Kodinhoito

6 asiaa, mitä puhelinkorjaaja ei tekisi omalle puhelimelleen – näissä paikoissa puhelinta ei kannata säilyttää

Jaiks! Näitä asioita asiantuntija ei tekisi omalle puhelimelleen – eikä sinunkaan kannattaisi.

Puhelimen kunnossa pysymiseen voi itse vaikuttaa oikeanlaisella säilytyksellä ja puhdistamalla puhelinta asianmukaisesti. Kysyimme iHelp Finland Oy -puhelinhuollon ketjupäälliköltä Vesa-Pekka Venholta, mitä hän ei koskaan tekisi omalle puhelimelleen.

1. En puhdistaisi puhelinta millään muulla kuin puutikulla ja kostealla mikrokuituliinalla

”En koskaan puhdistaisi puhelimen helposti likaantuvia latausporttia, latausliitintä ja muita koloja millään muulla kuin puutikulla.

Puhelimen koloihin kertyy helposti likaa tai roskaa, jos puhelinta säilytetään taskussa tai laukun pohjalla. Likaantuneita koloja voi koettaa puhdistaa varovasti puutikulla, mutta koloihin ei kannata tunkea mitään muuta. Jos puhelimen puhdistaminen mietityttää, suosittelen hakeutumaan puhelinhuoltoon, jossa ammattilainen voi tehdä pikkupuhdistuksen edullisesti.

En milloinkaan puhdistaisi puhelinta pesuaineella tai ruiskuttamalla vettä suoraan puhelimen näytölle. Ehdottomasti paras puhdistusväline on kostutettu mikrokuituliina, jolla puhelinta voi pyyhkiä varovasti.

Suojakotelo kannattaa aina ottaa pois ennen kuin ryhtyy puhdistamaan puhelinta. Kotelon voi myös halutessaan puhdistaa vielä perusteellisemmin kuin puhelimen. Jos puhelin ei kotikonstein puhdistu, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen.

Puhelimen riittävään puhdistukseen kannattaisi kiinnittää enemmän huomiota. Vaikka puhelin on monella jatkuvassa käytössä, harva puhdistaa sitä kovin säännöllisesti. Jos puhelinta muistaisi puhdistaa vähän useammin mikrokuituliinalla, sen likaantumista voitaisiin ehkäistä tehokkaasti.”

Lue myös: Puhelimen puhdistus ja desinfiointi on hyvä tehdä ainakin kerran viikossa, jopa useammin – katso ohjeet

2. En säilyttäisi puhelinta paikassa, missä se voi likaantua

”En säilyttäisi puhelinta paikassa, missä se voi likaantua. Periaatteessa puhelinta voi säilyttää takin tai housujen etutaskussa, mutta silloin kannattaa huolehtia, että taskut ovat puhtaat.

Taskuissa voi nimittäin olla pölyä, purua tai hiekkaa. Ne voivat tukkia puhelimen latausliittimen, jolloin puhelimen lataus ei onnistu tai korvakaiuttimen, minkä vuoksi vastapuolen ääntä on vaikea kuulla kunnolla.

Puhelinhuollon asiakkaaksi on hakeuduttu muun muassa seuraavissa tilanteissa:

Puhelimen korvakaiutin voi tukkeutua joko pikkuhiljaa tai yhtäkkisesti, eikä sitä välttämättä itse huomaa, vaan ihmettelee vain, miksei vastapuolen ääni enää kuulu kunnolla.

Kun lika on paakkuuntunut korvakaiuttimen ritilään, voi sen puhdistaminen kotikonstein olla hankalaa. Useimmiten omat puhdistustoimenpiteet painavat lian vain syvemmälle, jolloin ritilä menee entistä enemmän tukkoon.

Korvakaiuttimen puhdistuksessa kannattaa kääntyä puhelinkorjaamon puoleen, sillä sen puhdistus on yleensä nopea toimenpide.”

3. En ostaisi puhelinta, johon ei saa enää päivityksiä

”En ostaisi käytettyä puhelinta, johon ei saa enää uusia päivityksiä. Jos on ostamassa puhelinta käytettynä, se kannattaa aina hankkia luotettavasta myyntiliikkeestä tai operaattorilta. Silloin voi luottaa siihen, että puhelin on asianmukaisesti huollettu ja tarkastettu.

