Kodinhoito

Syyhysiivous on mainettaan pienempi urakka – tee nämä 5 asiaa, kun perheessä havaitaan syyhyä

Kun syyhy iskee, on koti siivottava syyhypunkin hävittämiseksi. Isoin urakka on vuodevaatteiden ja käyttövaatteiden pesu – mutta pesulle on olemassa myös vaihtoehto.

Pienenpieni syyhypunkki (Sarcoptes scabiei) aiheuttaa sietämätöntä kutinaa mutta myös siivoustarpeen kotona. Syyhysiivous ei ole kuitenkaan niin iso urakka kuin usein ajatellaan.

”Kotia ei tarvitse puunata lattiasta kattoon, kun syyhy jollakin perheenjäsenellä todetaan”, sanoo ylilääkäri Leif Lakoma THL:stä.

Tietyt siivoustoimenpiteet ovat lääkehoidon lisäksi paikallaan ja jopa välttämättömiä, jotta syyhyn saa häädettyä huushollista.

Syyhysiivous alkaa tekstiilien pesulla

Lakoma pitää tärkeimpänä siivoustoimenpiteenä kaikkien perheenjäsenten – niin diagnoosin saaneen kuin tartunnalle altistuneiden oireettomien perheenjäsenten – vuodevaatteiden pesua ja käytössä olleiden vaatteiden pesua.

Pesuveden lämpötilan on oltava vähintään 60 astetta, jotta syyhypunkkien tuhoutuminen on varmaa. Pesuaineeksi käy tavallinen pyykinpesuaine, eikä esimerkiksi desinfioivia tai antibakteerisia valmisteita tarvita.

Koko liinavaate- tai vaatekaapin sisältöä ei tarvitse pestä, vaan sillä hetkellä käytössä olevien vuodevaatteiden ja vaatteiden pesu riittää.

”Syyhypunkki ei ole tuholaiseläin, joka elää pitkiä aikoja kaappien kätköissä. Se elää ihmisen iholla ja säilyy elinkykyisenä ihmisen ulkopuolella vain lyhyen aikaa”, Lakoma muistuttaa.

Syyhysiivous koskee myös pienempiä tekstiilejä, joihin eläviä syyhypunkkeja on voinut päätyä. Esimerkiksi taloudessa olevat pehmolelut, joita lapset ovat kosketelleet, pestään 60 asteessa.

Lue myös: Ihon kutina piinaa? Lääkäri kertoo, milloin se on oire sairaudesta ja neuvoo tehokkaat keinot kutinan hillitsemiseksi

Pyykinpesurumba ei ole välttämättä tarpeen

Vaihtoehto pesemiselle on sulkea kaikki syyhylle altistuneet tekstiilit, vaatteet ja lelut muovipussiin kolmeksi vuorokaudeksi tai laittaa ne pakastinlämpötilaan yhdeksi vuorokaudeksi.

Hiusharjat ja -pompulat voi nekin pussittaa vähintään 3 vuorokaudeksi.

Tämä kolmen vuorokauden eristyskäsittely tai vuorokauden kylmäkäsittely sopii myös vaatteille, joiden materiaali ei salli pesua 60 asteessa.

”Syyhypunkki elää ihmisen ihon ulkopuolella noin vuorokauden, aivan maksimissaan kolme vuorokautta. Pakastelämpötilassa punkki tuhoutuu vuorokaudessa”, Lakoma kertoo.

Mikäli ulkona on pakkasta yli 20 astetta, vuorokauden kylmäkäsittelyn syyhypunkille altistuneille tekstiileille voi tehdä ulkona.

Syyhysiivous jatkuu imuroinnilla

Tekstiilien pesun lisäksi koti on varotoimenpiteenä syytä imuroida, jotta mahdolliset elävät syyhypunkit saa poistettua.

Patjat, peitot, sohvat, tyynyt, matot ja tekstiilipäällysteiset kalusteet on hyvä imuroida ja mahdollisuuksien mukaan myös tuulettaa.

Lattioiden tai kovien pintojen pyyhkiminen kostealla liinalla syyhysiivouksen yhteydessä ei ole Lakoman mukaan välttämätöntä, sillä syyhypunkki ei elä eikä tartu kovilta pinnoilta. Tärkeämpää on imurointi.

Lue myös Anna.fi: Juha, 45, hoiti perheensä syyhyn netistä tilaamallaan rikillä: ”Syyhy lähti muutamassa päivässä 15 eurolla” – asiantuntijat eivät suosittele

Tee nämä 5 asiaa, jotta saat syyhyn häädettyä

  1. Hoida itsesi sekä kaikki samassa taloudessa asuvat (myös oireettomat) joko apteekista itse saatavalla tai lääkärin määräämällä lääkehoidolla.
  2. Pese käyttövaatteet, vuodevaatteet ja käytössä olleet pehmolelut 60 asteessa. Vaihtoehtoisesti voit eristää ne muovipusseihin tai ulos tuulettumaan kolmeksi vuorokaudeksi tai pakastelämpötilaan vuorokaudeksi.
  3. Imuroi kovat pinnat ja matot, patjat ja petivaatteet sekä sohvat ja muut tekstiilipäällysteiset kalusteet.
  4. Vie patjat, peitot ja tyynyt sekä matot ulos tuulettumaan, jos mahdollista.
  5. Toista sekä lääkehoito että siivous viikon kuluttua.
Syyhysiivous kotona tarkoittaa esimerkiksi imurointia.
Syyhysiivouksessa imuroidaan muun muassa kodin matot, sohvat ja tekstiilit. © iStock

Pelkkä syyhysiivous ei riitä – kaikkien perheenjäsenten lääkehoito on välttämätöntä

Siivouksen ohella välttämätöntä on, että syyhytartunta hoidetaan asianmukaisesti, Lakoma muistuttaa.

Vaikka vain yhdellä perheenjäsenistä on oireita ja syyhydiagnoosi, on kaikki muut samassa taloudessa asuvat lääkehoidettava samalla kertaa ennen siivousta.

Perusteellinenkaan siivous ei auta, jos syyhytartuntaa ei hoideta lääkkeillä tai lääkehoitoa saa vain oireinen ja diagnoosin saanut perheenjäsen.

Oireettomuus ei nimittäin tarkoita, etteikö syyhy olisi voinut tarttua.

”Tartunnan saamisesta oireiden ilmaantumiseen voi kulua useita viikkoja”, Lakoma huomauttaa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syyhysiivous on mainettaan pienempi urakka – tee nämä 5 asiaa, kun perheessä havaitaan syyhyä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.