Kodinhoito

Ikkunoiden tiivistys säästää selvää rahaa – asiantuntija antaa 5 täsmävinkkiä tiivistämiseen

Ikkunoiden veto on hyvä tarkistaa aina lämmityskauden alussa. Jos lämpöä karkaa ulos, on aika tiivistää ikkunat – sähkölaskusi kiittää.

Tuntuuko kotona kylmää vetoa? Se voi olla merkki siitä, että ikkunoiden tiivistys on ajankohtaista, kertoo ikkunoiden huollon asiantuntija Matti Junnikkala Ikkunaparoneilta.

Ikkunoiden tiivistäminen tarkoittaa sitä, että ikkunan puitteet tiivistetään karmia vasten niin, ettei lämmin ilma pääse karkaamaan ulos. Puitteen ja karmin väliin laitetaan esimerkiksi silikonista valmistettu tiiviste.

Tiivistyksen tarpeen voi Junnikkalan mukaan tarkistaa hivelemällä ikkunoiden reunoja kädellä. Jos tuntee kylmää vetoa, ikkunat on syytä tiivistää. Uudetkin tiivisteet voivat vuotaa, joten silmämääräiseen arvioon ei kannata luottaa.

Vuokra-asunnossa tiivisteiden vaihto kuuluu asunnon omistajalle. Taloyhtiössä vastuu tiivisteistä jaetaan niin, että vastuu ulkopuitteista kuuluu yhtiölle ja muut asukkaalle.

Lue myös: Remppa suunnitteilla? Katso listaus, mihin kaikkeen tarvitset luvan taloyhtiöltä – unohdus voi tulla kalliiksi

Ikkunoiden tiivistys kannattaa monestakin syystä

Vuotavat ikkunat ovat melkoinen energiasyöppö, joten ajan kanssa ne näkyvät sähkölaskussa. Ikkunoiden veto onkin hyvä tarkistaa aina lämmityskauden alussa.

Vetävät ikkunat kerryttävät ikkunan välitilaan myös kosteutta. Huurre onkin merkki tiivisteiden huonosta kunnosta. Yleensä ikkunoiden puitteet ovat maalattuja, joten ajan kanssa maali alkaa halkeilla ja jossain vaiheessa puiset osat kärsiä, jos ikkunaa ei tiivistä.

Lue myös Seura.fi:stä: Viisi sähkönsäästövinkkiä, jotka parantavat hyvinvointiasi

Ikkunoiden tiivistys
Rautakauppaan kannattaa ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa. © iStockphoto

Asiantuntijan vinkit: Näin ikkunoiden tiivistäminen tehdään

1. Valitse oikean kokoinen tiiviste

Tiivisteiden muoto ja koko vaihtelevat ikkunasta riippuen. Rautakauppaan on hyvä ottaa mukaan pätkä vanhaa tiivistettä ja käyttää sitä apuna uuden tiivisteen valinnassa.

Rautakaupoissa myydään pitkälti itsestään liimautuvia tarratiivisteitä, jotka ovat usein 6 tai 8 mm paksuja. Yleisin on 8 mm.

Huomaa, että liian ohut tiiviste ei tiivistä kunnolla. Silikoni- ja TPE-tiivisteet kestävät parhaiten erilaisia sääolosuhteita.

2. Aloita poistamalla vanha tiiviste

Tiivistys tehdään sisäpuolen ikkunaan. Ennen projektin aloittamista poistetaan vanhat ja rikkinäiset tiivisteet, sekä mahdolliset niitit. Puhdista puitteet pölystä ja muusta liasta.

Uusissa ikkunoissa on usein tiivisteelle tarkoitettu ura. Vanhoissa ikkunoissa tiiviste liimataan vanhan poistetun tiivisteen paikalle.

3. Tiivistä jokainen sivu

Olennaista on, että tiivistys on sataprosenttisen pitävä. Siksi tiiviste laitetaan jokaiselle ikkunan sivulle – ei vain vuotavaan kohtaan. Ikkuna ei voi tulla tiiviiksi, jos tiivistettä laittaa vaan muutamaan paikkaan.

Tiivistäminen on helpointa aloittaa ylhäältä alas päin. Varo koskettamalla teipin liimapintaa käsin.

4. Katkaise tiiviste kulmista

Tiivistettä ei kierretä ympäri yhtenä nauhana, vaan se katkaistaan aina yhden suoran reunan jälkeen. Näin kulmistakin saadaan tiiviit. Varo venyttämästä tiivistettä liimausvaiheessa.

5. Kestävät tiivisteet saat ammattilaisen avulla

Tarratiivisteet eivät välttämättä säily kovinkaan montaa vuotta hyvänä. Ammattilaisilla on käytössään erilaiset välineet tiivistämiseen, jolla voi saada jopa 20 vuotta kestävän lopputuloksen. Itse tehty tarratiivistys on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin tiivistämättä jättäminen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ikkunoiden tiivistys säästää selvää rahaa – asiantuntija antaa 5 täsmävinkkiä tiivistämiseen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.