Kodinhoito

Yövyitkö tai kyläilitkö paikassa, jossa oli luteita tai muita tuholaisia? Toimi näin, jotta et vie ötököitä mukanasi kotiin

Tuholaishavainnon voi tehdä hotellissa tai kenen tahansa luona vieraillessa. Jos ehdit yöpymään, matkatavarat kannattaa käsitellä kotona, jotta tuholaiset eivät vahingossa leviä omaan kotiin.

Hotellissa yöpyessä voi tehdä kurjan havainnon: lattianrajassa vipeltää vikkelästi liikkuva paperitoukka. Vielä pahemmassa tapauksessa sängystä löytyy luteita. 

Tuholaiset voivat ilmoitella itsestään myös jättämällä epämääräisiä paukamia kehoon.

Kun yöpyy vahingossa tällaisessa paikassa – oli se sitten hotelli tai vaikka sukulaisen nurkat – on olemassa riski, että ötökät sujahtavat matkatavaroiden sekaan ja kulkeutuvat kotiin tuliaisena. Ja sitä ei toivo kukaan.

Kuinka vältetään tuholaisten tuominen kotiin, Tuholaistorjunta Täystuhon asiantuntija Sanna Oinonen?

Tropiikista kulkeutuneet harvinaisemmat tuholaiset tuskin selviävät pitkään erilaisissa oloissa. Mutta jos kyseessä ovat esimerkiksi luteet, tilanne vaatii välittömiä toimia, Oinonen sanoo.

Lue myös: Marian perheloman karmea seuraus – luteet kulkivat matkalaukussa kotiin, ludepiina kesti kuukausia

Ihottumaa ja paukama jalassa
Kutisevat nilkat tai oudot paukaumat voivat viestiä tuholaisista. © iStockphoto

Näin käsittelet matkatavarat huolellisesti

Heti kotiin tullessa on hyvä suunnistaa suorinta reittiä kylpyhuoneeseen. Riisu vaatteet, siirrä ne välittömästi pyykkiin ja pese 60 asteessa. Se on riittävä lämpötila, jossa myös hyönteisen munat kuolevat.

Matkalaukku kannattaa saunottaa suljettuna ison jätesäkin sisällä. Jos laukun sisällön levittelee saunaan, mahdolliset ötökät pääsevät kipittämään lämpöä karkuun. Poista laukusta kuitenkin tavarat, jotka eivät kestä kuumuutta. Nosta säkissä oleva laukku ylälauteelle, jotta lämpötila yltää 70–90 asteeseen. Saunota tavaroita 3–4 tuntia. 

Jos saunaa ei ole, laukun sisällön voi käydä läpi pesuhuoneessa imurin kanssa. Siirrä kaikki tekstiilit pesuun. Pesua kestämättömät tavarat, kuten toilettilaukut, siirretään säilytykseen ja tarkkailuun kylpyammeeseen tai pesualtaaseen.

Lopuksi laukku imuroidaan huolellisesti jokaista saumaa myöten. Höyrypesuri on myös hyvä väline laukun puhdistamiseen.

Kun olet imuroinut tavarat, vaihda imurin pölypussi ja vie se suoraan ulkoroskikseen.

”Näillä toimilla takaa, että mitään ylimääräistä ei pääse tulemaan mukana”, Oinonen sanoo.

Lue myös: 5 asiaa, joita tuholaistorjuja ei koskaan tekisi kodissaan – tästä säilytystavasta kannattaa luopua välittömästi

Kuinka nopeasti tuholaiset voivat hiipiä tavaroiden sekaan?

Entä jos vain vierailee paikassa, jossa on tiettävästi tuholaisia? Voivatko ne hypätä jo muutamassa tunnissa tavaroiden mukaan?

Oinosen mukaan riski on kohtalaisen pieni mutta olemassa.

”Omilla toimilla voi tässäkin vaikuttaa paljon, eli jättämällä tavarat eteiseen ja takin naulakkoon vierailun ajaksi. Esimerkiksi luteet piilottelevat yleensä pehmustetuissa huonekaluissa tai niiden lähettyviltä. Riskin siis saa niiden kohdalla minimoitua jo edellä mainituilla toimenpiteillä”, Oinonen sanoo. 

Kommentoi

Kommentoi juttua: Yövyitkö tai kyläilitkö paikassa, jossa oli luteita tai muita tuholaisia? Toimi näin, jotta et vie ötököitä mukanasi kotiin

Sinun täytyy kommentoidaksesi.