Kodinhoito Tilaajille

Pintahome ulkoseinässä ei ole talolle vaarallista – näin pääset homepilkuista eroon

Pintahome ei ole talolle vaarallista, ongelma on lähinnä esteettinen. Perinnemestari Hannu Rinne neuvoo, miten home nitistetään.

Vanhat äijät muistelevat, että ennen ei valkoinenkaan ulkoseinä homehtunut. Siistinä säilyvän maalin pigmentti oli myrkyllinen lyijyvalkoinen. Äijät olivat oikeassa, mutta maali oli turhankin tehokasta. Lyijy oli nimittäin kohtalokasta myös maalareille.

1900-luvun alkupuolella käyttöön tuli vähemmän myrkyllinen pigmentti, sinkkivalkoinen. Sen peittokyky ei ole lyijyvalkoisen veroinen. Nykyään käytetään titaanivalkoista, joka peittää hyvin, eikä ole ympäristölle vaarallista. Ulkomaaliksi on kuitenkin valittava myrkyllisempää sinkkiä sisältävä maali tai vaaleaan maaliin on lisättävä sinkkivalkoista.

Pintahome seinässä: Lika homehtuu maalin pinnassa

Kun julkisivussa näkyy inhottavia pilkkuja, huolestutaan, että maali on homeessa. Usein itse maali ei kuitenkaan ole pilalla, vaan maalin pintaan on tarttunut likaa, joka homehtuu.

Haluatko lukea tilaajille tarkoitettuja artikkeleita?

Yhdellä tilauksella saat käyttöösi Kotiliesi digi -palvelun ja ainutlaatuisia sisältöjä neljästä inspiroivasta aikakauslehtibrändistä: Kotiliesi, Deko, Maalla ja Kotiliesi Käsityö. Hintaan sisältyy myös Kotilieden näköislehti.

Jos olet jo tilaaja, .

Tiesithän, että Kotilieden jatkuva tilaus sisältää myös Kotiliesi digi -palvelun lukuoikeuden.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Pintahome ulkoseinässä ei ole talolle vaarallista – näin pääset homepilkuista eroon

Sinun täytyy kommentoidaksesi.