Käytettyjä puhelimia myyvät liikkeet eivät myy puhelimia, joihin ei ole enää saatavilla päivityksiä. Jos käytetyn puhelimen ostaa liikkeestä, voi luottaa siihen, että puhelimeen tulee päivityksiä vielä ainakin muutaman vuoden ajan.

En myöskään koskaan jättäisi päivityksiä lataamatta puhelimeen, koska niiden lataamatta jättämisestä voi seurata tietoturvaongelmia. Jos puhelin ilmoittaa uusista päivityksistä, pääsääntöisesti ne kannattaa ladata ja asentaa ensimmäisten viikkojen aikana.

Puhelimien suorituskyky on parantunut niin paljon, että uusien päivitysten lataaminen ja asentaminen käy nykyään nopeasti ja huomaamattomasti. En käyttäisi sellaista puhelinta, johon ei ole tullut enää vuoteen uusia päivityksiä. Viimeistään siinä vaiheessa on jo syytä vaihtaa uudempaan puhelinmalliin.”

4. En jättäisi hankkimatta suojakoteloa ja suojakalvoa

”En koskaan jättäisi ostamatta puhelimeen laadukasta suojakoteloa ja suojakalvoa. Nykypuhelimissa on aiempaa isommat kameran linssit, joten suojakoteloksi kannattaa valita sellainen, joka suojaa kameran linssiäkin naarmuuntumiselta ja halkeamiselta.

Ennen puhelimen suojaksi hankittiin kova panssarilasi, mutta nykyään suositaan pehmeämmän suojakalvon asennusta. Suojakalvon on todettu suojaavan näyttöä paremmin ja sen elinkaari on panssarilasia pidempi.

Suojakalvon ansiosta näyttöön ei tule naarmuja, jolloin puhelimen jälleenmyyntiarvo säilyy parempana. Lisäksi suojakalvon ansiosta puhelin on helpompi puhdistaa ja ylipäätään pitää puhtaana.”

Lue myös Anna.fi: Pidätkö laturia aina seinässä tai lataatko puhelinta yöllä? Selvitimme totuuden tulipaloriskistä ja sähkönkulutuksesta

mies selaa älypuhelinta
Suojakuori auttaa pitämään puhelimen ehjänä. © iStock

5. En jättäisi korjaamatta pientä säröä puhelimessa

”En koskaan jättäisi puhelimen näytössä, takalasissa tai kamerassa olevaa säröä korjaamatta. Nykypuhelimet kestävät vesiroiskeita ja kosteutta yllättävän hyvin, koska pienikin halkeama heikentää puhelimen kosteudenkestävyyttä.

Kohtaan työssäni toistuvasti asiakkaita, joiden puhelin on joskus tippunut niin, että näytössä on pieni halkeama. Särö ei ole haitannut käyttöä, mutta on heikentänyt puhelimen vedenkestävyyttä. Silloin puhelin saattaa yhtäkkiä hajota, jos se saa kosteutta takin taskussa tai joutuu kosketuksiin veden kanssa.”

6. En säilyttäisi puhelinta liian kuumassa paikassa

”En säilyttäisi puhelinta auton kojelaudalla kesähelteessä. Puhelimet kestävät lämpöä, pakkasta ja kosteutta paremmin kuin ennen, jos ne ovat ehjiä ja niitä käytetään asianmukaisesti.

Silti puhelin saattaa edelleen helposti ylikuumentua, jos se jätetään esimerkiksi helteellä autoon. Lisäksi pakkasella akun kesto on edelleen kaikkien valmistajien puhelimissa heikompi.

Ylikuumentuessaan puhelin yleensä sammuu, mutta harvemmin kuitenkaan hajoaa. Kunnossa oleva nykypuhelin kestää saunalämpötilankin, jos siinä ei ole säröjä. Vanhemmissa puhelimissa kuumuuden aiheuttamia kosteusvaurioita oli vielä huomattavasti enemmän.”

Kommentoi

Kommentoi juttua: 6 asiaa, mitä puhelinkorjaaja ei tekisi omalle puhelimelleen – näissä paikoissa puhelinta ei kannata säilyttää

Sinun täytyy kommentoidaksesi.