Terveys

Syyhyttääkö? Syyhypunkin aiheuttama inhottava ihottuma voi iskeä kenelle vain – näin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan

Levisikö käsiin merkillistä, voimakkaasti kutiavaa ihottumaa? Kyseessä voi olla syyhypunkin aiheuttama ihotulehdus. Syyhystä pääsee onneksi yleensä eroon itsehoidolla.

Pienen pienet syyhypunkit elävät ihmisen ihon alla ja aiheuttavat voimakkaasti kutiavaa ihottumaa erityisesti raajoihin. Miten syyhy tarttuu ja miten sitä hoidetaan aikuisilla ja lapsilla? Lastentautien erikoislääkäri ja lastentautiopin dosentti Tero Kontiokari vastaa kahdeksaan kysymykseen syyhystä.

Lue myös: Patti ihon alla on useimmiten vaaraton, mutta voi aiheuttaa huolta: Pidä näitä tunnusmerkkejä silmällä, jos löydät iholtasi patin

1. Mikä on syyhy?

Syyhy eli scabies on syyhypunkin aiheuttama ihotulehdus. Syyhypunkki on alle millimetrin mittainen ihmisen loinen.

”Syyhypunkki kaivaa tiensä ihon alle ja tekee sinne käytäviä. Naaraspunkki etenee käytävissä, ja kakkii ja munii niihin. Ihminen kehittää punkkeihin ja sen eritteisiin immunologisen reaktion, joka aiheuttaa erilaisia oireita”, Tero Kontiokari kertoo.

Punkki voi elää pitkäänkin kehossa, jos syyhyä ei hoideta. Yleensä naaraita asustaa kehossa alle kymmenen kappaletta.

2. Millaisia oireita syyhypunkki aiheuttaa?

Syyhypunkki ehtii elellä 3–4 viikkoa ihmisessä ennen oireiden alkamista. Merkittävin oire on voimakas kutina. Iholla voi näkyä puolen sentin tai sentin mittaisia punkkikäytäviä tai vesikellomaisia rakkuloita. Rakkulasta voi löytää elävän naaraspunkin.

”Yleensä oireita näkyy käsissä, sormien väleissä, ranteissa, varvasväleissä, raajoissa ja genitaalialueilla. Pään alue säästyy yleensä aikuisilla. Syyhy voi joskus levitä myös koko vartalolle, jos sitä ei hoideta.”

3. Miten syyhyoireet erottaa esimerkiksi muista ihottumista?

Syyhy menee harvoin sekaisin muiden iho-oireiden kanssa.

”Syyhy on aika helppo erottaa muista ihottumista voimakkaan kutinan perusteella. Jos iholle nousee pieniä vesikelloja ja ihottuma on raajapainotteista, kyseessä on yleensä syyhy.”

Samantyylinen ihottuma on esimerkiksi rakkuloiva pompholyx-ihottuma. Silloin on yleensä kuitenkin etukäteen tiedossa, että potilaalla on atooppinen ihottuma.

Lue myös: Miksi luomesta kasvaa tummaa karvaa? Ihotautilääkäri vastaa 7 kysymykseen luomista

4. Kuka syyhyn voi saada?

Syyhy ei katso ikää, vaan sen voi saada kuka vain. Tautia tavataan päiväkoti-ikäisillä, kouluikäisillä, aikuisilla ja ikäihmisillä. Yleensä syyhy tarttuu perhepiireissä.

Syyhy on tavallinen tauti, mutta tarkkoja lukuja sen yleisyydestä Suomessa ei ole tiedossa.

”Joka päiväkotikauden alkaessa vastaanotolla näkee muutamia tapauksia.”

Maailmanlaajuisesti 300 miljoonaa ihmistä sairastaa syyhyn vuosittain. Tauti on hyvin tavallinen erityisesti kehittyvissä maissa.

”Syyhyyn ei pidä missään nimessä liittää häpeän tunnetta. On sattumaa, kuka taudin saa. Syyhy ei kerro huonosta hygieniasta tai lapsen huonosta hoidosta”, Tero Kontiokari painottaa.

5. Miten syyhy tarttuu?

Syyhy tarttuu aina ihmisestä ihmiseen. Myös eläimillä kuten kissoilla ja koirilla esiintyy syyhypunkkeja, jotka voivat vierailla ihmisen iholla. Eläinten syyhypunkit eivät kuitenkaan tartu ihmisiin.

”Syyhy tarttuu tuoreessa ihokontaktissa. Se edellyttää yleensä joko samoissa lakanoissa pyörimistä tai samassa taloudessa asumista. Syyhypunkit leviävät myös päiväkotiympäristössä.”

