Kodinhoito

Vain 20 minuuttia riittää! Jos mikään aiempi tavaroiden karsimistapa ei ole onnistunut, kokeile tätä

Tavaroiden karsimisesta ei kannata tehdä itselleen liian hankalaa. Tv:stä tuttu ammattijärjestäjä neuvoo monelle sopivan konstin.

Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin mukaan aloitamme tavaroiden karsimisen usein vääristä kohteista, ja sen takia homma tyssää heti alkuunsa.

”Mennään kellariin ja kaivatetaan esille ensimmäiset rakkauskirjeet ja ruvetaan selaamaan päiväkirjoja”, Holmström kuvailee.

Tunteet ja muistot ovat vaikeita, ja siksi karsiminen kannattaa aloittaa asioista, jotka ovat arkipäiväisiä ja joihin liittyy mahdollisimman vähän tunteita, kuten kosmetiikkaan tai elintarvikkeisiin.

Holmström neuvoo Kaaoksen kesyttäjät -televisio-ohjelmassa ihmisiä pääsemään eroon liiasta tavarasta.

Karsimistapoja piisaa

Erilaisia karsimismetodeja on useita. Kaikkia voi kokeilla, mutta ei kannata harmistua, jos ne eivät toimi omalla kohdalla.

Marie Kondo neuvoo säästämään vain iloa tuottavat asiat. Sadetakki ei välttämättä tuota iloa, mutta on tarpeellinen, kun ulkoiluttaa koiraa sateessa. Tavara päivässä -metodi taas voi tuntua liian hitaalta, jos tavaraa on paljon, ja kuolinsiivous on monelle raskas jo ajatuksena.

Kuukauden kestävän minimalismipelin lopussa pitäisi puolestaan luopua yhden päivän aikana joko 30 tai 31 tavarasta.

Lue myös: Eroon tavarasta: 1–7-metodi tyhjentää laatikot kuin itsestään

Kasa kahvikuppeja
Tavaroiden karsimiseen löytyy useita erilaisia metodeja. © Pekka Holmström

Lue myös Anna.fi:stä: Miksi olen antanut kotini ajautua täyteen roinaa? Matilda, 46, katuu löperöä tavarasuhdettaan ja saa tietää, mitä tilanteelle kannattaa tehdä

Kokeile tätä keinoa

Holmströmin metodi on ottaa aikaa 20 minuuttia ja keskittyä kerralla yhteen alueeseen, kuten hyllyyn tai laatikkoon. Hyvä paikka aloittaa on keittiön tai eteisen romulaatikko.

Voit käydä tavaroita läpi myös tuoteryhmittäin, esimerkiksi yhdellä kertaa kengät ja toisella kirjat.

Jos kaikkien samaa sarjaa olevien esineiden esiin kaivaminen tuntuu työläältä, listaa paperille, mitä muistat omistavasi kyseisestä tuoteryhmästä ja ruksi pois joutavat.

Jos kaappeja läpikäydessä vastaan tulee asioita, joiden olemassaoloa et muistanut, laita ne eteenpäin. Et ole kaivannut niitä tähänkään mennessä, joten tuskin tarvitset niitä jatkossakaan.

Ja muista, ettei kaikesta tarvitse luopua tai päättää heti. Isoäidin uniikin perintömaljakon kohtaloa on ­hyvä pohtia yön yli.

Juttu on julkaistu Kotiliedessä 1/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Vain 20 minuuttia riittää! Jos mikään aiempi tavaroiden karsimistapa ei ole onnistunut, kokeile tätä

Sinun täytyy kommentoidaksesi.