Kodinhoito

LED-valaisimesta voi tulla jopa romua, jos lamppua ei saa vaihdettua

Kiinteät valonlähteet ovat yleisiä LED-valaisimissa. Aina valonlähde ei ole edes ammattilaisen vaihdettavissa, vaan valaisimesta tulee jätettä.

LED-valaisimet kuluttavat vain vähän energiaa. Niiden valotehoa ja värisävyä on helppo säätää. Ne ovat pitkäikäisiä ja kestävät jopa kymmenien tuhansien tuntien käyttöä…

Valmistajat ja myyjät kehuvat kilvan LED-valaisimien etuja, mutta joskus nekin saattavat mennä rikki. Kuluttajalle voi tulla yllätyksenä, jos valaisimessa ei ole vaihdettavaa LED-lamppua. Esimerkiksi kattoplafondeissa, keittiön työpistevalaisimissa ja ulkovalaisimissa valonlähteenä käytetään yleisesti kiinteää LED-moduulia.

Jos valaisin rikkoontuu eikä moduulia voi vaihtaa, valaisimesta tulee romua. Tilalle on hankittava uusi. Ja jos valaisimen asennus vaatii kiinteiden sähköasennusten muuttamista tai sähkörasioiden avaamista, työn saa tehdä vain sähköalan ammattilainen.

LED-valaisinta ostaessa kannattaa selvittää nämä neljä asiaa:

  1. Onko valonlähde kiinteä vai vaihdettava?
  2. Voiko sen vaihtaa itse vai tarvitaanko ammattilaista?
  3. Pitääkö koko valaisin uusia, jos se menee rikki? Ja tarvitaanko siihen sähköasentajaa?
  4. Kuinka pitkä takuu tuotteella on?

Lue myös: Nurkat siisteiksi! Kierrätä oikein led-valot, muovit, lääkkeet ja muut

Joistakin valaisimista LED-moduulin voi uusia. Tällaisia ovat esimerkiksi Eero Aarnion Tupla Kupla -designvalaisimien ennen vuotta 2014 valmistetut mallit. Kun valo enää pala, valaisin täytyy lähettää huoltoon.

Huolto eli LED-moduulin uusiminen maksaa 60 euroa. Se on paljon enemmän kuin lampun osto ja vaihto itse maksaisi – tavallisen LED-lampun saisi kaupasta alle vitosella.

Aina led-moduulin vaihto ei kannata, esimerkiksi silloin jos huolto tulee kalliimmaksi kuin uuden valaisimen osto.

Kaksi valkoista valaisinta, oikealla Eero Aarnion Tupla Kupla.
Eero Aarnion Tupla Kupla -valaisin oikealla. Kuva: Seppo Saarentola /SKOY

LED-lampun vaihto voi vaatia jopa sähköasentajaa

Vieläkin kalliimpia viritelmiä löytyy esimerkiksi kylpyhuoneen tavallisissa peilikaapeissa. Jos peilikaapissa on kiinteät LEDit, niiden vaihto vaatii koko kaapin irrottamisen seinästä ja tarvittaessa muuntajan uusimisen. Työ tulee teettää sähköasentajalla.

Sähköasentaja laskuttaa kotikäynnistä 120–150 euroa, arvioi toimitusjohtaja Teemu Surakka Koivumankkaan Sähköstä. Päälle tulevat varaosat, joten peilikaapin muuntajan ja LED-spottien vaihdolle kertyy hintaa helposti yli 200 euroa.

”Jos varaosaa ei saa, pitää vaihtaa koko valaisin”, Surakka kertoo.

Lue myös: Kristallilamppu, Simpukka, Senator… Klassiset designvalaisimet palasivat tuotantoon

Jos valonlähdettä ei voi vaihtaa, siitä pitää kertoa kuluttajalle

Ensi syksynä astuu voimaan uusi valaisimia koskeva EU-asetus. Se parantaa kuluttajansuojaa hieman: vastaisuudessa on selvästi merkittävä, jos valonlähde ei ole vaihdettava. Asiasta pitää kertoa kuluttajalle tuotteen pakkauksessa ja käyttöohjeessa sekä verkkokaupassa tuotteen tiedoissa.

”Tieto voi oleellisesti vaikuttaa ostopäätökseen”, sanoo ylitarkastaja Marika Keskinen Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista.

Keskisen mukaan valonlähteen pitäisi pääsääntöisesti olla vaihdettavia. Asiassa on kuitenkin yksi porsaanreikä: tuotteen toiminnallisuuteen voi liittyä teknisiä perusteita siitä, ettei valonlähdettä voi vaihtaa tai että se ei ole tarkoituksenmukaista.

”Peruste pitää löytyä tuotteen dokumentaatiosta.”

Lue myös: Designvalaisin x 18 – katso Dekon ajankohtaiset valaisinvalinnat

LED-valaisimen pitäisi kestää äidiltä tyttärelle

Asetus ei siis kiellä kiinteitä valonlähteitä, vaan niitä on kauppojen hyllyillä vastakin. Nykyisen kiertotalousajattelun näkökulmasta kertakäyttövalaisimet tuntuvat menneeltä maailmalta.

Energiatehokkuuteen perehtynyt asiantuntija Päivi Suur-Uski Motivasta kertoo, että lampunvaihdolle ei ole nähty tarvetta. LEDeillä on niin pitkä käyttöaika, että kiinteällä valonlähteellä varustetun valaisimen tulisi säilyä sukupolvelta toiselle.

”LEDin pitäisi palaa jopa 100 000 tuntia. Jos kodin valaisinta käytetään 1 000 tuntia vuodessa, valaisimen pitäisi kestää 100 vuotta käytössä. Kaikilla sähkölaitteilla on elinikä, ja jo 30–40 vuotta on niille pitkä aika.”

Tyypillinen takuuaika LED-lampulle on 2–5 vuotta.

Taloyhtiö ei aina vaadi muutostyöilmoitusta

Lopuksi vielä huojentava tieto niille, jotka kammoksuvat taloyhtiöbyrokratiaa: jos vaikkapa vanhan peilikaapin valonlähteen korjaus vaatii sähköasentajan käyntiä, osakkaan ei tarvitse täyttää muutostyöilmoitusta eikä tiedottaa asiasta hallitukselle tai isännöitsijälle.

Kiinteistöliiton apulaispäälakimiehen Kristel Pynnösen mukaan riittää, kun työn tekee huolellisesti eli sen tilaa ammattilaiselta.

Kommentoi

Kommentoi juttua: LED-valaisimesta voi tulla jopa romua, jos lamppua ei saa vaihdettua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.