Kodinhoito

Miten homeen hajun ja hometahrat saa pois vaatteista? Ota talteen helpot niksit!

Näillä nikseillä saat vanhan talon hajun ja homepilkut vaatteista pois kotikonstein!

Ostitko kirpputorilta vaatteen tai tekstiilin, joka haisee ummehtuneelta tai ”mummolalta”? Kaivoitko varastoon säilötyt vaatteet esille vuosien jälkeen ja huomasit, että niihin on tarttunut ikävä haju? Ei huolta, näillä nikseillä lähtee homeen haju pois vaatteista!

Lue myös: Näin poistat 12 yleisintä tahraa helposti: punaviini, huulipuna, veri…

Homeen haju pois vaatteista? Toimi näin!

Ummehtunut haju vaatteissa ei aina välttämättä johdu homeesta, vaikka niin usein luullaan. Kyseessä voi olla tetrakloorianisoli-yhdisteen aiheuttama hajuhaitta.

Yhdisteen haju tarttuu tehokkaasti kaikkiin rakennuksen huonekaluihin, irtaimistoon ja myös asunnossa oleskelevien ihmisten vaatteisiin ja hiuksiin. Yhdiste voi aiheuttaa ikävän hajun muun muassa kylmillään säilytettäviin loma-asuntoihin, vanhoihin rakennuksiin, kellareihin ja ullakoille.

Olipa vaatteisiin tarttunut haju homeen hajua tai tetrakloorianisoli-yhdisteen hajua, keinot sen poistamiseen ovat samat. Tehokkain tapa yrittää päästä hajusta eroon on pestä vaate mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla.

Mikäli pelkkä peseminen ei tepsi, hajua voi yrittää poistaa etikan avulla. Etikka neutralisoi erilaisia hajuja tehokkaasti.

Poista homeen haju vaatteesta etikan avulla näin:

  1. Sekoita ämpärissä vesi ja etikka. Sopiva suhde on puoli desia etikkaa ja viisi litraa viileää vettä.
  2. Liota homeenhajuisia vaatteita etikkavedessä muutamasta tunnista vuorokauteen.
  3. Pese vaate pesukoneessa hoito-ohjeen mukaan.
  4. Huom! Herkkiä vaatemateriaaleja pestessä kannattaa ensin kokeilla vain pienellä alueella, miten vaate reagoi etikan kanssa.

Kannattaa kokeilla myös epämiellyttävän hajuisten vaatteiden saunottamista. Tetrakloorianisoli-yhdisteen haju saattaa lähteä vaatteesta saunassa.

Lue myös: Etikka, suola ja sitruuna – tehokkaat siivousaineet löytyvät jo kaapeistasi! Näin käytät niitä oikein!

homeen haju pois vaatteista

Hometahra pois vaatteesta? Toimi näin!

Mikäli vaatteessa on oudon hajun lisäksi homepilkkuja tai -tahroja, niitä voi yrittää poistaa erilaisin niksein. Hyviä keinoja ovat esimerkiksi käsittely piimällä, valkaisuaineella tai väkiviinaetikalla.

Huomaa, että väkiviinaetikkaa ja valkaisuainetta ei saa käyttää samaan aikaan, sillä ne muodostavat reagoidessaan myrkyllisiä kaasuja!

Mikäli haju ja hometahrat eivät lähde vaatteesta pois tehokkaan puhdistamisen jälkeen, tuote kannattaa hävittää.

Lähteet: Cleanipedia, Siivous.info, Omo, Martat, Asumisterveysliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten homeen hajun ja hometahrat saa pois vaatteista? Ota talteen helpot niksit!

Mikke45

Homeen haju on normaalisti erittäin pistävä ja se voi monissa tapauksissa olla todella haitallista terveydelle. Omakotitaloissa yksi tavallisimmista homeista on musta home, joka on tosi myrkyllistä. Homeen poistaminen on tavallisesti pitkäaikainen prosessi, johon vaaditaan arvokkaita työkaluja ja monia erilaisia puhdistusaineita. Homeitiöistä ja homeen hajusta on kuitenkin mahdollista päästä eroon muutamassa tunnissa otsonoinnin avulla. Lähde: https://ozoneair.fi/poistaa-pahat-hajut/homeen-haju/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.