Sisustus

Miten minimalismi onnistuu kolmen lapsen isältä? Teemu Kunto karsi kaiken tarpeettoman elämästään – omistaa nyt vain 500 tavaraa

Kahdet farkut, ei televisiota eikä mikroaaltouunia. Teemu Kunto on minimalisti, joka kolme vuotta sitten muutti elämänsä, luopui kaikesta tarpeettomasta ja hyppäsi pois ikuisesta oravanpyörästä.

Kaikilla on kaikkea liikaa, uskoo Teemu Kunto.

Vuosia sitten Teemullakin oli. Kolmen pienen lapsen mukana tuli lähes huomaamatta hirveä tavarakaaos. Legot pureutuivat jalkoihin lattioilla, ja vaatteita löytyi kaikkialta muualta kuin vaatekaapista.

”Minimalismi tuli minulle alun perin vastaan jo yli kymmenen vuotta sitten amerikkalaisissa blogeissa. Se jotenkin kolahti omaan pedanttiin ja siivouspositiiviseen mieleeni. Olisipa kiva, jos lattiat eivät koko ajan olisi täynnä leluja”, Teemu muistelee.

Lue myös: Hurahditko konmarittamaan tai kuolinsiivoamaan? Mieti tarkkaan, ettet kadu

Käytännössä ajatus pääsi testiin vasta reilu kolme vuotta sitten. Silloisen työn loppumisen jälkeen Teemu muutti takaisin kotiseuduilleen Seinäjoelle asuakseen lähempänä lapsiaan. Teemu ajatteli, että muuton yhteydessä turhasta tavarasta olisi helppo päästä eroon. Nyt tai ei koskaan voisi testata minimalismia käytännössä.

Ja niin Teemu Kunto päätti karsia kaiken turhan ja tarpeettoman elämästään. Hän kuvaa uutuuskirjassaan Minimalismi (Otava, 2020) matkakertomuksensa uuden elämäntavan keskiöön. Samalla hän kertoo, mitä opittavaa meillä kaikilla voisi minimalismin ajatusmaailmasta olla.

Teemu Kunnon uutuuskirja Minimalismi julkaistiin 3. joulukuuta 2020.
Teemu Kunnon uutuuskirja Minimalismi julkaistiin 3. joulukuuta 2020.

Mitä on minimalismi, Teemu Kunto?

Alun perin minimalismi kumpuaa taiteen ja arkkitehtuurin maailmasta: siinä pyritään keskittymään kaikkein olennaisimpaan, karsimaan kaikki turha pois. Yksiselitteistä määritelmää minimalismille ei kuitenkaan ole. Sillä voi yhtä lailla viitata elämäntyyliin.

”Minimalismissa karsitaan omasta elämästä pois kaikki se, mikä ei ole välttämätöntä tai tuota suunnattoman paljon iloa”, Teemu kuvailee.

Teemu omistaa tällä hetkellä enää 500 asiaa. Viidet bokserit, kahdet farkut ja muutaman parin sukkia. Hänellä ei ole televisiota tai mikroa, autoa tai omistusasuntoa. Puolet nykyisistä tavaroista voisi vielä karsia pois, hän uskoo.

Tältä Teemun minimalistisessa asunnossa näyttää.
Tältä Teemun minimalistisessa asunnossa näyttää. Kuva: Teemu Kunto

Kyse ei kuitenkaan ole siitä, kuinka monilla alushousuilla elämässä voi pärjätä, tai siitä, onnistuuko tavarapaljouden konmarittamaan siististi laatikoihin. Vaikka minimalismiin liittyy myös turhien tavaroiden karsiminen, siinä karsitaan elämästä lisäksi liian kuormittavat ihmissuhteet, elämäntavat ja työt.

Niin teki myös Teemu. Hän vaihtoi menestyneen uran vakuutusten ja pilvipalveluiden parista markkinointiin.

”Ehkä isoin minimalismiin ajava syy oli se, että olin kyllästynyt ikuisessa oravanpyörässä pyörimiseen. Tein enemmän ja enemmän töitä, jotta voisin saada enemmän ja enemmän rahaa ja ostaa kivempia juttuja. Nyt oma työni on linjassa omien arvojeni kanssa.”

Lue myös Seura.fi: Tommi, 54, myi firmansa ja masentui – oloneuvostelu ei tuonutkaan onnellisuutta: ”Minulla ei ollut mitään muuta elämää kuin työ”

Miten minimalismi onnistuu kolmen lapsen isältä?

Teemun kolmesta tyttärestä vanhin on 17-vuotias ja nuorin 11-vuotias. Vanhempien avioeron jälkeen lapset viettävät aikaa Teemun kaksiossa usein viikonloppuisin. Miten perhe-elämä minimalistina onnistuu?

