Kodinhoito

Muovin kierrätys – näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Muovin kierrätys kasvattaa suosiotaan ja on yllättävän yksinkertaista. Kurkkaa vinkit, joiden avulla muovin kierrätys on helppoa! Lue myös, miten tapahtuu mustan muovin kierrätys.

Monista suomalaista kotitalouksista löytyy ahkeria biojätteen ja pullojen kierrättäjiä, mutta muovi jää edelleen helposti taka-alalle. Muovin kierrätys kuitenkin kannattaa. Suurin osa erilaisista muoveista pystytään uusiokäyttämään, ja kierrätetty muovipakkaus voi jatkaa elämäänsä esimerkiksi muovipussina, putkena tai jopa siltana!

Lue lisää: Juomalasi ei kuulu lasinkeräykseen eikä vaate roskikseen – tiesitkö nämä yllättävät asiat kierrätyksestä?

Vaikka muovin kierrätys on suomalaisille verrattaen uutta, monien taloyhtiöiden roskakatoksien suojista löytyy jo muovipakkauksille tarkoitetut keräysastiat. Keräysastioiden käytön suosio kasvaa jatkuvasti. Kuluttajien muovin kierrätys aloitettiin Suomessa vasta vuonna 2016, mutta jo vuonna 2018 muovipakkauksia kerättiin lähes 60 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Muovin kierrätys oikeaoppisesti

Tällä hetkellä keräsastioihin voi laittaa vain muovista tehtyjä pakkauksia, sillä vain niillä on tuottajavastuu – eli niistä on maksettu etukäteen käytönjälkeisen jätehuollon ja hyödyntämisen kustannukset. ​​​​​​​​​​​Muovipakkaukseksi lasketaan myytävän tuotteen pakkaamiseen käytetyt muoviset rasiat ja kääreet, sekä esimerkiksi kauppakassit.

Pakkaukset voi viedä RINKI-ekopisteisiin tai taloyhtiöiden omiin keräysastioihin. Lisäksi Sortti-asemilla on nykyään maksullinen muovijätteen keräys, johon käyvät myös sellaiset muoviesineet, joita ei voi laittaa kiinteistöjen tai Rinki-pisteiden keräyksiin.

Lue lisää: Sukeltava geologi Saija Saarni näkee omin silmin, miten saastunut Itämeri on: ”Sieltä täältä voi löytää toivon pilkahduksia”

Kierrätettävän muovipakkauksen tulee olla tyhjä ja niin puhdas, että sitä voisi säilyttää kotonakin pidemmän aikaa. Pakkauksen huuhtelu vedellä tai pyyhkäisy paperilla riittää useimmiten, kunhan pakkaukseen ei jää esimerkiksi ruoanjäämiä. Etikettejä ei tarvitse poistaa.

Pakkausten eri osat, kuten korkit, kannet ja pumput kannattaa irrottaa toisistaan. Eri pakkauksia ei myöskään kannata laittaa sisäkkäin, sillä muovin tunnistuslaite tunnistaa vain uloimman pakkauksen.

Mitkä pakkaukset kuuluvat muovinkierrätykseen?

Kierrätykseen kelpaamaton muovi:

Lähteet: Suomen Uusiomuovi Oy, HSY

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muovin kierrätys – näin kierrätät muovipakkaukset oikein

Sinun täytyy kommentoidaksesi.