Kodinhoito

Liian kylmä pakastimen lämpötila näkyy sähkölaskussa – näin mittaat lämpötilan helposti

Milloin viimeksi mittasit pakastimen lämpötilan? Lämpötila on hyvä tarkistaa, sillä liian kylmä pakastin kasvattaa sähkölaskua yllättävän paljon.

Pakastimen lämpötilan tulisi olla -18 celsiusastetta.

Lue myös: Monen suomalaisen jääkaappi on liian lämmin – näin mittaat jääkaapin lämpötilan luotettavasti

Pakastimeen kannattaa säätää oikea lämpötila, sillä jokainen aste kylmempää lisää laitteen energiankulutusta 5 prosenttia.

Mittaa pakastimen lämpötila helposti itse

Pakastimen lämpötilan voi mitata irrallisella mittarilla. Mittari voi olla digitaalinen tai ei-digitaalinen.

Aseta mittari mahdollisimman keskelle pakastinta, on pakastin sitten arkkumallinen tai pystysuuntainen. Mittarin olisi hyvä olla mahdollisimman irrallaan pakastimen osista. Varmista ainakin, ettei mittarin metallinen anturi ole kiinni missään.

Digitaalinen mittari antaa lukeman heti, ei-digitaalista mittaria täytyy pitää pakastimessa pari tuntia niin, että pakastimen ovet pysyvät kiinni mittauksen ajan.

Lämpötilaa ei tarvitse mitata monesta eri paikasta. Keskelle pakastinta asetettu mittari antaa riittävän keskiarvon. Pakastin ei ole yhtä herkkä lämpötilan vaihteluille kuin jääkaappi, jonka ovea avataan useammin ja jossa ilma kiertää enemmän.

Älä luota pakastimen ilmoittamaan lämpötilaan

Lämpötila kannattaa tarkistaa kaikista pakastimista, myös sellaisista, jotka itse ilmoittavat lämpötilansa, jotta voi varmistua, että kerrottu lämpötila pitää paikkansa.

Pakastimissa, joissa lämpötilaa säädetään esimerkiksi asteikolla 1–5, kannattaa tarkistaa käyttöohjeista, mikä numero on lähinnä -18 astetta, ja tehdä sitten oma mittaus.

Riippuu laitteesta, kuinka usein lämpötila on hyvä tarkistaa. 20 vuotta vanhassa laitteessa lämpötila täytyy tarkistaa useammin kuin uudessa laitteessa.

Lue myös: Pakastimen sulatus: 7 vinkkiä, joilla onnistut

Pakastimen lämpötilaa kannattaa säätää, jos aikoo pakastaa paljon

Pakastimessa on hyvä pyrkiä pitämään tasainen lämpötila ympäri vuoden, paitsi kun aikoo pakastaa kerralla suuria määriä. Laita silloin pakastimen pakastuskytkin tai -toiminto päälle jo edellisenä päivänä. Yleensä vuorokausi riittää -24 asteen pakastuslämpötilan saavuttamiseen.

Pakkaa ruoat sopivan kokoisiin kertakäyttöeriin tiiviisti. Merkitse pakkauksen päälle sen sisältö ja pakkauspäivä. Laita elintarvikkeet pakastimeen hyvin jäähdytettyinä.

Osassa pakastinmalleista pakastustoiminto voi mennä pois päältä itsestään, kun tuotteet ovat riittävän jäähtyneitä. Jos pakastustoiminto ei mene päältä automaattisesti, siirrä pakastin -18 asteen säilytyslämpötilaan noin vuorokauden kuluttua.

Tarkkaile, ettei pakastimen lämpötila nouse yli -18 asteen, jotta ruokien maku ja ravintopitoisuus eivät heikkene.

Juttua varten on haastateltu asiantuntija Elina Ovaskaista Motivasta. Muina lähteinä käytetty: Motiva ja Martat.

Juttua korjattu 19.8.2022: Lisätty miinus luvun 18 eteen jutun alussa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Liian kylmä pakastimen lämpötila näkyy sähkölaskussa – näin mittaat lämpötilan helposti

Hk

Eikö pakastimen lämpötilan tulisi olla MIINUS 18 astetta?

Johanna Keponen

Hei, kiitos kommentista. Juttua on nyt korjattu.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.