Kodinhoito

Voiko suihkussa käydä, kun pesukone on päällä? Asiantuntija kertoo, piileekö kylpyhuoneessa sähköiskun vaara

Moni pelkää pyykinpesukoneen aiheuttavan sähköiskun, jos se on päällä samaan aikaan suihkun kanssa. Selvitimme, onko suihkussa käynti turvallista pyykinpesun lomassa.

Pyykinpesukone löytyy nykyään lähes jokaisen suomalaisen kylpyhuoneesta. Vanhan, sitkeästi elävän uskomuksen mukaan suihkussa ei saisi käydä samaan aikaan, kun pyykinpesukone on päällä.

Väite perustuu siihen, että suihkusta koneen päälle roiskuva vesi voisi aiheuttaa hengenvaarallisen sähköiskun. Moni suomalainen noudattaakin tunnollisesti ohjetta, ja jättää suihkuttelut tuonnemmaksi pyykkipäivinä.

Lue myös: Muuttuiko valkopyykki harmaaksi pesussa? Me tiedämme, miksi – näin saat elämäsi kirkkainta valkopyykkiä

Voiko suihkussa käydä, kun pesukone on päällä?

Miten asian todellinen laita on? Kysyimme virallista vastausta kysymykseen Tukesin sähkötuotteiden johtavalta asiantuntijalta Seppo Niemeltä.

Jos kylpyhuone on rakennettu asennusmääräysten mukaisesti, Niemen mukaan mitään vaaraa ei pitäisi olla. Suihkun alla voi seistä huoletta silloinkin, kun kone hurisee ja linkoaa vieressä.

”Toki päällä ryskyttävän pesukoneen vieressä ei ole kauhean mukava peseytyä. Pienessä kylpyhuoneessa voi tulla ahdasta, mutta vaarallista peseytyminen ei ole”, Niemi sanoo.

Pyykinpesukone on roiskekestävä sähkölaite, eli se ei säikähdä kosteutta ja vettä. Tilanne on toinen silloin, jos roiskeille altistuisi sellainen sähkölaite tai kone, jota ei ole suunniteltu märkätiloihin.

voiko suihkussa käydä kun pesukone on päällä
Monissa kodeissa kinataan siitä, saako suihkussa käydä, kun pesukone on päällä.  © iStockphoto

Lue myös Anna.fi:stä: Kannattaako kahvinkeitin täyttää illalla valmiiksi aamua varten? Asiantuntija teki makutestin ja tulos oli selkeä

Suihkussa käynti on turvallista, kun pesukone on päällä 

Mistä sitkeänä elävä uskomus on sitten saanut alkunsa?

Niemi arvelee syyksi sitä, että vanhoissa taloissa kylpyhuoneen pistorasian päällä on perinteisesti ollut lappu, jossa kielletään pistorasian käyttö suihkun tai kylvyn aikana.

Nykypäivänä märkätilojen pistorasiat ovat vikavirtasuojattuja, joten vaaraa ei ole. Vikavirtasuoja katkaisee virran vikatilanteissa ja estää välittömän hengenvaaran syntymisen. 

Jatkojohtoa pesukoneen asennuksessa ei saa käyttää.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Voiko suihkussa käydä, kun pesukone on päällä? Asiantuntija kertoo, piileekö kylpyhuoneessa sähköiskun vaara

Sinun täytyy kommentoidaksesi.