Kodinhoito

Oman kodin siivous tuntui Tiinasta pakkopullalta – keksi nerokkaan kikan, joka kerää kehuja somessa

Kotkalainen Tiina Vuorela huomasi aina lykkäävänsä kotinsa siivousurakkaa. Hän keksi siivoukseen näppärän keinon, jonka avulla jopa kaikista inhottavimmat siivoustyöt tulee tehtyä.

Siivoaminen tuntuu välillä olevan loputon suo. Imuroimisen ja lattioiden luuttuamisen lisäksi tulisi muistaa puhdistaa lattiakaivo, pyyhkiä pölyt jääkaapin päältä, pestä liesituulettimen suodattimet, puhdistaa pesukone… Mistä kaikelle löytyy aikaa?

Tätä kotkalainen Tiina Vuorela, 42, pohti pitkään. Hänellä on päivätyö projektidokumentoijana ja oma siivousalan toiminimi, joten vapaa-aikaa ei ole paljon. Vaikka Tiina siivoa koteja ja toimistoja työkseen, oma koti ei aina tahdo pysyä järjestyksessä.

”Töissä kaikki on niin ojennuksessa, että kotona into lopahtaa. Rahkeet riittävät vain tavalliseen viikkosiivoukseen eli imurointiin, lattioiden pesuun ja pölyjen pyyhkimiseen. Haluaisin kuitenkin, että kaikille tavaroille olisivat omat paikkansa”, Tiina kertoo Kotiliedelle

Pari viikkoa sitten Tiina sai idean. Hän päätti noudattaa seuraamiensa siivousvaikuttajien neuvoa ja palastella valtava siivousurakka pienempiin tehtäviin. Tiina teki arpakulhon, jossa on noin 30 erilaista siivoustehtävää.

”Kävelin ympäri kämppää ja kirjasin ylös tehtävät, joita en meinaa saada aikaiseksi. Kukin tehtävä on noin 5–15 minuutin homma. Ajattelin, että kyllä minulla aina sen verran on aikaa”, Tiina kertoo.

Tiina jakoi ideansa Loistava järjestys -ryhmässä Facebookissa ja julkaisu on saanut jo 1600 tykkäystä. Moni on innostunut itsekin kokeilemaan kikkaa.

Lue myös: Perheenäidit kehittivät metodin, joka tekee monien inhokkikotityöstä yhtä juhlaa – Mimosa-metodilla ikkunat peseytyvät kuin itsestään

Jotkut tehtävälaput Tiina ottaa suorittamisen jälkeen pois kulhosta, ja jotkut hän laittaa takaisin kulhoon. Esimerkiksi koirien lelujen kerääminen on ajankohtainen lähestulkoon aina, mutta laatikkoa ei toivon mukaan tarvitse järjestellä ihan pian uudestaan.
Jotkut tehtävälaput Tiina ottaa suorittamisen jälkeen pois kulhosta, ja jotkut hän laittaa takaisin kulhoon. Esimerkiksi koirien lelujen kerääminen on ajankohtainen lähestulkoon aina, mutta laatikkoa ei toivon mukaan tarvitse järjestellä ihan pian uudestaan. © Tiina Vuorela

Tiina on jo varautunut inhokkihommiin

Tiina nostaa arpakulhosta noin 2–3 tehtävälappua viikossa. Tehtäviä ovat muun muassa keittiön tason puhdistus, väliovien pyyhintä, kahvinkeittimen kalkinpoisto, pyykinpesukoneen puhdistus, aterinlaatikon puhdistus, kuivauskaapin järjestely, koirien lelujen kerääminen…

Tiinalla on myös akvaario ja kaksi labradoria, joiden tarvikkeet vaativat puhdistusta ja järjestelyä. Isojen kaappien ja laatikostojen järjestelyn Tiina on jakanut eri tehtäviin hyllyittäin ja laatikoittain.

”Olen arvioinut, että yhden laatikon järjestelyyn menee noin 15 minuuttia. Mutta joskus homma on lähtenyt rönsyilemään. Olen jatkanut laatikostoa eteenpäin ja siivoillut jopa tunnin ajan.”

Laatikoiden järjestely onkin Tiinan suosikkihommaa. Kohdalle ei ole vielä osunut Tiinan inhokkihommia, joita ovat muun muassa lattiakaivon puhdistus, koirien tekstiilien läpikäynti ja keittiön yläkaappien päällisten pyyhkiminen.

”Keittiön kaappien päällä on kauheasti rasvaa ja pölyä, jota joutuu jynssäämään. Vihaan sitä hommaa yli kaiken. Olen jo varautunut tehtävään lainaamalla porukoiltani tikkaat.”

Lue myös Anna.fi:n juttu: Siivouskaappi on usein täyteen ahdettu sekamelska – tältä näyttää ammattijärjestäjän nerokas imurikaappi

Arpakulhoon voi myös laittaa kivoja yllätyksiä

Tiina on nyt nostanut arpoja kulhosta parin viikon ajan. Koti on siistiytynyt lappu lapulta.

”Kun arpoo kulhosta lapun, on vähän pakko tehdä homma. Hommaan ryhtyminen on helpompaa, kun ei tarvitse miettiä, mistä aloittaa.”

Siisti koti tuo Tiinalle hyvää mieltä.

”Saan tästä rauhan tunnetta. Ehkä se on osaksi pedanttiutta tai kontrollifriikkiyttä, että haluan tuntea, että oma kämppä on hallinnassani.”

Tiinan somejulkaisun kommenteissa on jatkokehitetty ideaa. Osa on ideoinut, että lapsiperheissä tehtävälapuista voisi tehdä hauskan pelin. Tehtäviä voisi olla esimerkiksi ”kerää kaikki karvaiset pehmolelut” tai ”kerää kaikki punaiset pehmolelut”.

Joku on myös ehdottanut, että siivoustehtävien lisäksi lappuihin voisi kirjata mukavaa tekemistä, kuten ”lue kirjaa” tai ”syö suklaata”. Tätä Tiina aikoo harkita sitten, kun on saanut kodin ensin hyvään järjestykseen.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Oman kodin siivous tuntui Tiinasta pakkopullalta – keksi nerokkaan kikan, joka kerää kehuja somessa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.