Hyvin, kertoo Teemu.

”Lapsilla on omia tavaroita ja vaatteita täällä. Heidän oma huoneensa on kyllä aika räjähtänyt – se on sellainen paikka, johon en halua jalallani astua”, hän naurahtaa.

Välillä lapsilta on tullut kommenttia siitä, ettei isällä ole mikroaaltouunia. Entä mitä kylässä voi enää tehdä ilman televisiota? Aluksi kauhistutti myös juhlatilaisuuksien kohtalo. Eikö isältä enää saisi lahjoja syntymäpäivinä tai jouluina?

Teemu ei omista mikroaaltouunia, mistä saa välillä kuulla kommenttia lapsiltaan.
Teemu ei omista mikroaaltouunia, mistä saa välillä kuulla kommenttia lapsiltaan. Kuva: Teemu Kunto

Nyt lapset suhtautuvat Teemun elämäntyyliin lähinnä hellyydellä ja huvittuneena. Sarjoja voidaan katsoa tarvittaessa läppäriltä, lahjat voivat yhtä hyvin olla aineettomia kokemuksia ja harrastuksia. Minimalistista elämäntapaa Teemu ei ole halunnut lapsilleen tuputtaa.

”Ei heidän elämänpiiriään tarvitse rajoittaa ihan vain, koska iskällä on hassu elämäntyyli.”

Kaduttaako mikään?

Minimalismin myötä Teemu on onnistunut myös minimoimaan oman ilmastoahdistuksensa. Hän arvioi, että hänen hiilijalanjälkensä on nykyään kolmanneksen, ehkä jopa neljänneksen tavallisen suomalaisen hiilijalanjäljestä.

”Itse vietin älä osta mitään -vuoden pari vuotta sitten. Halusin testata, pärjäänkö ilman mitään hankintoja perusjuttuja, kuten ruokaa ja hammastahnaa, lukuun ottamatta. Minimalistinakin mielessäni oli aina mitä vielä halusin ostaa ja hankkia, mutta kun muutama viikko oli kulunut, ajatukset ja ostohalut hiipuivat yllättävän nopeasti. Tajusin, etten tarvitse mitään. Minulla on jo kaikkea”, Teemu sanoo.

Toki joitakin hankintoja on ollut pakko tehdä. Vuoden kuluttua kaikki sukat ja t-paitojen kainalot alkoivat kuitenkin olla jo niin rikki, että oli pakko ostaa niiden tilalle uudet.

Tällä hetkellä tykkään mukavasta elämästä, jossa on ehkä jonkun mielestä jopa tarpeettomasti ylellisyyttä.

Päätös hankkiutua ylimääräisestä eroon ja muuttaa elämää on kaduttanut Teemua vain kerran.

”Minulla oli aiemmin vinyylilevysoitin ja kolme LP-levyä, joista luovuin. Kävin silloin paljon livekeikoilla, mutta ne kaikki peruttiin koronan takia tänä vuonna. Levysoittimesta luopuminen alkoi tuntua virheeltä. Se on ollut ainoa asia, josta minulle tuli olo, että mitä menin oikein tekemään. Joten ostin sen ja muutaman LP-levyn takaisin keväällä”, Teemu kertoo.

Teemu uskoo, että minimalismin myötä elämästä on tullut niin oman näköistä, ettei syytä suuremmalle elämämuutokselle enää ole.

”Minulla on vahva kutina, että jatkan tällä tiellä. On vaikea keksiä syytä tai elämäntilannetta, joka ajaisi minut toiseen suuntaan.”

Välillä Teemu leikittelee ajatuksella, että heittäisi eläkkeellä jäädessään repun selkään ja lähtisi kiertämään maailmaa. Luopuisi vielä rajummalla kädellä omaisuudestaan, työstään ja monista ihmissuhteistaan. Reppureissaajan elämänkatsomusta hänelle ei kuitenkaan vielä ole.

”Perinteisin mielikuva minimalistista on varmaan patja, reppu ja kahvimuki. Ehkä joskus isona testaan tällaista äärimmäistä muotoa. Tällä hetkellä tykkään kuitenkin mukavasta elämästä, jossa on ehkä jonkun mielestä jopa tarpeettomasti ylellisyyttä. Mutta minulle se toimii hyvin.”

Teemu Kunnon uutuusteos Minimalismi (Otava, 2020) on julkaistu 3.12.2020.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Miten minimalismi onnistuu kolmen lapsen isältä? Teemu Kunto karsi kaiken tarpeettoman elämästään – omistaa nyt vain 500 tavaraa

Sinun täytyy kommentoidaksesi.