Kodinhoito

Jätteet ja kierrätys: Huolla, hoida, kunnosta ja korjaa – näillä vinkeillä jätekuormasi pienenee

Ota haltuun jätteet ja kierrätys. Älä heitä hyvää pois. Kokosimme  vinkit tavaroiden huoltamiseen, korjaamiseen ja kierrättämiseen.

Oletko pohtinut, kuinka voisit vähentää kotitaloutesi jätekuormaa? Tarvitsetko aina uutta vai kelpaisiko käytetty? Entä miten ylimääräisen tavaran saisi kätevästi kiertoon? Jätteet ja kierrätys haltuun: Tässä vinkit omaisuutesi huoltamiseen, korjaamiseen ja kierrättämiseen.

1 Harkitse hankintojasi

Opettele välttämään heräteostoksia ja pikamuotia. Hanki vain tarpeellista. Juttele ystävien ja naapureiden kanssa ennen ostopäätöstä, heiltä saattaa löytyä sinulle tarpeettomaksi käynyt huonekalu, kone tai työkalu.

Mieti myös voisitko kenties lainata tai vuokrata tarvitsemasi, sillä harvoin käytettäviä tavaroita tai vaatteita ei tarvitse itse omistaa. Entä yhteiskäyttö, sopisiko se tarpeisiisi? Kun teet ostopäätöksen, valitse laadukas ja kestävä tuote, jolla on pitkä takuuaika.

Tutki myös onko tuote vastuullisesti ja reilusti tuotettu, ja mikä on sen alkuperämaa. Tuotteesta löytyvä vastuullisuusmerkki helpottaa valintaa. Muista, ettei hinta ole laadun tae.

2 Suosi käytettyä

Säästät sekä rahaa että luontoa, kun suosit elämää nähneitä vaatteita ja tavaroita. Kolua kirpputoreja ja kierrätyskeskuksia, surffaile verkon myyntiryhmissä, pistäydy huutokaupoissa. Hyvät löydöt edellyttävät, että seuraat säännöllisesti myyntikanavia ja tartut tilaisuuteen heti.

Jos et ole kirppari-ihminen, mieti onko työpaikkasi kulttuuri sellainen, että voisitte pitää tarpeettoman tavaran vaihtopäiviä. Myös sukulaisten varastoista löytyy usein aarteita, ja pienempään kotiin muuttavat saattavat mielihyvin luovuttaa ­kalusteita kestolainaan.

Jos päädyt uuden hankkimiseen, voit tehdä ekoteon valitsemalla uusioraaka-aineista valmistetun tuotteen.

3 Huolla ja hoida oikein

Huolellinen käsittely ja huoltaminen pidentävät tuotteen käyttöikää. Älä osta sellaista, mitä et osaa tai viitsi hoitaa. Valkoinen villakangassohva ei välttämättä ole koiraperheen valinta, äläkä hanki käsin pestäviä vaatteita, jos et jaksa pestä käsipyykkiä. Pesukoneen jatkuva pyörittäminen kuluttaa tekstiilejä. Tuulettaminen jokapäiväisen pesun sijaan riittää usein vaatteelle, jos tahroja ei ole.

Myös kodinkoneet ja kodin pinnat kaipaavat säännöllistä puhdistusta ja huoltamista. Satsaa veitsenteroittimeen ja kalkinpoistoaineeseen. Älä lotraa liialla vedellä ja käytä tarkoitukseen sopivia puhdistusaineita. Tulitko ajatelleeksi, että rasvainen liesituuletin vaikuttaa sisäilman laatuun ja lattiakaivon tukkeutuminen saattaa aiheuttaa vesivahingon?

Youtubesta löytyy video joka pulmaan, mutta jos et rohkene tarttua itse toimeen, käytä huoltopalveluita tai pyydä apua kaverilta.

4 Kunnosta ja korjaa

Kun omaisuudesta pitää hyvää huolta, tarvetta uuden ostamiselle ei tule niin helposti. Muista siis, ettei veitsi ole ruuvimeisseli tai keittiötaso leikkuulauta.

Vaatteen tai huonekalun käyttöikää voi jatkaa itse korjaamalla tai käyttämällä korjaus- ja ompelupalveluja. Takkiin voi vaihtaa vetoketjun tai tuolin verhoilla uudelleen. Samalla tuet paikallisia pienyrittäjiä. Ystäväpiiristä voi myös löytyä taitaja, joka auttaa tai neuvoo sinua korjauksessa. Itse voit opetella kunnostamaan vaatteita tai huonekaluja vaikkapa kansalais- tai työväenopiston kurssilla. Kunnostamisesta voi tulla harrastus ja intohimo.

Viallistakaan laitetta ei kannata suin päin heittää pois. Sähkömies vaihtaa tuota pikaa valaisimeen uuden johdon tai korjaaja pesukoneeseen varaosan. Vanha laite saattaa olla uuteen verrattuna kestävämmistä materiaaleista tehty, ja korjattuna toimia vielä pitkään. Voit varmistaa jo tuotetta ostaessasi, saako siihen varaosia tai korjauspalveluja.

