Kodinhoito

Hanan suuttimen puhdistus on pieni mutta tärkeä siivoustoimenpide – näin se tehdään

Hanan suuttimen puhdistus on ajankohtaista viimeistään silloin, kun veden tulo hanasta heikkenee tai häiriintyy.

Hanan poresuutin eli lyhyemmin pelkkä suutin on juoksuputken sisään asennettava hanan osa, jonka tehtävänä on rajoittaa ja tasoittaa veden virtausta. 

Suuttimen olemassaoloa tulee tavallisesti ajatelleeksi vasta sitten, kun veden tulo hanasta heikkenee tai häiriintyy. Tällöin on syytä tehdä hanan suuttimen puhdistus.

Kyseessä on pieni toimenpide, mutta toisinaan hankaluuksia voi aiheuttaa poresuuttimen irrottaminen.

Hanamallista riippuen suuttimen saa irti joko käsin kiertämällä tai erityisellä työkalulla. Jos työkalua tarvitaan, se yleensä tulee hanan mukana.

Mikäli erikoistyökalua ei ole tai sen on hukannut, työkalun saa hankittua varaosana useimmista LVI-alan liikkeistä ja rautakaupoista.

Hanan suuttimen puhdistus ei ole vaikeaa

Kun olet saanut suuttimen irti, tarkastele, näkyykö sen pinnassa valkoisia tai vaaleanharmaita kalkkijäämiä. Hanan suuttimen puhdistus onnistuu hyvin ilman pesuaineita, ellei siinä ole pahoja kalkkikertymiä.

”Huuhtelu vedellä ja mahdollisesti kevyt rapsuttelu pienellä harjalla on ihan riittävä pesu poresuuttimelle. Pesuaineita ei tarvitse käyttää”, myyntiedustaja Lassi Lahti hanavalmistaja Orakselta sanoo.

Jos kalkki ei lähde yllä mainitulla tavalla, sen poistaminen onnistuu happamalla käyttöliuoksella eli ph-arvoltaan alhaisella (alle 5) puhdistusaineella ja pienellä harjalla, kuten hammasharjalla.

”Suuttimen voi upottaa 10–15 minuutiksi happamaan käyttöliuokseen ja harjata sen jälkeen hammasharjalla”, neuvoo siivouksen ammattilainen, talon sisäinen kouluttaja Taina Petäjäsoja Onni kotisiivouksesta.

Kätevä hapan käyttöliuos syntyy esimerkiksi sitruunahapolla.

”Sopiva suhde on desilitra vettä ja ruokalusikallinen sitruunahappoa”, Petäjäsoja sanoo.

Etikkaa tai etikkapohjaisia happoja suuttiminen puhdistuksessa ei kannata käyttää, sillä etikka voi vahingoittaa suutinta. Sama koskee koko hanan puhdistusta.

”Useat hananvalmistajat eivät suosittele etikan käyttöä hanan puhdistuksessa”, Petäjäsosa muistuttaa.

Hanan suuttimen puhdistus.
Jos hana ja sen suutin näyttää vähänkään tältä, perusteellinen puhdistus on ajankohtainen. © iStock

Puhdistus ajankohtaista tarpeen mukaan tai kerran vuodessa

Kalkkia kertyy sitä enemmän, mitä kovempaa vesijohtovettä putkistossa kulkee.

Veden kovuus tarkoittaa korkeaa kalkki- ja magnesiumsuolojen pitoisuutta. Pehmeä vesi sisältää vain vähän suoloja ja kerryttää kalkkia vähemmän.

Pääsääntöisesti vesijohtovesi on Suomessa pehmeää, mutta joitakin alueellisia eroja on olemassa. Esimerkiksi jotkin kaivovedet saattavat olla hyvinkin kovia. Asian voi tarkastaa omasta vesilaitoksesta.

Suomalaisissa oloissa hanan suuttimen puhdistus on yleensä melko harvoin tehtävä siivoustoimenpide, Petäjäsoja huomauttaa. Puhdistuksen voi tehdä tarpeen mukaan aina silloin, jos veden valumisessa huomaa heikkenemistä tai häiriötä.

”Noin kerran vuodessa suuttimen voi joka tapauksessa irrottaa ja puhdistaa perusteellisemmin. Hanan peruspuhdistuksen yhteydessä suutinta kannattaa toki pyyhkäistä ulkopuolelta happamalla käyttöliuoksella siinä samalla kuin muitakin hanan osia.”

Lue myös Anna.fi: Moni valuttaa kiehuvaa vettä lavuaariin tavalla, joka tekee tuhoisaa jälkeä lavuaarin alla – hyvä muistaa kattila kädessä

Hanan suuttimen puhdistus ilman irrottamista

Mikäli poresuutinta ei saa omasta hanasta irti, ei hätää. Hanan suuttimen perusteellinen puhdistus onnistuu myös ilman irrottamista.

”Pieneen pussiin, kuten minigrip-pussiin, voi laittaa vaikka talouspaperia. Paperi kastellaan perusteellisesti happokäyttöliuoksella. Pussi asetetaan poresuuttimen ympärille niin, että paperi on tiiviisti suuttimen ympärillä, kietaistaan kuminauhalla tai muulla vastaavalla kiinni ja annetaan vaikuttaa vaikka yön yli”, Petäjäsoja neuvoo.

”Mitä kauemmin happoliuoksen antaa vaikuttaa, sen paremmin kalkkikertymät lähtevät.”

Aamulla kalkkijäämät rapsutellaan hammasharjalla ja suutinta huuhdellaan vedellä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Hanan suuttimen puhdistus on pieni mutta tärkeä siivoustoimenpide – näin se tehdään

Sinun täytyy kommentoidaksesi.