Kodinhoito

Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Jos pyykki haiskahtaa, syy löytyy mitä luultavimmin pesukoneesta. Kokosimme ohjeet pyykinpesukoneen puhdistamiseen.

Pyykinpesukoneen puhdistus kannattaa, sillä nykyään pyykkiä pestään paljon 40 asteessa ja käytössä ovat pääosin zeoliitittomat pesuaineet, jotka kuormittavat ympäristöä entistä vähemmän. Tämä voi aiheuttaa ajan kuluessa sen, että pesukoneeseen muodostuu tunkkainen haju, joka tarttuu myös vaatteisiin. Kokosimme vinkit, joiden avulla pyykinpesukone – ja pyykki – tuoksuu taas raikkaalta.

Lue myös: Pesitkö vaatteiden lisäksi myös nenäliinan pesukoneessa? Katso 10 tapaa saada nöyhtä pois vaatteista

Pyykinpesukoneen puhdistus sitruunahapolla

Sitruunahappopuhdistus sopii useimmille pesukoneille, ja monen koneen kohdalla sitä suositellaan koneen ensisijaiseksi puhdistusmenetelmäksi. Tarkista kuitenkin pyykinpesukoneesi käyttöoppaasta, mitä sitruunahaposta sanotaan.

Tavallisesti sitruunahappopuhdistus tehdään siten, että happoa annostellaan pesuainelokeroon 90–100 grammaa ja 90 tai 95 asteen pesuohjelma kytketään päälle. Koneen tulee olla sitruunahappoa lukuun ottamatta tyhjä. Sitruunahappopesun jälkeen koneen voi pestä vielä tyhjänä korkeimassa mahdollisessa lämpötilassa.

Kokeile soodapuhdistusta

Myös sooda sopii useimmille pesukoneille, muttei aivan kaikille. Tarkista siis soodan sopivuus koneen käyttöoppaasta ennen kuin ryhdyt toimeen.

Ruokasoodan määrä riippuu pyykinpesukoneen koosta ja siitä, kuinka pahaksi haju on päässyt. Voit kokeilla esimerkiksi samaa määrää kuin käyttäisit jauhemaista pesuainetta täydelle tai puolitäydelle koneelliselle.

Käynnistä annostelun jälkeen kuuma pesuohjelma. 60 astetta saattaa riittää, mutta 90–95 astetta tekee todennäköisesti vielä parempaa jälkeä.

Jos haju ei raikastu, voit toistaa puhdistuksen suuremmalla soodamäärällä ja mahdollisimman kuumalla pesuohjelmalla.

pyykinpesukoneen puhdistaminen

Auttaisiko pyykinpesukoneen puhdistus etikalla?

Arvaatko jo? Etikka on oiva apu monelle pesukoneelle, mutta kaikille pyykinpesukoneille sen käyttöä ei suositella eli kurkkaa taas käyttöopasta.

Etikkapuhdistus on toteutukseltaan hieman hankalampi kuin muut tavat. Käynnistä kone tyhjillään ja valitse pesuohjelmaksi 90–95 astetta.

Kuuntele, milloin pyykinpesukone aloittaa tyhjennysohjelman ja pysäytä se heti tyhjennyksen jälkeen. Nyt voit avata koneen luukun ja kaataa sisään liuoksen, jossa on yksi litra etikkaa ja kolme litraa vettä. Käynnistä pesuohjelma tämän jälkeen uudestaan ja anna sen pyöriä tavalliseen tapaan loppuun saakka.

Jos pesuohjelmaa ei voi pysäyttää kesken kaiken, voit kokeilla etikkapuhdistusta kahden pesupallon avulla. Tällöin yhteen pesupalloon annostellaan pesuainetta ja toiseen pari ruokalusikallista etikkaa. Toinen vaihtoehto on annostella pesuaine pesupalloon ja etikka pesuainelokeroon. Käynnistä annostelun jälkeen kuumin mahdollinen pesuohjelma.

Etikka jättää jälkeensä oman hajunsa, joka poistuu tuulettamalla. Jos haju häiritsee kovasti, voit käynnistää pesukoneen huuhteluohjelman etikkakäsittelyn jälkeen.

Huomaa, että etikka toimii hyvin myös tunkkaisiin vaatteisiin. Etikkaa voi lisätä esimerkiksi huuhteluainelokeroon tai liottaa vaatteet ennen pesua etikkavedessä. Etikan haju lähtee vaatteista tuulettamalla kunnolla.

Pesukone tulee puhdistaa säännöllisesti, jotta pyykki pysyy raikkaana.

Muista myös nukkasihti ja poistoletku

Ummehtunut haju voi hyvin olla lähtöisin myös koneen nukkasihdistä tai poistoletkusta. Tarkista pesukoneen käyttöohjeesta nukkasihdin ja poistoletkun puhdistusohjeet ja putsaa ne vähintään kaksi kertaa vuodessa ikävien hajujen välttämiseksi.

Pesukoneen tiivisteet on myös hyvä puhdistaa niihin tarttuneen lian varalta. Vedenlaadusta riippuen tiiviste voi kerätä esimerkiksi savea tai kalkkia.

Raikasta pesukone arjen keskellä

Lähteet: Martat, Siivous.info

Kommentoi

Kommentoi juttua: Haiseeko pyykki? Syy on todennäköisesti pesukoneessa – katso 3 tapaa pyykinpesukoneen puhdistamiseen

Pyykkimummo

Huomasin että taloyhtiön koneessa pestään ne ”mopit” millä mopataan porraskäytävät. Sitten pestään lakanoita ym. -ei tule puhdas raikas pyykki. Onko käytäntö yleinen? Eikö ”likainen” ,ja likaista se käytetty moppi on.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.