehokkaasti oravien pesärakennussuunnitelmat.

Verkko tulee kiinnittää tiukasti, sillä oravat saavat revittyä verkot helposti irti.

Tarkista ennen aukkojen tilkitsemistä, ettei oravia ole jo päässyt rakenteisiin. Verkkojen asentamisen jälkeen ei oravilla ole enää ulospääsyä, jonka seurauksena on kuolema. Tästä syntyy helposti hajuhaittoja.

Aukkojen tilkitsemisen voi tehdä mihin vuoden aikaan tahansa, kunhan tarkistaa, ettei orava ole ehtinyt pesiä sisäpuolelle.

Lue myös: Oravabaari omalla pihalla! Marika rakensi kurreille hauskan ruokintapisteen kierrätysmateriaaleista

Onko jotain hajua, josta orava ei pidä?

Oravien rakenteisiin tulon ennaltaehkäisyyn on tarjolla erilaisia hajukarkotteita. Hajuja täytyy lisätä koko ajan, ja lisäksi on riskinä, että oravat tottuvat niihin.

Hajukarkoitteen käyttäminen metsästysajan ulkopuolella tulkitaan oravan häiritsemiseksi.

Erityisen tehokkaita hajukarkotteita ovat erilaisten petojen, kuten näätien ja käärmeiden, virtsa. Näissä on kuitenkin oma hajuhaittansa ja saatavuusongelmansa.

Kaupoissa myydään myös esimerkiksi piparminttu- ja chiliöljyjä sisältäviä hajukarkotteita, joiden tehokkuus vaihtelee.

Kun oravat ovat löytäneet mieluisan reviirin, eivät ne poistu sieltä ennen kuin ruoansaannin mahdollisuudet heikkenevät voimakkaasti.

Mökkikauden alkaessa osa oravista häiriintyy ihmiselämästä, ja ne siirtävät poikaset toiseen pesään. Koirien ja kissojen läsnäolo karkottaa tehokkaasti oravia.

Oravat hyökkäävät ihmisten kimppuun hyvin harvoin, mutta ahdistettuna voivat näin tehdä. On hyvä pitää mielessä, että oravan puruvoima on vahvempi kuin valkohailla.

Haju, josta orava ei pidä, voi pitää kurret loitolla.
© Kari Hirvo

Artikkelia varten haastateltiin biologi ja filosofian tohtori Paavo Hellstedtiä. Lähteenä on käytetty myös Suomen Riistakeskusta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haju, josta orava ei pidä ja toinen vielä tehokkaampi tapa pitää tupsuhäntä pesineen poissa talon rakenteista

Sinun täytyy kommentoidaksesi.