Kodinhoito

Milloin ikkunat kannattaa pestä? Siivousalan ammattilainen linjaa täydellisen ajankohdan – ja kertoo, millaisena päivänä pesupuuhiin ei pidä ryhtyä

Kevään saapuessa kannattaa tarkkailla erityisesti yhtä merkkiä: kotikadun lakaisua ja pesua. Sen jälkeen on hyvä hetki kääriä hihat.

Kevään ensimmäiset auringonsäteet paljastavat usein armottoman totuuden: ai kamala, miten likaiset ikkunat ovatkaan! Likaiset ikkunat voivat estää jopa lähes puolet sisään lankeavasta päivänvalosta. Silloin moni alkaa suunnitella ikkunoidenpesu-urakkaa. Voiko hommaan ryhtyä heti vai milloin ikkunat kannattaa pestä?

Koti puhtaaksi -yrityksen ammattisiistijä Saana Tynin mukaan yhtä kevään vaihetta kannattaa erityisesti tarkkailla ja maltillisesti odottaa: katupölyjen lakaisua.

Katujen tehokas puhdistus onnistuu vasta, kun lumi ja jää ovat sulaneet pois katujen reunoilta.

”Kun lumet sulaa, katupöly alkaa pölistä todella kovasti. Esimerkiksi sadepäivien jälkeen pöly tarraa herkästi märkiin ikkunoihin”, Tyni sanoo.

Jos ikkunat pesee ennen kuin katupölyt on lakaistu, ikkunat menevät herkästi uudelleen likaisiksi. Silloin pesu-urakan joutuu luultavasti jopa toistamaan. Pesuliinaan ja kuivaimeen ei kannata tarttua ennen kuin lakaisukone on käynyt puhdistamassa ja pesemässä kotikadun.

Lue myös: Täydellinen opas ikkunanpesuun: välineet, tekniikka ja järjestys

Tilanne on toki hieman toinen, jos asuu maalla. Miellä katupölystä ja sen lakaisemisesta ei tarvitse suuremmin murehtia.

”Maalla ei juuri katupölyä ole, joten pesun ajankohtaa voi soveltaa oman asuinpaikan mukaan.”

Yleinen ohje on, että ikkunat kannattaisi pestä kahdesti vuodessa, keväällä ja syksyllä. Kun siitepölyaika on ohitse, on ikkunat on järkevä pestä uudelleen talvea odottamaan.

Lue myös: Joko olet tehnyt kodin kevätsiivouksen? 5 vinkkiä puhtaampaan kotiin

Valitse tällainen päivä pesuprojektiin

Jos ikkunanpesun voi tehdä liukuvien aikataulujen mukaan, pesupäivä kannattaa valita sääolosuhteiden mukaan.

Pese ikkunat silloin, kun aurinko ei porota lasiin kirkkaalta taivaalta. Aurinko kuivaa pesuveden ikkunan pinnalle ennen kuin sitä ehtii pyyhkiä. Silloin lasiin voi jäädä rantuja. Ikkunoita ei myöskään kannata pestä sateisena päivänä tai viimaisena kylmänä päivänä.

Tynin mukaan ammattilaiset osaavat pestä ikkunat millaisessa säässä tahansa, mutta sään tarkkailu kannattaa erityisesti silloin, jos ikkunoiden pesemisestä ei ole juurikaan kokemusta.

Jos ikkunoiden pesu tuntuu turhauttavan raskaalta urakalta, kannattaa kokeilla niin kutsuttua Mimosa-metodia. Lue siitä lisää tästä: Perheenäidit kehittivät metodin, joka tekee monien inhokkikotityöstä yhtä juhlaa – Mimosa-metodilla ikkunat peseytyvät kuin itsestään

Kommentoi

Kommentoi juttua: Milloin ikkunat kannattaa pestä? Siivousalan ammattilainen linjaa täydellisen ajankohdan – ja kertoo, millaisena päivänä pesupuuhiin ei pidä ryhtyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.