Kodinhoito

Asiantuntijat kertovat, miten saat kodin nettiyhteyden toimimaan moitteetta 

Kodin netin toimintaan vaikuttavat esimerkiksi yhteyden käyttäjien määrä ja reitittimen sijoittelu. Yhteys on syytä päivittää, jos se ei enää palvele käyttäjiään sujuvasti. 

Lisääntyneet etäpalaverit ja elokuvamaratonit saattavat hidastaa kodin verkkoyhteyttä. Aiemmin hyvin toiminut netti kaipaa päivittämistä, jos tietokoneen latauspalkki vilkkuu turhan usein ja etäpalaverin aikana joutuu sulkemaan kameran, jotta laite jaksaa pyörittää kokousta.

Kysyimme kahdelta operaattorilta ja Aalto-yliopiston tietoverkkotekniikan professori Jukka Mannerilta, kuinka kodin verkkoyhteyden saa toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla.

1. Mitkä ovat yleisimpiä syitä siihen, että netti toimii hitaasti?

DNA:n laajakaistaliiketoiminnasta vastaava johtaja Katri Perälä jakaa netin toimivuuteen vaikuttavat tekijät neljään osaan:

  1. käytössä oleva nettiteknologia ja sen kyvykkyydet
  2. käyttötarpeisiin nähden riittävä liittymän nopeus
  3. nopeutta tukeva päätelaite eli modeemi tai mokkula
  4. koko kodin pinta-alan kattava kotiverkko.

Kun kaikki neljä ovat kunnossa, tulisi netin toimia moitteettomasti. Keskeistä on myös se, kuinka monta yhtäaikaista käyttäjää nettiyhteydellä on ja mihin tarkoitukseen yhteyttä käytetään.

Elisan liiketoimintajohtaja Juha Laukkasen mukaan erilaiset käyttötarpeet kuormittavat nettiä eri tavoin.

”Sillä on merkitystä, katsotaanko netin välityksellä elokuvia, tehdäänkö etätöitä, opiskellaanko vai käytetäänkö sosiaalisen median palveluita. Kun valitsee itselle sopivaa nettiyhteyttä, on hyvä kartoittaa asiantuntijan kanssa oma käyttötarve ja mitoittaa yhteys sen mukaan.”

Lisäksi ympäristö, jossa verkkoyhteyttä käytetään, vaikuttaa yhteyden toimivuuteen. Jos nettiä käytetään langattoman verkon kautta, tulee varmistua siitä, että yhteys kattaa koko kodin. Isossa kodissa langatonta verkkoyhteyttä saattaa joutua vahvistamaan lisävahvistimilla.

Lue myös Seura.fi: Näin valitset sopivan nettiliittymän – kokosimme vinkit!

2. Mistä tietää, onko oma nettiyhteys liian hidas?

Jukka Mannerin mukaan lähes kaikki nettipalvelut toimivat lähtökohtaisesti myös hitaalla yhteydellä. Jos sähköpostin lähettäminen tuntuu kestävän turhan kauan ja videot pätkivät, on syytä lähteä selvittämään, missä ongelma piilee.

”Vika voi olla kodin netissä tai siinä, että käyttäjä on huoneessa, jonne wifin tukiasema ei kanna. Ongelma voi olla myös yhteenlaskettu käyttö. Yhdelle käyttäjälle tavalliseen käyttöön riittää melko vaatimaton yhteys, mutta jos käyttäjiä on paljon samaan aikaan, sekin voi tukkia netin.”

Juha Laukkanen muistuttaa, suuren käyttäjämäärän ja päätelaitteen sijoittelun lisäksi hidas nettiyhteys voi johtua myös satunnaisista verkon häiriöistä. Yhteyden takkuileminen pidemmällä aikavälillä kertoo siitä, ettei nettiyhteys riitä ja vaatii päivittämistä.

Katri Perälä kehottaa välillä testaamaan omaa nettiyhteyttä niin sanotulla speed testillä, joka mittaa yhteyden nopeutta. Testejä löytyy esimerkiksi operaattoreiden verkkosivuilta.

3. Kuinka usein kodin verkkoyhteyttä olisi syytä päivittää?

Juha Laukkanen pitää nettiyhteyden päivittämisen nyrkkisääntönä sitä, että kun netin käyttötarpeisiin tulee muutoksia, on järkevää päivittää yhteys. Tällöin täytyy tarkistaa, vastaako nykyinen verkkoyhteys omia tarpeita.

”Jos perhekoko kasvaa tai lapset tulevat teini-ikään, saattaa tulla tarve nopeammalle nettiyhteydelle. Jos alkaa tehdä enemmän etätöitä tai koululaiset opiskella kotoa käsin, tarvitaan yhteyden päivittämistä”, Laukkanen luettelee.

Katri Perälän mukaan on hyvin tavanomaista päivittää esimerkiksi muutaman vuoden vanhoja älypuhelimia tuliteriin, mutta modeemi unohtuu helposti olohuoneen nurkkaan vuosiksi pölyttymään.

”Kuten puhelinten kohdalla, myös verkon päätelaitteiden kohdalla teknologia kehittyy. Sanoisin, että parin kolmen vuoden välein kannattaisi miettiä päivittämistä”, Perälä sanoo.

4. Minkälainen yhteys on riittävä Suomessa?

Eri puolilla maata on tarjolla erilaisia verkkoyhteyksiä. Ne voidaan jakaa kiinteisiin, maan alta kaapelia pitkin kiinteistöön sisälle tuleviin sekä langattomiin, ilmateitse kulkeviin yhteyksiin. Niiden saatavuus vaihtelee alueittain.

”Suomessa on todella vähän paikkoja, joissa ei toimi hyväkin peruskäyttöön sopiva verkkoyhteys. Jos nopealle netille on tarvetta, löytyy alueita, joilla ei välttämättä ole saatavilla niitä kaikista nopeimpia yhteyksiä. Silloin täytyy tehdä kompromisseja yhteyksien välillä”, Juha Laukkanen sanoo.

Esimerkiksi harvaan asutuilla mökkialueilla yhteydet ovat usein langattomia ja näin ollen usean käyttäjän kesken jaettuja.

”Yksi 4G-tukiasema palvelee tällaisella alueella kymmeniä perheitä ja nopeus on jaettu, joten kun käyttäjiä on yhtäaikaisesti paljon, kellään ei ole mukavaa. Mökillä voi tehdä päiväsaikaan töitä, muttei enää illalla, kun monet alkavat katsoa Netflixiä”, Jukka Manner sanoo.

Lue myös: Millainen nettiyhteys mökille – valokuitu vai 4G? Ota huomioon nämä 7 tärkeää seikkaa

Kommentoi

Kommentoi juttua: Asiantuntijat kertovat, miten saat kodin nettiyhteyden toimimaan moitteetta 

Sinun täytyy kommentoidaksesi.