Kättelemällä tauti ei tavallisesti siirry ihmisestä toiseen. Petivaatteista syyhypunkki voi tarttua, sillä punkki pystyy elämään myös vähän aikaa ihmisen ulkopuolella. Punkit eivät kuitenkaan pysy hengissä muutamaa vuorokautta pidempään ilman ruokaa.

”Jos perheessä todetaan syyhyä, on tärkeää muistaa informoida lähipiiriä tartunnasta. Esimerkiksi kouluun tai päiväkotiin pitää aina muistaa ilmoittaa.”

6. Miten syyhyä hoidetaan?

Jos syyhy aiheuttaa vain vähän oireita, siitä selviää yleensä itsehoidolla. Hoidoksi riittää Nix-niminen permetriinivoide, jota saa apteekista ilman reseptiä. Aikuiselle voidetta tarvitaan 1–2 tuubia.

”Illalla iho pestään, minkä jälkeen voidetta levitetään kaikkialle kaulan alapuoliseen vartaloon, myös sormi- ja varvasväleihin, genitaalialueelle ja pakaravakoon. Voiteen annetaan vaikuttaa yön yli. Tärkeää on muistaa, että kun voiteen on levittänyt, käsiä ei saa pestä. Se on tavallinen virhe.”

Kaikki samassa taloudessa asuvat pitää hoitaa samaan aikaan. Vaikka kaikilla perheenjäsenillä ei oireita olisi, syyhypunkki on voinut jo ehtiä levitä muillekin perheessä.

”Kertahoito riittää oireettomille. Voidehoito uusitaan kuitenkin kahden viikon päästä niille, joilla on ollut oireita. Jos punkki on ehtinyt munia kehoon, ensimmäinen hoito ei välttämättä tehoa niihin.”

Voidehoidon lisäksi käytössä olleet vaatteet ja petivaatteet pestään 60 asteessa. Vaihtoehtoisesti tekstiilejä voi pakastaa vuorokauden ajan tai ne voi sulkea muovipusseihin kolmeksi vuorokaudeksi. Koti, sängyn patja ja huonekalut imuroidaan huolellisesti. Peitteet ja tyynyt tuuletetaan, imuroidaan tai pakastetaan.

Lue myös: Juha, 45, hoiti perheensä syyhyn netistä tilaamallaan rikillä: ”Syyhy lähti muutamassa päivässä 15 eurolla” – asiantuntijat eivät suosittele

7. Hoidetaanko aikuisen ja lapsen syyhy samalla tavalla?

Voidehoito on samanlainen aikuisella ja lapsella. Alle 10-vuotiaalle riittää puolikas tuubillinen voidetta.

”Itsehoidon ikäraja on kahden kuukauden ikäiset lapset. Sitä nuoremmille lääkärin pitää määrätä hoito. Harvoin syyhy kuitenkaan tarttuu alle kahden kuukauden ikäisille, ellei äidillä satu olemaan tautia.”

Pienillä vauvoilla syyhystä tunnetaan myös yleistynyt tautimuoto, jolloin iholla voi olla todella paljon punkkeja. Jos tauti pääsee iskemään, se saattaa olla todella hankalan näköinen. Siinä missä syyhypunkkeja on yleensä vain muutamia, lapsen iholla voi olla 500–600 punkkia.

Myös vanhuksilla yleistynyt tautimuoto on mahdollinen.

8. Milloin pitää hakeutua lääkäriin?

Jos itsehoidolla ei saa syyhyä kuriin, kannattaa hakeutua lääkäriin.

”Lääkäri voi määrätä suun kautta annettavaa Stromectol-reseptilääkettä, jolla voidaan tehostaa hoitoa.”

Myös silloin, kun diagnoosi on epävarma, kannattaa kääntyä lääkärin puoleen.

Lähteenä käytetty myös: Terveyskirjasto – Syyhy, THL – Syyhy & TAYS – Syyhy potilasohje

Kommentoi

Kommentoi juttua: Syyhyttääkö? Syyhypunkin aiheuttama inhottava ihottuma voi iskeä kenelle vain – näin syyhy tunnistetaan ja hoidetaan

slivaaa

Syyhyn Hoitoon – https://tonzes.com/syyhy.htm Hyvä tuote. Toimii nopeasti ja tehokkaasti. Yksi kuuri = koko vartalo voitelu (erittäin tarkasti kokonaan) yhtenä iltana ja tämä toistetaan 2 viikon päästä. Itse tein kyseisen kuurin 2 kertaa eli minulla kesti 4viikkoa homma yhteensä koska otin täysin varman päälle ja se jälkikäteen ajateltuna kannatti täysin.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.