Sisustus

6 yleistä mokaa, joiden takia monen maalausurakka menee mönkään – erityisesti tätä paikkaa ei kannata maalata itse, varoittaa ammattilainen

Ammattimaalari kutsutaan apuun usein silloin, kun jokin menee itse sutiessa pieleen. Ammattilainen kertoo, millaisia mokia hän näkee työssään kaikkein eniten – ja miten ne ovat vältettävissä.

Seinien maalausta suositellaan usein nopeana ja helppona tapana piristää kodin ilmettä. 

Moni asia voi kuitenkin mennä maalausprojektissa pieleen, jos lähtee soitellen sotaan. Kysyimme Maalauspalvelu Tammijuuren maalari Lauri Ekrothilta, millaisiin virheisiin aloittelijan maalausprojekti tyssää yleisimmin.

”Hommasta tulee huomattavasti helpompi, kun hieman perehtyy, mitä on tekemässä. Lopputulos on aina tekijänsä näköinen”, Ekroth sanoo.

Lue myös: Remppa suunnitteilla? Katso listaus, mihin kaikkeen tarvitset luvan taloyhtiöltä – unohdus voi tulla kalliiksi

1. Pohjatöiden laiminlyönti

Maalausprojekti ei valitettavasti ala niin, että suti otetaan käteen ja ryhdytään hommiin.

Ensin on hoidettava pohjatyöt, joiden tärkeyttä ei voi Ekrothin mukaan korostaa liikaa. Kun nämä hoitaa hyvin, pääsee jo pitkälle.

Pohjatöihin kuuluu esimerkiksi rasvalian peseminen, jos maalaa keittiön seiniä. Reiät ja muut epätasaisuudet pitää kitata.

”Osalla ihmisistä on harhaluuloja, että maalikerros tasoittaa, mutta se on oikeastaan päin vastoin. Pintamaali korostaa kaikki virheet, jotka pohjassa on jättänyt tekemättä”, Ekroth sanoo.

2. Maalin kanssa kitsastelu

Kun maalaaminen voidaan vihdoin aloittaa, ollaan jo uuden potentiaalisen kömmähdyksen edessä. Ekroth näkee paljon sitä, että maalia käytetään aivan liian vähän ja säästellen.

”Kun toisinaan vilkaisee aloittelevan maalaajan puuhia, olen huomannut, että telassa on pelkästään yhdellä sivulla maalia.”

Tela pitäisi kastaa kauttaaltaan maaliin. Jos  maalia yrittää säästellä, se näkyy lopputuloksessa haaleina raitoina, kun pintaa katsoo sivuvalossa.

Maalipurkki ja -suti.
Maaleihin saa upotettua isonkin summan rahaa, mutta Ekrothin mukaan se kannattaa. Laadukkaissa maaleissa on parempi pigmentti. © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Oletko sinä hoksannut? Pakkaussuunnittelija Outi listaa 5 pakkausta, joiden nerokkuus ei aukene jokaiselle ensisilmäyksellä

3. Vapaa tyyli

Maalaustekniikalla on väliä. Pieleen mennään silloin, kun telalla mennään vapaalla tyylillä sinne tänne, missä maalia ei vielä ole.

Ekrothin mukaan pinnalla – oli se sitten mikä tahansa – pitäisi aina edetä tasaisesti.

”Jos sohii sinne tänne, maalipinnasta tulee epätasaisen näköinen.”

Telalla maalatessa edetään katosta lattiaan 1–2 telan leveyden verran seinän korkeudesta riippuen, ja jatketaan taas vierestä.

Kun maalaustyötä viimeistelee, tärkeää olisi tehdä tasoitusvedot. Se tarkoittaa sitä, että lopuksi telataan yhdensuuntaiset tasoitusvedot alhaalta ylös. Pinnalla edetään kerrallaan telan leveyden verran. 

Ekroth muistuttaa jatkovarresta, jonka moni jättää hankkimatta esimerkiksi pienimmissä projekteissa. Jatkovarren avulla saa huomattavasti tasaisempaa jälkeä helpommin kuin ilman sitä.

4. Teippien unohtaminen paikoilleen

Teipillä suojataan maalattavan alueen ympärillä olevia pintoja. Kun hommat tulevat valmiiksi, moni unohtaa teipit liian pitkäksi aikaa paikoilleen.

Vaarana on se, että kun maali kuivuu ja teipin repäisee, maali voi jäädä teippiin kiinni. Samalla voi irrota pala vastamaalatusta seinästä. Teipit kannattaa irrottaa heti maalauksen jälkeen.

Teippi myös hapertuu, kun se on liian pitkään seinässä. Silloin sitä voi olla vaikea saada irti siististi. Ekroth neuvookin tarkistamaan teippirullasta, kuinka monta päivää teippiä saa pitää kiinni seinässä.

5. Roiskerapattujen kattojen maalaus itse

Erityisesti yhtä paikkaa ei kannattaisi amatöörinä maalata itse, ja se on roiskerapattu katto.

Kun ammattilainen soitetaan apuun maalausprojektin mennessä pieleen, se liittyy Ekrothin mukaan usein roiskerapattuihin kattoihin.

”Näihin liittyy omat riskinsä, koska kyseessä on puhtaasti tasoitepinta, joka on aika huokoista.”

Jos kattoa ei ole aiemmin pohjamaalattu alkydipohjamaalilla, ja sitä menee sorkkimaan itse vesiohenteisella maalilla, on olemassa riski, että katto alkaa lohkeilla.

Jos ei ole varma, onko kattoa pohjamaalattu, maalia kannattaa kokeilla ensimmäisen kerran johonkin piilossa olevaan paikkaan, kuten verhotangon taakse.

”Tämän kohdalla kannattaa olla varma mitä tekee, sillä näin pystyy helposti pilaamaan katon”, Ekroth sanoo.

6. Väärässä paikassa säästäminen

Laadukkaat maalit ovat kalliita, ja niissä olisikin mukava säästää hieman rahaa. Halvimman vaihtoehdon valinta ei kuitenkaan aina kannata, Ekroth sanoo.

Halvoissa maaleissa on usein vähemmän pigmenttiä kuin kalliimmissa maaleissa. Voi olla, että seinä pitää maalata monta kertaa, että siitä saa peittävän.

Säästämiseen liittyy myös se harhaluulo, että seinän maalauksesta kuvitellaan selviävän yhdellä maalauskerralla. 

”Yleisesti ottaen pinta pitää aina maalata kahdesti, joten en lähtisi sillä ajatuksella liikkeelle, että kerralla selvitään.”

Yhdellä maalauskerralla selviää, jos edellisestä maalauskerrasta ei ole kulunut monta vuotta ja kyseessä on sama sävy. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 yleistä mokaa, joiden takia monen maalausurakka menee mönkään – erityisesti tätä paikkaa ei kannata maalata itse, varoittaa ammattilainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.