Kodinhoito

Tomaattitahra pois vaatteista – samoilla ohjeilla saat myös ketsuppitahran poistettua

Tomaattitahra voi olla vaikea saada pois vaatteesta, etenkin jos tahra on pinttynyt. Katso ohjeet, joiden avulla tahranpoistoa kannattaa kokeilla.

Tomaattitahra on kinkkinen puhdistettava. Tomaatti on kuitenkin mahdollista saada pois vaatteista, oli se sitten tomaatti- tai ketsuppitahra tai esimerkiksi tomaatti- tai salsakastikkeen aiheuttama tahra. Tärkeintä on toimia nopeasti ja ryhtyä puhdistustoimiin, kun tahra on vielä tuore. Vanhan ja pinttyneen tahran poistaminen on aina vaikeampaa kuin uuden.

Lue myös: Tahranpoisto: Näin poistat yleisimmät tahrat helposti – hiki, huulipuna, veri…

Tomaattitahra
Kuva: Kristiina Kurronen

Tomaattitahra pois vaatteista – samoilla keinoilla lähtee myös ketsuppitahra

  1. Poista mahdollinen irtoava lika ensin esimerkiksi veitsen tylsällä päällä tai lusikalla. Varo levittämästä tahraa tai hieromasta sitä kankaaseen.
  2. Huuhtele tuore tahra vaatteen nurjalta puolelta heti kylmällä tai viileällä vedellä, jotta lika irtoaisi kankaasta.
  3. Hinkkaa tahraa nestemäisellä pesuaineella, sappisaippualla tai tahranpoistoaineella ja anna vaikuttaa useita minuutteja. Hankaa tahraa peukaloiden välissä liotuksen aikana. Huuhtele huolellisesti.
  4. Pese esikäsittelyn jälkeen vaalea vaate pesukoneessa valkaisuainepitoisella pyykinpesuaineella vaatteen pesuohjeen mukaan. Käytä värillisille vaatteille niille suositeltua pesuainetta.
  5. Jos mahdollista, kuivata vaalea vaate auringossa, jotta tahra haalistuisi. Aurinko voi haalistaa värillisiä vaatteita.
  6. Jos tahra on pinttynyt eikä vieläkään irronnut, kostuta tahra miedolla valkaisuaineella, kuten valkoviinietikalla tai sitruunamehulla. Voit kokeilla myös haaleaa saippuavettä, jossa on ammoniakkia. Huuhtele lopuksi hyvin ja pese uudelleen. Kokeile ensin, että tekstiili kestää käsittelyn, valkaisuaineet voivat vaalentaa värillisiä vaatteita.

Lue myös: Tahra pois kotikonstein – nämä 8 asiaa tahdot tietää, kun haluat tahroista eroon

Lähteet: Martat ja Friedman, Wagner & Armstrong: Tahrat – Esiintyminen ja poisto (WSOY 2003).

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tomaattitahra pois vaatteista – samoilla ohjeilla saat myös ketsuppitahran poistettua

Sinun täytyy kommentoidaksesi.