Kodinhoito

Voiko Suomeen kehittyä samanlainen ludeongelma kuin Pariisissa? Kysyimme asiaa kahdelta asiantuntijalta

Pariisin valtava ludemäärä on ollut uutisissa pitkin syksyä. Lutikoita löytyy myös Suomesta, mutta voiko populaatio kasvaa täällä yhtä runsaaksi?

Syksyllä Pariisin muotiviikkojen jälkeen muun muassa Helsingin Sanomat ja MTV uutisoivat Pariisin suuresta ludeongelmasta.

Aiemmin luteita on totuttu näkemään hotelleissa ja muissa majapaikoissa, mutta nyt verta imevät hyönteiset olivat löytäneet tiensä sankoin joukoin julkisiin tiloihin, kuten elokuvateattereihin ja metroihin. Sosiaalisessa mediassa pyörii videoita, joissa Pariisin julkisten kulkuvälineiden penkit kuhisevat lutikoita.

Pariisissa on ryhdytty toimiin, jotta ongelma saadaan kuriin ennen ensi kesän olympialaisia. Koronan jälkeen lisääntyneiden matkustajamäärien lisäksi ludeongelma johtuu muun muassa siitä, että luteet ovat entistä vastustuskykyisempiä torjunta-aineille.

Millainen on Suomen ludetilanne tulevaisuudessa?

Suomessakin on lutikoita, mutta määrä on paljon maltillisempi kuin Pariisissa, mutta miltä näyttää tulevaisuus, voiko ludetilanne muuttua yhtä kaameaksi?

Kysyimme asiaa Helsingin kaupungin ympäristötarkastajalta sekä tuholaistorjuntayrityksestä.

”Suomeen ei ehkä ihan samanlaista ludeongelmaa pääse syntymään kuin esimerkiksi Pariisiin, sillä Suomessa matkustajamäärät ovat huomattavasti pienempiä”, sanoo Helsingin kaupungin ympäristötarkastaja Jukka Kiesi.

Tuholaistorjuntayritys Puhdas Unelma Oy:n Juha Keränen puolestaan sanoo, että Suomeen voi muodostua ludeongelma.

”Loppukesän jälkeen on tapahtunut selkeä nousu luteiden määrässä Suomessa. Torjuntakeikkoja on tullut paljon enemmän kuin aikaisemmin, mikä luultavasti johtuu matkustuksen lisääntymisestä”, sanoo Keränen.

Luteet leviävät ihmisten mukana

Luteet liikkuvat kävelemällä tai ryömimällä, joten niiden leviäminen ilman ihmisen apua on hidasta. Ne eivät osaa hypätä.

Lutikat eivät tarkoituksella hakeudu ihmisten tavaroihin, mutta esimerkiksi hotellin lattialle jätetty matkalaukku tai vaatteet ovat niille oivallinen piilopaikka, ja näin ne saattavat kulkeutua paikasta toiseen.

Yleensä luteet piilottelevat mahdollisimman lähellä ruoanlähdettä, kuten sängynpohjassa. Ne pyrkivät sinne, mistä erittyy hiilidioksidia ja lämpöä. Lude toimii siis samalla tavalla kuin hyttynen, mutta se ei osaa lentää.

Punoittavia luteen puremia kädessä.
Luteen purema jättää punaisia jälkiä ihoon. © iStockphoto

Luteet on tärkeä huomata ajoissa

Majoituspaikka kannattaa tarkistaa kunnolla heti. Ohjeet löydätä tästä Kotilieden jutusta.

Jos löydät lutikoita kotoa tai sinulla on lude-epäily, ota tuholaistorjujaan yhteyttä. Luteita on hankala hävittää itse, sillä kauppojen hyönteismyrkyt eivät tehoa luteisiin. Luteista on hyvä ilmoittaa isännöitsijälle, jos asut taloyhtiössä.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko Suomeen kehittyä samanlainen ludeongelma kuin Pariisissa? Kysyimme asiaa kahdelta asiantuntijalta

Sinun täytyy kommentoidaksesi.