Kodinhoito

Muuttajan muistilista – 15 asiaa, jotka jokaisen muuttajan pitäisi muistaa tehdä!

Ota talteen muuttajan muistilista, niin pakkaaminen ja muuttaminen uuteen kotiin sujuvat kuin itsestään.

Muuttourakan hektisyys koettelee hermoja ja asiat lipsahtavat mielestä, kun muistettavaa on niin paljon. Ota talteen näppärä muuttajan muistilista, jonka avulla voit varmistaa, ettei uusi sähkösopimus jää tekemättä tai muuttolaatikot hankkimatta!

Lue myös: Lukijat kertovat, mikä muuttuu ja miltä lapsen kotoa muuttaminen tuntuu

1. Tee muuttoilmoitus ja käännä posti

Muuttoilmoitus on tehtävä maistraatille viimeistään viikko muuttamisen jälkeen. Se kannattaa kuitenkin tehdä hyvissä ajoin, jotta postisi toimitetaan heti uuteen osoitteeseesi. Ilmoituksen voi kuitenkin tehdä enintään kuukausi ennen muuttopäivää. Tee ilmoitus postin nettisivuilla sekä postille että maistraatille.

2. Irtisano vuokrasopimuksesi

Jos asut vuokralla, irtisano asuntosi ajoissa. Irtisanomisaika on vuokrasopimuskohtainen, mutta useimmiten se on yhden kuukauden. Muista myös ilmoittaa taloyhtiölle, isännöitsijälle tai huoltoyhtiölle poismuutostasi.

3. Tee sähkösopimus

Ei ole mitään ikävämpää kuin saapua uuteen asuntoon ja muistaa, että olisi pitänyt tehdä se sähkösopimus. Kilpailuta siis sähköyhtiöt ajoissa ja tee sähkösopimus. Muista myös irtisanoa vanha sähkösopimuksesi.

muuttajan muistilista auttaa, kun muuttaminen on ajankohtaista

4. Hoida jätehuolto-, kaukolämpö- ja vesisopimukset kuntoon

Mikäli muutat omakotitaloon, muista tehdä hyvissä ajoin sopimukset jätehuoltoa, lämmitystä ja vettä koskien.

5. Muuttajan muistilista: Siirrä internet-yhteys

Selvitä, onko taloyhtiössäsi yhtiövastikkeeseen sisältyvä laajakaista. Vaihtoehtoisesti sovi operaattorisi kanssa Internet-yhteyden siirrosta uuteen osoitteeseesi tai solmi uusi sopimus.

6. Solmi kotivakuutus

Ilmoita vakuutusyhtiöllesi muutostasi ja selvitä heidän kanssaan, kelpaako aiempi kotivakuutuksesi uuteen asuntoon. Kotivakuutuksen voi siirtää tai vaihtaa useimmissa tapauksissa netissä tai puhelimitse. Kannattaa myös selvittää, kattaako kotivakuutuksesi muuttaessa tapahtuvat mahdolliset vahingot irtaimistolle.

Lue myös: Näin valitset sopivan kotivakuutuksen – huomioi nämä 10 asiaa

7. Hae tuet Kelalta

Jos olet oikeutettu saamaan asumistukea tai jos muuttaminen vaikuttaa muihin saamiesi tukien määrään, muista tehdä Kelalle tarvittavat hakemukset ja muutosilmoitukset.

8. Pyydä muuttoapua

Hoidetaanko muutto perheen ja ystävien avulla, vai onko tarvetta muuttofirman palkkaamiselle? Saatko kaverilta lainaan tarpeeksi suuren pakettiauton vai pitääkö vuokrata muuttoauto? Muista pyytää apua ja palkata tarvittavat ammattilaiset ajoissa. Kantajia on parempi olla vähän liikaa kuin liian vähän, jotta tavaroiden siirtäminen sujuu mahdollisimman sujuvasti.

9. Muuttajan muistilista: Hanki muuttolaatikot

Tavarat siirtyvät näppärimmin hyvissä muuttolaatikoissa. Perusperiaate on, että jokaista huoneneliötä kohti pitäisi olla yksi laatikko. Yksiön tai kaksion tavarat mahtuvat useimmiten 20–50 laatikkoon, kun taas kolmi-, neli- tai viisihuoneisessa asunnossa majaileva tarvitsee 40–80 laatikkoa.

muuttajan muistilista

10. Myy turhat tavarat kirpparilla

Muuttoa varten pakatessa on hyvä hetki tarkistaa yläkaappeihin kertyneet rojut ja miettiä, onko kaikkea tarpeen viedä uuteen asuntoon. Ota kirpputoripöytä ja myy tarpeettomat tavarasi eteenpäin.

Lue myös: Miten tienata kirpputorilla? – 3 vinkkiä, joiden avulla teet rahaa kirppistelyllä

11. Ilmoita työnantajalle

Useimpiin työehtosopimuksiin on kirjattu, että työntekijä saa pitää yhden palkallisen muuttopäivän. Muista siis kertoa työnantajallesi, milloin muutat!

12. Tee muuttotarkastus

Jos muutat vuokra-asuntoon, listaa uuden asunnon mahdolliset puutteet mahdollisimman pian ja ilmoita ne vuokranantajalle. Tämä kannattaa tehdä, ennen kuin olet vienyt omia tavaroitasi uuteen asuntoon, jotta tiedät, mistä kolhuista ja vaurioista olet itse vastuussa ja mikä on edellisen asukkaan syytä. Ota isoimmista korjaamista vaativista asioista kuvat.

13. Tee muuttosiivous

Huolehdi, että entisessä asunnossasi paikat jäävät puhtaiksi. Uusien asukkaiden on mukavampi muuttaa, kun nurkista ei löydy pölypalleroita ja keittiön kaapeista leivänmuruja.

14. Muuttajan muistilista: Luovuta avaimet

Jätä entisen asuntosi avaimet uudelle vuokralaiselle tai vuokranantajalle. Jätä asuntoon myös uudet yhteystietosi, jotta uusi asukas saa sinuun tarvittaessa pulmatilanteissa yhteyden tai voi ohjata vihreellisesti vanhaan osoitteeseesi saapuneen postin oikeaan paikkaan. Jos kodinkoneet jäävät asuntoon, jätä mahdolliset vakutuustodistukset ja käyttöohjeet uusille asukkaille.

15. Ilmoita uudelle taloyhtiölle muutostasi

Ilmoita taloyhtiölle viikon kuluessa muutosta, että olet muuttanut uuteen asuntoosi. Isännöitsijä tai huoltoyhtiö vastaa siitä, että oikea sukunimi vaihdetaan ulko-oveesi.

Juttua varten on haastateltu Marttaliiton koordinaattoria Katariina Silasta.

Lähteet; Martat, Kiinteistömaailma, Kuluttajaliitto

Kommentoi

Kommentoi juttua: Muuttajan muistilista – 15 asiaa, jotka jokaisen muuttajan pitäisi muistaa tehdä!

Kalle

Sähkön kilpailutus tosiaankin kannattaa tehdä! Itse säästän pari kymppiä kuussa kun hankin täältä itselleni uuden sopparin: https://www.sahkon-kilpailutus.fi/

Sinun täytyy kommentoidaksesi.