tavarakaaos taltutettu

Nämä 2 asiaa voit unohtaa – ammattijärjestäjä paljastaa helpon ohjenuoran tavarakaaoksen taltuttamiseen

Kotimme täyttyvät tavarasta, mutta ammattijärjestäjä Ilana Aalto toivoo, etteivät ihmiset kuormittaisi itseään liian yksityiskohtaisilla ohjeilla.

Me hilloamme ­kotonamme valtavaa määrää esineitä, joista 80 prosenttia on vailla käyttöä.

Suurta tavaramäärää on ­vaikea ­pitää järjestyksessä. Se sotkee ­arkemme ja tulee kalliiksi, eikä vähiten ­siksi, että joudumme hankkimaan kodin, jonne mahdumme tarpeettoman roinamme kanssa.

Miten näin on päässyt käymään?

Ammattijärjestäjä Ilana Aalto on huomannut, että suhteemme tavaraan kaipaa päivittämistä.

”Olemme tässä ajassa vanhentuneilla opeilla. Ennen 1980-lukua ihmi­sillä oli vähemmän tavaraa ja kaiken säilyttäminen oli järkevää. Kulutusyhteiskunnassa tämä ajatus ei enää ­päde.”

Lue myös: Löytyykö kotoasi tällainen keittiö? Sen järjestyksessä pitäminen aiheuttaa harmaita hiuksia jopa ammattijärjestäjälle

Tavara vyöryy koteihin monesta syystä

Tavarapaljouden taustalla on ­monta yhtäaikaista kehityskulkua. Massatuotanto ja tuotannon sijoittuminen mata­lien kustannusten maihin tekevät tavarasta halpaa. Nettikauppa laskee ostamisen kynnystä, ja vaikka rahaa ei olisi, luotolla saa. Unohtuu miettiä, tarvitsemmeko kaikkea mitä haluamme.

Niinpä tavara vyöryy koteihimme, mutta ihanne on hallittu koti. Enää ei tunnu riittävän se, että koti on siisti. Myös kaappien sisällön pitää olla ojennuksessa. Moni tuntee kotihäpeää.

Lue myös Seura.fiZero Waste -ajattelutapa ja Marttojen siivousvinkit vertailussa – Mihin kaikkeen Marseille-saippuaa sopii käyttää?

Unohda pystyviikkaus ja värikoodaus

Ilana Aalto toivoo, että ihmiset eivät kuormittaisi itseään liian yksityiskohtaisilla ohjeilla. Kaaoksen taltuttamisen periaatteet kun ovat yksinkertaiset: karsi turha tavara, luo lopuille omat paikat ja palauta tavarat paikalleen.

Pystyviikkaukset ja värikoodaukset voi unohtaa, ellei nauti niistä erityisesti.

Tässä jutussa Ilana Aalto kertoo, mihin on hyvä kiinnittää huomiota kodin kussakin huoneessa. Pysyvän järjestyksen luomiseksi kannattaa panostaa erityisesti kodin kriittisiin kohteisiin eli niihin paikkoihin, joissa on paljon toimintoja. Tekstissä ne ovat kohdat 1–5.

Avainsanat

Keskustelu

Minusta puhekielen käyttäminen ei sovi julkaisuihin. Tästä on lyhyt matka tökeryyksiin. Vaikka ”hilloaisin” tavaroita tai papereita, niin en kirjoita.

Kommentoi juttua: Nämä 2 asiaa voit unohtaa – ammattijärjestäjä paljastaa helpon ohjenuoran tavarakaaoksen taltuttamiseen

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

X