Kodinhoito

Kevätsiivous on yllättävän helppoa tällä taktiikalla – muutamaan paikkaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota

Kysyimme siivousalan ammattilaiselta, mitä kotona kannattaa erityisesti puunata keväällä. Vastaus voi yllättää.

Kevätsiivous on ajankohtaista, kun pitkän ja pimeän talven jäljiltä koti halutaan valmistella tulevaan kesään. Tarvitseeko kotia kuitenkaan siivota lattiasta kattoon vain siksi, että aurinko paistaa?

Ei tarvitse, kertoo alan ammattilainen. Kevätsiivouksen ei välttämättä tarvitse erota mitenkään kodin viikoittaisesta perussiivouksesta.

”Yhden suururakan sijaan suosittelemme siivoamaan usein, mutta pieniä määriä kerralla. Näin hommasta ei tule liian valtava savotta, ja lika on helpompi puhdistaa, kun se ei pääse pinttymään”, markkinointi- ja brändijohtaja Samppa Kaartinen Freskasta sanoo.

Jos haluat toteuttaa keväällä suursiivouksen, jaa se pienempiin osiin. Pese ikkunat yhtenä päivänä ja kodin pinnat toisena.

Tavoitteena perusteellisempi kevätsiivous?

Kevätsiivous ei siis välttämättä tarkoita sitä, että kodin jokainen nurkka pitää pyyhkiä tai vessan kaakelit hinkata puhtaiksi.

Mikäli siivoukseen haluaa ottaa keväällä astetta perusteellisemman otteen, kannattaa esimerkiksi verhot ja muut kodin tekstiilit tuulettaa sekä viemärit puhdistaa talven jäljiltä.

”Suosittelemme pyyhkimään ja pesemään paikkoja, joita ei niin usein puhdista Tällaisia ovat esimerkiksi valaisimet, ilmanvaihtoventtiilit, jääkaappi, roskakaappi, uuni ja liesituuletin”, Kaartinen kertoo.

Huonekasvit keräävät pölyä, joten nekin voi hellästi puhdistaa osana siivousta. Mattojen pesu keväisin raikastaa kotia, ja säiden lämmetessä matot kuivuvat ulkona näppärästi.

Kevätsiivous: Kiinnitä näihin huomiota

On muutamia asioita, joita ammattilaiset kannustavat laittamaan kuntoon kodissa kuin kodissa keväällä.

”Suosittelemme ikkunoiden pesua, sillä talven lumi- ja räntäsateet sekä kura ovat usein roiskineet ne likaisiksi, eikä auringonvalo pääse paistamaan niistä läpi kunnolla. Auringonpaiste nostaa esille tahraiset ikkunat ja pölyt nurkista, joten kevät on siinä mielessä otollinen aika pestä ikkunat ja pyyhkiä pölyt huolella.”

Kesän lämpimiä säitä ennakoiden kannattaa puhdistaa keittiöstä kaikki ruokatahrat ja jämät, jotta ne eivät houkuttele öttiäisiä aterialle. Ilmanvaihto toimii helteillä hyvin, kun siivoat ilmanvaihtoventtiilit pölystä ja liasta.

Älä stressaa siivoamisesta

Tärkeintä Kaartisen mukaan on se, ettei kodin suursiivouksesta ota liikaa stressiä: Elämisen jäljet saavat näkyä. Aina ei tarvitse olla putipuhdasta, ja kevätsiivouksen voi jättää kokonaan väliin, jos siltä tuntuu.

Edes ikkunanpesun tai pölynpoiston unohtamisesta ei todellisuudessa koidu mitään sen suurempaa haittaa.

”Meidän olisi suorittajakansana hyvä oppia olemaan toisinaan armollisempia kotiemme suhteen, ei liian pakkomielteisiä siisteyden kanssa sekä vähentää kotiemme anteeksipyytelyä.”

Kaartinen huomauttaa, että ”Sori, meillä on sitten vähän sotkuista” on kenties yksi kulutetuimpia tervetulotoivotuksia Suomessa.

Kevätsiivous.
© iStock

Lue myös Anna.fi: Allergiakodin siivous onnistuu myös vähällä vaivalla – 9 käytännöllistä vinkkiä kodin puhtaana pitämiseen

Asiantuntijan vinkit onnistuneeseen kevätsiivoukseen

Hoida välineet kuntoon

”Kevätsiivous onnistuu parhaiten hyvien siivousvälineiden avulla. Perinteinen pölynimuri on tehokas ja luotettava sekä ergonominen käyttää. Hanki muutama erilainen siivousliina ja pesusieni kodin eri huoneita varten – keittiötä ja kylpyhuonetta ei kannata puhdistaa samalla rätillä. Laadukas moppi helpottaa urakkaa huomattavasti”, Samppa Kaartinen kertoo.

Älä lotraa turhilla aineilla

”Siivouksessa käytettävät aineet kannattaa pitää hyvin yksinkertaisina. Parilla perusaineella ja vedellä pärjää pitkälle. Desinfioivia siivousaineita ei kannata kotisiivouksessa käyttää, ellei ole jokin erityistapaus, kuten norovirus kylässä. Vähemmän on tässä tapauksessa enemmän ja suuret määrät siivousaineita voivat pahimmillaan vahingoittaa kodin pintoja pysyvästi.”

Tee siivouksesta mukavaa

”Jos mahdollista, niin kuuntele siivouksen yhteydessä lempimusiikkiasi tai vaikka äänikirjaa. Näin aika kuluu huomattavasti nopeammin, eikä imurin kova ääni häiritse. Jos kevätsiivousurakka tehdään usean ihmisen taloudessa, voi olla hyvä idea pitää kevyt projektisuunnittelupalaveri, jossa hyvässä hengessä jaetaan siivousvastuut ja sovitaan aikataulusta. Sen avulla voidaan välttyä hyvinkin tyypilliseltä kodin siivoukseen liittyvältä kinastelulta.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: Kevätsiivous on yllättävän helppoa tällä taktiikalla – muutamaan paikkaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota

Sinun täytyy kommentoidaksesi.