Kodinhoito

Itse tehty ikkunanpesuaine on yhtä tehokas kuin kaupan parhaat aineet, kertoo Kuluttaja-lehti – näin teet pesuaineen, jolla ikkunat kiiltävät

Itse tehty ikkunanpesuaine säästää rahaa ja puhdistaa ikkunat aivan yhtä kirkkaiksi kuin paras kaupan tuote. Näin teet ikkunanpesuaineen itse!

Itse tehty ikkunanpesuaine voi olla aivan yhtä tehokas kuin paras kaupasta löytyvä ikkunanpesuaine. Näin kertoo Kuluttaja-lehden uusi ikkunanpesuainetesti, jossa pantiin 12 kaupasta ostettua ikkunanpesuainetta sekä kolme kotitekoista tai pesuaineetonta verrokkituotetta syynäykseen.

Lue myös: Kodeissa on erityisesti 3 paikkaa, joiden siisteys jää helposti huomioimatta

Laboratoriossa testattiin kahta kotitekoista seosta: toisessa oli vettä ja etanolia, toisessa vettä, etikkaa ja astianpesuainetta. Testiin pääsi myös pelkällä vedellä kostutettu mikrokuituliina.

Testitulokset yllättivät. Itse tehdyt ikkunanpesuaineseokset osoittautuivat yhtä hyviksi vaihtoehdoksi kuin testissä mukana olleet parhaat kaupassa myytävät tuotteet. Kotitekoiset seokset maksoivat huomattavasti kaupan pesuaineita vähemmän.

Myös Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku tietää, että kotitekoinen ikkunanpesuaine on toimiva apu siivouksessa.

”Käsiastianpesuaine on se, mitä mekin suosittelemme. Itsekin käytän sitä ikkunoiden pesuun”, Jerkku sanoo.

”Toki kaupasta saatavat ikkunanpesuaineet sisältävät liuottimia, jotka voivat olla hyödyllisiä erityisesti likaisten ulkolasin puhdistuksessa. Monesti kotitekoisella seoksella pärjää kuitenkin oikein hyvin.”

Paras ikkunanpesuaine on itse tehty

Kuluttaja-lehden testissä pelkkä vedellä kostutettu mikrokuituliina osoittautui testivoittajien veroiseksi. Myös Jerkku pitää mikrokuituliinaa hyvänä kodin puhdistajana, jolla voi helposti pyyhkiä pölyt tai keittiötasot.

”Ikkunanpesussa sen teho riippuu siitä, kuinka likaiset ikkunat ovat. Jos jälki on puhdasta pelkällä mikrokuituliinalla, mikä ettei. Usein astianpesuaineen lisääminen pesuveteen kuitenkin lisää puhdistustehoa.”

Lue myös Annan juttu: Vältä turha työ ikkunanpesussa: näin peset ikkunat oikeaan aikaan ja oikeassa järjestyksessä – 5 vinkkiä

Kuluttaja-lehden testissä toiseksi tehokkaaksi vaihtoehdoksi osoittautui kymmenprosenttinen etanoliseos. Siihen Jerkku suhtautuu varauksella.

”En näe oikeastaan mitään syytä etanolille. Miksi käyttäisit sitä, kun ikkunanpesussa voi hyvin käyttää astianpesuainetta? Käsiastianpesuaine on kuitenkin sellainen aine, joka lähes jokaisesta kodista löytyy.”

Astianpesuaineesta, etikasta ja vedestä sekoitettu seos saa myös Kuluttaja-lehdeltä peukkua. Vaikuttaa siltä, että kalliilla ikkunanpesuaineilla kikkailu on turhaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Itse tehty ikkunanpesuaine on yhtä tehokas kuin kaupan parhaat aineet, kertoo Kuluttaja-lehti – näin teet pesuaineen, jolla ikkunat kiiltävät

jari markkanen

Alan ammattilaisena, vuodesta 2000 alalla olleena, en käytä mitään muuta kuin perus Fairya erittäin paksuna ja vaahtoisena seoksena. Se kestää -5 astetta sellaisenaan ja jos on ulkona ikkunoiden pesuja talvella niin lasolia laittamalla kestää helposti -25 (tehty on).
Ihmiset tekee yleensäkkin kaikesta siivoamisesta ihan liian vaikeaa ja kemikaali pitoista. Mulla ei kämpillä ole mitään muita pesuainetta kuin käsitiski ja pyykkipulveri (halvin mahollinen). Niillä hoituu ihan kaikki

Esko (Vanahan Erkin poika)

Kiitos Jari hyvästä kommentista.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.