Muovin kierrätys: näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Muovin kierrätys kasvattaa suosiotaan ja on yllättävän yksinkertaista. Kurkkaa vinkit, joiden avulla muovin kierrätys on helppoa! Lue myös, miten tapahtuu mustan muovin kierrätys.

Monista suomalaista kotitalouksista löytyy ahkeria biojätteen ja pullojen kierrättäjiä, mutta muovi jää edelleen helposti taka-alalle. Muovin kierrätys kuitenkin kannattaa. Suurin osa erilaisista muoveista pystytään uusiokäyttämään, ja kierrätetty muovipakkaus voi jatkaa elämäänsä esimerkiksi muovipussina, putkena tai jopa siltana!

Lue lisää: Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

Vaikka muovin kierrätys on suomalaisille verrattaen uutta, monien taloyhtiöiden roskakatoksien suojista löytyy jo muovipakkauksille tarkoitetut keräysastiat. Keräysastioiden käytön suosio kasvaa jatkuvasti. Kuluttajien muovin kierrätys aloitettiin Suomessa vasta vuonna 2016, mutta jo vuonna 2018 muovipakkauksia kerättiin lähes 60 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Muovin kierrätys oikeaoppisesti

Tällä hetkellä keräsastioihin voi laittaa vain muovista tehtyjä pakkauksia, sillä vain niillä on tuottajavastuu – eli niistä on maksettu etukäteen käytönjälkeisen jätehuollon ja hyödyntämisen kustannukset. ​​​​​​​​​​​Muovipakkaukseksi lasketaan myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetyt muoviset rasiat ja kääreet, sekä esimerkiksi kauppakassit.

Pakkaukset voi viedä RINKI-ekopisteisiin tai taloyhtiöiden omiin keräysastioihin. Lisäksi Sortti-asemilla on nykyään maksullinen muovijätteen keräys, johon käyvät myös sellaiset muoviesineet, joita ei voi laittaa kiinteistöjen tai Rinki-pisteiden keräyksiin.

Lue lisää: Sukeltava geologi Saija Saarni näkee omin silmin, miten saastunut Itämeri on: ”Sieltä täältä voi löytää toivon pilkahduksia”

Kierrätettävän muovipakkauksen tulee olla tyhjä ja niin puhdas, että sitä voisi säilyttää kotonakin pidemmän aikaa. Pakkauksen huuhtelu vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää useimmiten, kunhan pakkaukseen ei jää esimerkiksi ruoanjäämiä. Etikettejä ei tarvitse poistaa.

Pakkausten eri osat, kuten korkit, kannet ja pumput kannattaa irrottaa toisistaan. Eri pakkauksia ei myöskään kannata laittaa sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite tunnistaa vain uloimman pakkauksen.

Mitkä pakkaukset kuuluvat muovinkierrätykseen?

 • Elintarvikkeiden muovipakkaukset, kuten jogurttipurkit, voirasiat ja leikkelepakkaukset
 • Pesuaine- ja shampoopullot
 • Muovikassit ja -kääreet
 • Muovipullot, -purkit ja -kanisterit
 • Biohajoavat muovipakkaukset voi laittaa muovinkeräykseen, vaikka ne ovatkin ensisijaisesti tehty kompostoitavaksi.
 • Huomaa! Myös mustan muovin kierrätys: myös mustan muovin voi kierrättää muovinkierrätyksessä, sillä kone pystyy erottelemaan sen muusta muovista

Kierrätykseen kelpaamaton muovi:

 • PVC-pakkaukset, jotka ovat kuitenkin hyvin harvinaisia Suomessa. Ne tunnistaa esimerkiksi 03-merkinnästä.
 • Lelut, kastelukannut, keittiövälineet tai hammarharjat – eli mitään muuta kuin myytävien tuotteiden muovipakkauksia.
 • Pakasteastiat, muutto- tai varastolaatikot.
 • Jätepussit, elmu-kelmu.
 • Muovipakkaukset, joissa on jäämiä vaarallisista aineista, kuten maalista, lääkkeistä tai kemikaaleista.

Näin tiedät, onko pakkaus muovia

Eikö pakkauksesta käy ilmi, mitä materiaalia se on?

Rypistystesti voi auttaa määrittämään, mihin keräysastiaan pakkaus kuuluu. Purista pakkaus ensin myttyyn. Jos pakkaus ei palaudu rypistyksen jälkeen, se on luultavasti metallia. Jos pakkaus palautuu, se on todennäköisesti muovia.

Jos pakkaus koostuu eri materiaaleista, kannattaa eri osat irrottaa toisistaan ja kierrättää jokainen materiaali omaan keräysastiaansa. Jos osia ei pysty irrottamaan toisistaan, pakkaus lasketaan materiaaliksi, jota on yli puolet pakkauksen painosta.

Kartonki- tai paperipakkaukset, joissa on muovi-ikkuna, lasketaan yleensä kartonkipakkauksiksi.

Epäselvissä tapauksissa pakkaus kannattaa suosiolla laittaa sekajätteeseen.

Lähteet: Suomen Uusiomuovi Oy, HSY

Avainsanat

Keskustelu

Kommentoi juttua: Muovin kierrätys: näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X