5 Tuunaa vanhasta uutta

Ennen vanhaan mitään ei heitetty pois. Juhlavaatteesta tuli ensin arkivaate, sitten työvaate ja lopuksi hyvää matonkudetta. Villasukkiin neulottiin uudet kärkiosat puhki käytettyjen tilalle ja aikuisten vaatteista pienennettiin lapsille sopivaa päällepantavaa. Kuluneista lakanoistakin saatettiin hyödyntää vahvat päät tyynyliinoiksi tai siivousräteiksi.

Vanhaa viisautta kannattaa soveltaa nykyaikaankin. Saat uuden vaatteen yhdistelemällä kaksi vanhaa. Retroverhoista on helppo ommella tai ompeluttaa mekko tai sohvatyynyt. Mummon ryijystä voit tuunata maton. Tapetoi kirjansivuilla seinä, pilko posliinit mosaiikiksi tai nikkaroi vanhan pöydän runkoon uusi kansi.

Käytä mielikuvitustasi, ja askartele, ompele ja nikkaroi osittain rikkinäisestäkin uutta.

6 Laita käyttökelpoinen kiertoon

Jos haluat eroon käyttökelpoisista tekstiileistä, kierrätä ne. Pikkusummalla voit myydä hyväkuntoiset kirpputorilla, tai saada hyvän mielen antamalla ne hyväntekeväisyyteen. Löytöeläintalot ottavat vastaan lakanoita ja pyyhkeitä, käyttökelvottomat voit viedä lumpunkeruuseen. Myös ehjät ja siistit sisustustuotteet, huonekalut ja astiat kelpaavat yleensä hyväntekeväisyyteen.

Entä jos järjestäisit autotallikirppiksen tai organisoisit taloyhtiön tavaranvaihtopäivän? Aikakauslehdet, lasten vaatteet, lelut ja harrastusvälineet menevät kuin kuumille kiville. Voit myös ilmoittaa työkavereille ja naapureille, että sinulta voi lainata harvoin tarvittavaa työkalua tai kodinkonetta vaikkapa pientä vastapalvelua tai kahvipakettia vastaan.

Kasviharrastajat myyvät tai vaihtavat Facebook-ryhmissä ja tapahtumissa pistokkaita ja jakotaimia. Kaupanpäällisenä saat usein tarinan.

Lue myös: Osallistu hävikkiviikkoon – 7 vinkkiä, joilla vähennät ruokahävikkiä

7 Vältä ruokahävikki

Tee kerran viikossa jääkaappiin ruokaratsia, jottet joutuisi heittämään vanhentunutta ruokaa pois. Opettele erottamaan pakkausmerkintöjen parasta ennen ja viimeinen käyttöpäivä ero. Tuote on käyttökelpoista parasta ennen -päiväyksen jälkeenkin.

Koeta ostaa ruokatarvikkeita ja valmistaa ruokaa kerralla vain sen verran, ettei sitä jäisi yli. Muista, että ruokiakin voi tuunata sosekeitoksi, kasvispihveiksi tai vaikka tähderuokatapaksiksi. Jos epäilet, ettei ruoka tule käytetyksi, pistä se annosrasioissa pakastimeen. Etätyöläiselle valmis lounas on kätevä, ja helppo lämmittää hetkessä.

Ruoantähteet lajitellaan biojätteeseen tai kompostoidaan. Bokashi-ämpäri sopii kerrostalonkin keittiöön, ja tuloksena on ilmaista multaa.

Lue myös: Lajittele oikein, tutustu jäteoppaaseen

8 Jätteet hyötykäyttöön

Suomalaisen vuosittainen jätesäkki painaa yli 550 kiloa. Ja vaikka olemme melko tunnollisia kotitalousjätteen kierrättäjiä, peräti kaksi kolmannesta tekstiileistä päätyy yhä polttoon tai kaatopaikalle. Kun vaivaudut lajittelemaan hyötyjätteet ekopisteessä, vähennät jätteistä aiheutuvaa ympäristön haittaa ja mahdollistat jätteiden uusiokäytön.

Järjestä lajittelu kotona niin, ettei se tunnu vaivalloiselta. Kaikkien kierrätysastioiden ei tarvitse mahtua keittiöön, eikä niiden tarvitse olla isoja, kun tyhjennät ne usein.

Remontoijat ja perinnerakentajat arvostavat purkutavaraa ja ylijääviä rakennustarvikkeita, kuten vanhoja ikkunoita, ovia, tapettirullia ja hirsiä. Niitä voit tarjota alan myyntipisteisiin tai verkon purkutavararyhmissä.  

Asiantuntija: neuvonnan johtaja Teija Jerkku, Martat, Anni Ignatius: Korjaa kauniiksi (Moreeni)

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 1/2021.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Jätteet ja kierrätys: Huolla, hoida, kunnosta ja korjaa – näillä vinkeillä jätekuormasi pienenee

Sinun täytyy kommentoidaksesi.