Kodinhoito

Siivousliina kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan – yksi liina on ylivoimainen

Siivousliina kuuluu kodin siivouskaapin kulmakiviin. Mutta mitkä siivousliinat sopivat minkäkin asian puunaamiseen? Boniasiivous-tilin Sonia Lindholm opastaa.

Siivousliina on näppärä väline kodin säännöllisessä siivouksessa. Kauppojen hyllyillä onkin monipuolinen valikoima erilaisia siivousliinoja. On mikrokuituliinoja, sieniliinoja, talousliinoja, pikasiivousliinoja ja staattisia liinoja. Lisäksi on ekologisempia bambuliinoja.

Oikean siivousliinan valinnalla on merkitystä, kertoo Sonia Lindholm. Lindholm pitää sosiaalisessa mediassa suoisttua siivoukseen keskittyvää Boniasiivous-tiliä.

Lindholm listaa erilaiset siivousliinat ja kertoo, millaisiin käyttötarkoituksiin ne sopivat. Lisäksi hän antaa vinkit siivousliinojen pesuun.

Lue myös: Kumpi ensin, imurointi vai pölyjen pyyhkiminen? Selvitimme vastauksen ikuisuuskysymykseen

Sonia Lindholm
Sonia Lindholm on tuttu Instagramissa ja Tiktokissa pitämästään Boniasiivous-tilistä. © Sonia Lindholm

Katso videolta, mikä siivousliina on kaikista monikäyttöisin:

Siivousliina x 6

Mikrokuituliinat

Mikrokuituliinat ovat hyvin tehokkaita ja pitkäikäisiä siivousliinoja. Niitä voi käyttää sekä kuivana että kosteana, ja niillä saa puhdasta jälkeä ilman pesuaineita. 

Yleis-mikrokuituliina sopii lähes kaikkien kodin pintojen puhdistamiseen. Kuivana se kerää tehokkaasti pölyä, ja nihkeän kosteana se irrottaa pinttymiä. Lasi- ja peilipinnat kannattaa kuitenkin pyyhkiä mikrokuidusta valmistetulla ikkunaliinalla, koska yleisliina voi jättää rantuja.

Halutessaan jokaiselle siivouskohteelle voi hankkia omat, tarkoitusta varten suunnitellut mikrokuituliinat:

Lue myös Anna.fi:n juttu: Siivousvinkit, joilla säästät aikaa ja rahaa – ammattilainen paljastaa kaksi välinettä ylitse muiden

mikrokuituliina 
Mikrokuituliinat käyvät kaikkeen siivoukseen. © iStockphoto

Sieniliinat

Sieniliina on yleiskäyttöön sopiva siivousliina, mutta se ei ole Lindholmin mukaan yhtä tehokas kuin mikrokuituliina. Sieniliinaa ei voi käyttää kuivana lainkaan, mikä tekee siitä kehnon pölyjen pyyhkimiseen.

Tahrojen puhdistamiseen sieniliina saattaa tarvita kaverikseen puhdistusainetta. Koska sieni imee itseensä paljon vettä, se jättää helposti pinnoille kostean jäljen.

Sieniliinat pestään kätevimmin tiskikoneessa kuumimmassa pesuohjelmassa. Liinan voi asetella esimerkiksi aterinhyllylle ja pestä samaan aikaan muiden tiskien kanssa.

sieniliina
Sieniliina ei ole yhtä monikäyttöinen kuin mikrokuituliina. © iStockphoto

Talousliinat

Talousliinat ovat kenties kaikista edullisimpia siivousliinoja. Liina myydään rullalla, ja siitä voi leikata haluamansa kokoisen palan. Liina on niin ohutta, että se on lähes läpikuultava. Talousliinat ovat suosittuja keittiöliinoja, koska ne kuivuvat nopeasti käyttökertojen välissä.

Talousliina sopii käytettäväksi yleisliinana kaikkeen kodin siivoukseen, paitsi peilien ja lasipintojen puhdistamiseen. Talousliinan voi pestä pyykinpesukoneessa pesupussissa 60 asteessa. Tarkista kuitenkin pesuohje pakkauksesta.

talousliina
Talousliinat tunnistaa usein siksak-raidasta. © iStockphoto

Pikasiivousliinat

Kertakäyttöiset pikasiivousliinat ovat suosittuja esimerkiksi vessanpöntön puhdistuksessa. Niitä saatetaan myös pitää auton hanskalokerossa auton sisäpuolen putsausta varten.

Nihkeän kosteat liinat sisältävät biohajoavia puhdistusaineita, jotka irrottavat likaa tehokkaasti. Liinat ovat kuitenkin kertakäyttöisyyden vuoksi epäekologisia ja tulevat kalliimmaksi kuin pitkäikäisemmät liinat.

pikasiivousliina
Kosteat pikasiivousliinat ovat käteviä, mutta epäekologisia. © iStockphoto

Staattinen liina

Staattinen liina on ohut kertakäyttöinen liina, joka kerää tehokkaasti pölyt puoleensa. Liinalla voi pyyhkiä käsin pöytäpintoja tai sen voi kiinnittää lattiamoppiin.

Staattisia liinoja ei ole tarkoitettu pestäväksi ja uusiokäytettäväksi. Mikrokuituliina on siksi staattista liinaa ekologisempi, ja silti yhtä tehokas vaihtoehto.

staattinen liina
Staattinen liina sopii pölyn keräämiseen. © iStockphoto

Bambuliina

Bambuliina on esimerkki ekologisemmasta siivousliinasta, joka sopii monipuolisesti kodin erilaisten pintojen puhdistamiseen. Se ei ole Lindholmin mukaan yhtä tehokas kuin mikrokuituliina, mutta parempi kuin sieni- ja talousliinat.

Bambuliinan voi pestä pyykinpesukoneessa. Tarkista pesuohjeet pakkauksesta.

Siivousliina käytössä
Oli siivousliina mitä tahansa materiaalia, kannattaa hygieniayistä ostaa erilliset liinat keittiön, WC:n ja kylpyhuoneen siivoukseen. Lisäksi voi olla vielä siivousliina kodin muiden pintojen pölyjen pyyhkimiseen. © iStockphoto

Juttua on muokattu 15.6.2023 klo 16:48: Juttuun on lisätty video.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Siivousliina kannattaa valita käyttötarkoituksen mukaan – yksi liina on ylivoimainen

Sinun täytyy kommentoidaksesi.