Kodinhoito

Ammattijärjestäjä neuvoo: Paras tapa järjestää kodin säilytystilat on...

Kamppailetko tavarapaljouden ja epäjärjestyksen kanssa? Näiden viiden keinon avulla hyödynnät kaappitilasi koko potentiaalin.

Järjestyksessä olevan kodin salaisuus on tavaran karsiminen. Kun tavaraa on sopivasti tilaan nähden ja kaikelle on paikka, pysyy koti helpommin järjestyksessä.

Jos et halua konmarittaa kaappejasi ja asuntoasi, lue ammattijärjestäjä Ilana Aallon vinkit. Aalto auttaa työkseen tavarapaljouden ja epäjärjestyksen kanssa kamppailevia.

Hän neuvoo viisi keinoa, joiden avulla saat säilytystilasi tehokäyttöön.

1. Älä täytä kaappeja ja hyllyjä liian täyteen

Yksi neljäsosa. Niin paljon ammattijärjestäjien nyrkkisäännön mukaan hyllyillä tulee olla tyhjää tilaa.

”Hukkatila on itse asiassa käytettävyyttä. Ajattelemme, että joka kolo pitäisi tunkea täyteen, mutta väljyys tekee käytön helpoksi, kun muut tavarat eivät kaadu päällesi ottaessasi jotain kaapista”, Aalto sanoo Dekon jutussa.

2. Pidä tavarat vain yhdessä rivissä

Hyllyn takarivi muuttuu helposti käyttämättömien tavaroiden joutomaaksi. Syvässä kaapissa tavarat kannattaakin pitää vain hyllyn etureunassa.

Ota kaikki hyöty irti säilytystilastasi ammattijärjestäjän ohjeilla.

Jos mahdollista, Aalto suosittelee valitsemaan 30 tai 40 senttiä syvät hyllyt. Standardikokoinen 60 senttimetriä syvä kaappi on mahdollisimman huono säilytysratkaisu, sillä syvistä hyllyistä tavaraa on vaikea ottaa esille.

3. Järjestä vierekkäin tai riviin – ei päällekkäin tai pinoon

Saat otettua kirjan kirjahyllystä helpommin, kun kirjat ovat rivissä kuin jos ne olisivat päällekkäin. Sama pätee muihin tavaroihin. Järjestä tavarat siis vierekkäin tai riviin, ei päällekkäin tai pinoon.

Vaatteet on mahdollista viikata riveihin. Viikkaa vaatteet pystyyn joko niin, että rivi ulottuu kaapin seinästä seinään, tai ota laatikot avuksi.

4. Hanki laatikoita

Laatikot pitävät tavarat pystyssä ja hyvässä järjestyksessä. Muun muassa sukat, alusvaatteet ja t-paidat voi järjestää omiin säilytyslaatikoihin. Samalla tavaran määrä pysyy hallinnassa, kun päätät, ettet hanki enempää kuin mitä tavaran säilyttämiseen tarkoitettuun laatikkoon mahtuu.

Aalto itse suosii vetolaatikoita ja -koreja. Saat parhaan käytettävyyden, kun vetolaatikoita on rinnan tai kyynärpään korkeudelle ja siitä ylemmät ovat hyllyjä.

5. Jemmaa vähällä käytöllä olevat tavarat

Yhden rivin säilytyssääntöön on poikkeus. Kausittain tai harvoin tarvittavat tavarat voi säilyttää kaapin takaosassa.

Kaulahuivit ja villapipot voi jemmata kesäksi hankaliin kurkottelua vaativiin yläkaappeihin. Talvitakit voi viedä pukupusseissa vinttiin tai kellariin.

Kun kodin hankalimmat säilytyspaikat on varattu tavaroille, joita et tarvitse usein, säästät hermojasi ja elämäsi helpottuu.

Lue myös Ilana Aallon neuvot, miten saat kotisi järjestykseen.

Lähde: dekolehti.fi

Kommentoi

Kommentoi juttua: Ammattijärjestäjä neuvoo: Paras tapa järjestää kodin säilytystilat on...

Vanha Nokia

Miten näin toimien tuplaan säilytystilan?
Nythän artikkelin mukaan lähinnä järjestetään tavarat helpommin käytettäväksi.

Johanna Keponen

Kiitos tarkkaavaisesta kommentista. Otsikkoa on nyt muutettu paremmin sisältöä vastaavaksi.

Sinun täytyy kommentoidaksesi.