Kodinhoito

Remppa suunnitteilla? Katso listaus, mihin kaikkeen tarvitset luvan taloyhtiöltä – unohdus voi tulla kalliiksi

Pitääkö tästäkin ilmoittaa? Jos olet epävarma, tarvitseeko kodin pienestä remontista ilmoittaa taloyhtiölle, ilmoitus kannattaa aina tehdä, neuvoo asiantuntija. Unohtunut ilmoitus voi tulla kalliiksi.

Kun kotona aloittaa remontin tai tekee pieniä muutostöitä, yksi tärkeä vaihe on ilmoitus taloyhtiölle. Mitkä kaikki projektit täytyy ilmoittaa, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jenni Valkama?

Valkaman mukaan nyrkkisääntö on se, että aina kun työ voi vaikuttaa taloyhtiön rakenteisiin tai muiden huoneistojen käyttämiseen, siitä tulee ilmoittaa.

Esimerkiksi lattiamateriaalien vaihtaminen muovista parkettiin voi vaikuttaa alakerran huoneistoon kuuluviin ääniin.

”Aina kun lähdetään jotain purkamaan ja rakentamaan uutta tilalle, ollaan nopeasti siinä tilanteessa, että ilmoitus täytyy tehdä”, Valkama linjaa.

Lue myös: Minna ja Ulf-Erik ovat remontoineet kotiaan kahden vuoden ajan – nyt he kertovat, mikä on parasta kunnostetussa kodissa

Valkaman mukaan taloyhtiö ei välttämättä voi kieltää muutosten tekemistä, vaan ilmoituksen pointti on se, että taloyhtiö voi halutessaan valvoa työn suorittamista tai asettaa sille ehtoja. Lattiamateriaalin vaihtamisen osalta tämä voi tarkoittaa esimerkiksi asianmukaisen äänierityksen asentamista.

Sen sijaan pieniä pintaremontteja, kuten seinien maalausta tai tapetointia, ei tarvitse ilmoittaa kenellekään.

Kaikissa pienissäkin muutoksissa kannattaa huomioida, että asbestikartoituksen tekeminen voi olla pakollista, vaikkei laki velvoita ilmoittamaan työstä taloyhtiölle. Esimerkiksi tapettiliimassa, -liisterissä tai seinätasoitteissa voi olla asbestia, jos rakennus on valmistunut ennen vuotta 1994.

Usein ilmoitus taloyhtiölle unohtuu – tällaiset ovat seuraukset

Valkaman mukaan ilmoitus toisinaan unohtuu: hänen kokemuksensa mukaan Suomesta löytyy paljonkin puuhakkaita remppaajia, jotka eivät juuri välitä taloyhtiöilmoituksen tekemisestä.

”On melko tyypillistä, että lattiamateriaali vaihdetaan uuteen tai keittiöremontti tehdään täysin ilman ilmoittamista.”

Lue myös: Sanna on remontoinut 4 keittiötä 7 vuodessa – nyt hän listaa pahimmat virheet, mitä keittiötä rempatessa voi tehdä

ilmoitus taloyhtiölle
Vaikka keittiön kaappien vaihtaminen tuntuu pieneltä pintaremontilta, sekin täytyy ilmoittaa taloyhtiölle. Kuva: iStockphoto

Ilmoituksen unohtuminen voi tulla kalliiksi. Pahimmassa tapauksessa taloyhtiö voi vaatia osakasta palauttamaan huoneisto aikaisempaan kuntoon.

”Sanoisin, että tämä on aika harvinainen tilanne, mutta helpoin tapa välttää tällainen riski on ilmoittaa töistä etukäteen.”

Osa hankkeista vaatii taloyhtiölle ilmoittamisen lisäksi viranomaisen rakennus- tai toimenpideluvan. Esimerkiksi jos asukas rakentaa huoneistoonsa saunan ilman lupia, sauna on purettava.

Luvattomasta remppaamisesta voi aiheutua vahinkoja taloyhtiölle, esimerkiksi kosteusvaurion muodossa. Taloyhtiölle voi koitua myös ylimääräisiä selvityskuluja jälkeen päin, jos asukkaat remppaavat omin luvin. Silloin osakas on korvausvastuussa.

Jos on epävarma, pitääkö asunnon muutoksista ilmoittaa yhtiölle, Valkaman mukaan on aina parempi ilmoittaa varmuuden vuoksi.

”Turhasta ilmoituksesta ei tule maksuja tai seuraamuksia. Asia kannattaa aina tarkistaa ottamalla yhteys isännöitsijään”, Valkama sanoo.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Remppa suunnitteilla? Katso listaus, mihin kaikkeen tarvitset luvan taloyhtiöltä – unohdus voi tulla kalliiksi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.