Kodinhoito

Taitteletko pahvit kierrätykseen? Markun havainnollistava kuvapari näyttää, miksi ehdottomasti kannattaisi

Markku Pihlaja kyllästyi taloyhtiönsä kartonkia pursuilevaan keräysastiaan ja taitteli omat kartonkijätteensä kasaan. Syntyi kuvapari, joka osoittaa, miksi roskat kannattaa litistää.  

Helsinkiläinen Markku Pihlaja sai tarpeekseen kotitalonsa asukkaiden tavasta viedä pahviroskat lähestulkoon litistämättöminä keräysastiaan. Taloyhtiön puheenjohtajana toimiva Pihlaja alkoi pohtia, kuinka saisi asukkaat ymmärtämään, että pahviroskien taitteleminen on paitsi ympäristöystävällistä myös taloudellista.

”Meillä kartonginkeräysastia on ihan kukkurallaan. Roskia joutuu jättämään myös astian vierelle. Aloin miettiä, kuinka saisin ihmiset tajuamaan, kuinka paljon pelkkää ilmaa astiassa on”, Pihlaja kertoo.

Syntyi idea kerätä talteen parin kuukauden ajalta kartonkiroskia, ottaa kuva litistämättömien roskien kasasta, sitten taitella pahvit ja ottaa tuotoksesta kuva edellisen rinnalle. Lopputuloksesta otetun kuvaparin Pihlaja julkaisi Facebookissa. Julkaisu on kerännyt yli 10 000 tykkäystä ja useita satoja kommentteja. Tältä Pihlajan ottama kuva näyttää:

”Tykkäysten määrä kertoo siitä, että ilmiö on hyvin tuttu joka paikassa. Kommenteissa todella moni on todennut, että täällä pähkäillään aivan samaa ongelmaa. Joko ihmiset eivät tule ajatelleeksi tai eivät vain välitä siitä, kuinka jätteet saisi tiiviimmiksi.”

Lue myös: Jätteet ja kierrätys: Huolla, hoida, kunnosta ja korjaa – näillä vinkeillä jätekuormasi pienenee

Kartongin kierrätys: Taittelemalla selvää säästöä

Kuvapari yllätti kommentoijat ja tykkääjät, mutta Pihlaja itse osasi odottaa kohtalaista eroa taiteltujen ja taittelemattomien pahviroskien välillä. Parin kuukauden roskat kulkeutuivat lopulta yhdessä paperikassissa kierrätykseen. 

”Ihan noin tiukkaa pakettia en kuitenkaan arvannut roskista syntyvän. Oleellinen osa tilan säästämisessä ei ole pelkkä litistäminen vaan se, että roskat pakkaa sopivan pieneen laatikkoon tiiviisti.”

Pihlaja korostaa, että taittelemalla pahviroskat säästää ympäristön lisäksi myös rahaa. Helsingin seudun ympäristöpalvelut eli HSY laskuttaa ylimääräistä silloin, jos kierrätysastian viereen on jätetty roskaa. Irtojätteen lisälasku on 20 euroa kuutiolta, joten esimerkiksi kuutio astiaan mahtumattomia ja litistämättömiä pahvipakkauksia voi kustantaa taloyhtiölle vuosittain jopa 1 000 euroa, jos jäteastia ja sen ympäristö tyhjennetään kerran viikossa.

Pihlajan mukaan edullisempi lisäkulu olisi lisätä jäteauton käyntikertoja, mutta silloinkin ylimääräisiä kustannuksia kertyisi taloyhtiölle nykyisestä tyhjennysmäärästä riippuen noin 60-500 euroa vuodessa jokaista keräysastiaa kohden. Selvästi edullisin ratkaisu olisi saada taloyhtiön asukkaat taittelemaan jätteensä asianmukaisesti.

HSY:n mukaan kartonkikeräykseen saa laittaa:

Nestepakkaukset ja muut ruoantähteitä sisältävät pakkaukset pitää ensin huuhtaista ja valuttaa sitten kuiviksi. Tämän jälkeen niistä irrotetaan muovikorkit ja ne laitetaan muovipakkausten keräykseen. Niittejä tai pakkausteippiä ei tarvitse poistaa. Lopuksi pakkaukset litistetään ja pakataan sisäkkäin.

Lue myös Anna.fi: 15 pientä ja helppoa tapaa vähentää muovin käyttöä

Kommentoi

Kommentoi juttua: Taitteletko pahvit kierrätykseen? Markun havainnollistava kuvapari näyttää, miksi ehdottomasti kannattaisi

Reija

Taittelen ja joskus taittelin ja laitoin kasaan muidenkin pahvilaatikot mutta en enää jaksa toisten laatikoita laittaa kasaan. On tyhmää ja saamatonta laittaa laatikot kokonaisina roskiin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.