Kodinhoito

Käytätkö suihkutettavaa pesuainetta hanan puhdistamiseen? Asiantuntija tiukkana: ”Hyvin yleinen virhe”

Siivousalan ammattilainen ei käyttäisi suihketuotteita hanan puhdistuksessa. Syy on selvä.

Suihkemuotoiset valmiit puhdistustuotteet ovat kaupan hyllyjen tarjonnasta päätellen yleisiä, mutta siivousalan ammattilainen ei niiden käyttöä suosittele – etenkään hanan puhdistamiseen.

Hienojakoinen suihke kun päätyy hanan sellaisiinkin osiin ja koloihin, joihin vesi ei yllä.

Lopputuloksena on, että pesuaine kuivuessaan väkevöityy ja jää hapertamaan hanan kromipintaa ja voi ajan myötä pilata sen.

”On hyvin yleinen virhe suihkuttaa pesuainetta suoraan hanaan”, siivouksen ammattilainen, talon sisäinen kouluttaja Taina Petäjäsoja Onni kotisiivouksesta sanoo.

Jos suihkemuotoista tuotetta haluaa käyttää, parempi tapa on suihkuttaa pesuainetta vedellä kostutettuun mikrokuitupyyhkeeseen ja tehdä hanan puhdistus pyyhkeellä.

Vielä parempi on lirauttaa pesuaine pyyhkeeseen korkilla varustetusta pullosta.

”Itse en kotonani suihketuotteita siivouksessa käytä laisinkaan, eikä niitä käytetä monessa siivousalan yrityksessäkään. Iso syy tähän on se, että niitä joutuu siinä siivotessa hengittelemään.”

Hananvalmistaja: suihkepulloa ei tule käyttää

Suihkepulloa ei tule käyttää hanan puhdistuksessa, vahvistaa myyntiedustaja Lassi Lahti Orakselta.

”Jos pesuainetta suihkuttaa suoraan hanaan, pienet pesuainehiukkaset pääsevät tunkeutumaan pienemmistäkin raoista aiheuttaen ongelmia pidemmällä aikavälillä”, Lahti sanoo.

Vaikka hanaa suihkutuksen jälkeen kuinka huuhtelisi vedellä, vesi lopulta haihtuu ja pesuaine tiivistyy hanan nivelosiin ja muihin paikkoihin, jonne vesi ei ole yltänyt. Tämä voi aiheuttaa hanaan ajan myötä vaurioita.

Jätä liian voimakkaat tuotteet hyllyyn

Hanaan suoraan suihkuttamisen riskit koskevat erityisesti vahvoja, ”lian räjäyttäviä” pesuaineita.

Petäjäsoja muistuttaa, että pullossa on parempi olla mietoa yleispesuaineliuosta vahvojen, usein liian happamien pesuainesuihkeiden sijaan. Mietoakaan yleispesuliuosta ei silti kannata suihkuttaa suoraan hanaan, vaan mikrokuitupyyhkeeseen.

Paras valinta on mieto, neutraali tai lievästi emäksinen pesuaine. Tuotteen pH kannattaa tarkistaa pesuainepullon kyljestä: tuote on neutraali, jos sen pH-arvo on 6–9.

Kaikenlaiset ”lian räjäyttävät” ihmetuotteet, yleensä suihkeet tai vaahdot, Petäjäsoja neuvoo jättämään kaupan hyllylle.

”Jos teho perustuu siihen, että hieman suihkaiset pullosta ja lika lähtee saman tien, tarkoittaa se lähes järjestään sitä, että aine on liian vahvaa. Liian voimakkaat pesuaineet eivät tee hanan materiaaleille hyvää, kuten eivät muussakaan siivouksessa.”

Hanan kromipinnoite ei kestä esimerkiksi fosforihappoja ja klooriyhdisteitä, joita joissakin puhdistusaineissa saattaa olla.

Lue myös Anna.fi: Nämä unohtuvat helposti siivota – löytyykö listasta päivittäinen väline, jota et ole pessyt ikinä?

Suihkutettava puhdistusaine.
Suihkepullosta ilmaan päätyvä hienojakoinen suihke päätyy hengitysteihin. © iStock

Kommentoi

Kommentoi juttua: Käytätkö suihkutettavaa pesuainetta hanan puhdistamiseen? Asiantuntija tiukkana: ”Hyvin yleinen virhe”

Sinun täytyy kommentoidaksesi.