jääkaapin lämpötila voi askarruttaa

Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat jääkaapin lämpötilan luotettavasti

Motivan asiantuntija Elina Ovaskainen uskoo, että monen suomalaisen jääkaappi on turhan lämmin ruoan säilytystä ajatellen. Lämpötilan voi mitata helposti parillakin keinolla.

Jääkaapin lämpötila tulisi olla noin 2–6 astetta. Monen suomalaisen jääkaappi lähentelee kuitenkin kymmentä astetta, uskoo Motivan Elina Ovaskainen.

Lue lisää: Säilytätkö sinäkin kahvipaketin näin? Ei ehkä kannattaisi – ammattilaiset kumoavat 7 kahvimyyttiä

Liian lämmin jääkaappi lyhentää ruoan elinikää ja on riski esimerkiksi kalan ja lihan säilytyksessä. Tuore kala ja liha pitäisikin säilyttää enintään kolmessa asteessa.

Kesällä jääkaappi on ahkerassa käytössä, jolloin se lämpenee entisestään jatkuvan availun seurauksena. Vilkkaassa käytössä olevan jääkaapin voikin harkita säätävänsä hieman tavallista viileämmäksi.

Lue myös: 10 vinkkiä: Ruokasooda on siivouksen superaine – näissä sitä kannattaa hyödyntää!

Mittaa jääkaapin lämpötila oikein

Ovaskainen kehottaa suhtautumaan jääkaapin elektronisen näytön lukemiin kriittisesti. Luotettavan tuloksen saa, kun mittaa lämpötilan oikeaoppisesti itse.

Tapa 1:

Laita jääkaappiin lasillinen vettä, ja jätä lasi kaappiin esimerkiksi yön yli. Laita aamulla jääkaappi- tai pakastelämpömittari vesilasiin. Näin saat tarkan tuloksen. Kannattaa myös testata lämpötilaa eri hyllyillä oikeiden sijoituspaikkojen löytämiseksi.

Tapa 2:

Toinen luotettava mittaustapa on laittaa mittari roikkumaan hyllyjen väliin. Jääkaapin levyt saattavat olla hieman kylmempiä kuin ilma, joten saat luotettavan tuloksen, kun mittari ei makaa suoraan hyllyllä.

Jääkaapin lämpötila on hyvä tietää, jotta säilytät ruoat oikeassa lämpötilassa

Liian lämpimässä säilytetty ruoka pilaantuu pakkauksessa ilmoitettua päivämäärää nopeammin.

Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin.

Säilytyslämpötila enintään +3 °C

  • tuore kala
  • tyhjiöpakatut kylmäsavu- ja graavisuolatut kalat
  • mäti
  • tuore liha

Säilytyslämpötila enintään +6 °C

  • muut kalavalmisteet, kuten lämminsavukala ja kalapuolisäilykkeet
  • maitovalmisteet
  • voi, margariini

Säilytyslämpötila +10 ºC – +14 ºC

  • ruokaöljy
  • leipä ja viljavalmisteet (tai huoneenlämmössä)

Säilytyslämpötila huoneenlämpö

  • avaamattomat kalatäyssäilykkeet
  • avaamattomat iskukuumennetut maitovalmisteet

Lähteet: Motiva, Evira

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat jääkaapin lämpötilan luotettavasti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X