Lemmikit

Lihava koira voi kuolla jopa melkein 2 vuotta aiemmin kuin normaalipainoinen: Tarkista tästä kuvasta, onko koirallasi liika kiloja

Koirat kerryttävät herkästi ylipainoa, jonka pois saaminen voi olla kovan työn takana. Lihavan koiran elämänlaatu on huonompi kuin normaalipainoisen.

Pienen koiran tulisi painaa loppuelämänsä ajan saman verran kuin se on painanut yhden vuoden ikäisenä. Isomman koiran saman verran kuin se on painanut 1,5–2 vuoden ikäisenä.

Tätä voi pitää nyrkkisääntönä koiran ihannepainosta, kertoo Haminan Eläinklinikan toimitusjohtaja Henna Jaffe. Kysyimme Jaffelta, mitä koiran lihavuudesta pitäisi tietää.

Lue myös: 7 asiaa, mitä koiranomistajan ei koskaan pitäisi tehdä – näitä asioita koirankouluttaja neuvoo välttämään

1. Mistä tietää, että koira on lihava?

Koiran ylipainon voi helposti punnita. Koiralla ylipaino on noin 10 prosenttia yli ihannepainon, ja lihavuuden puolelle mennään, kun paino ylittää ihannepainon 20–30 prosentilla.

”Esimerkiksi 25 kiloisella labradorinnoutajalla raja menee 2,5 kilossa. Jos painoa tulee enemmän, koira on ylipainoinen. 5 kilon painon lisääntymisellä koira on jo lihava”, Jaffe kertoo.

Pienellä tunnustelulla koiran kylkiluut pitäisi pystyä laskemaan sekä tuntea koiran selkäranka. Koiran vyötärölinjan pitäisi tuntua selkeästi normaalipainoisella koiralla.

2. Mitä haittaa koiran lihavuus aiheuttaa?

Lihavuus ja ylipaino voivat altistaa koiran monille eri sairauksille, kuten sokeritaudille, edesauttaa nivelrikon syntymistä sekä lisätä syöpäriskiä. Kasvuaikainen ylipaino altistaa koiran luuston kasvun häiriöille.

Liikakilot heikentävät koiran elämänlaatua.

Lyhytkuonoisten rotujen ylipainolla voi olla vakavia seurauksia, sillä rasvan kertyminen ahtauttaa jo ennestään ahtaita hengitysteitä sekä vie rintaontelosta tilaa, mikä hankaloittaa sydämen sekä keuhkojen toimintaa.

”Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että ylipainoisen koiran elinikä on keskimäärin 22 kuukautta lyhyempi kuin normaalipainoisen koiran”, Jaffe kertoo.

3. Mikä aiheuttaa koiran lihomista?

Koiran ylipaino johtuu usein liiasta energiansaannista verrattuna liikunnan määrään. Herkkujen ja ruuantähteiden antaminen koiralle oman ruuan lisäksi on yleisin ylipainoon johtava tekijä.

”Koirilla voi olla rodun puolelta taipumusta ylipainoon, esimerkiksi labradorinnoutajilla on puutteita elimistön energiatasapainon säätelyssä. Myös muut perinnölliset ominaisuudet voivat vaikuttaa rasvan varastoitumiseen”, Jaffe sanoo.

Hormonaaliset sairaudet vaikuttavat koirilla ylipainon kertymiseen, ja jo kertynyt ylipaino vaikuttaa koiran kylläisyyden säätelyjärjestelmään.

Sterilisaatio ja kastraatio alkavat vaikuttamaan koiriin jo 48 tunnin päästä leikkauksesta. Leikatulla koiralla on 30 prosenttia hitaampi aineenvaihdunta. Jos ruokailutottumuksia ei muuteta, voi lihominen alkaa hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen.

Erilaiset sairaudet, kuten kilpirauhasen vajaatoiminta, voivat aiheuttaa painonnousua. Eläinlääkärillä kannattaa käydä sulkemassa pois tällaiset vaihtoehdot, jos koira alkaa äkkiä lihomaan ilman selkeää syytä.

”Tutkimuksissa on osoitettu, että pienellä koiralla, kuten chihuahualla, kymmenen ylimääräistä ruokanappulaa tuovat noin 10 kilokaloria päivässä lisää. Tämä johtaa puolen kilon painonnousuun vuodessa”, Jaffe kertoo.

Lue myös Annan juttu: Labradorinnoutaja on erityisen nälkäinen rotu tietystä syystä – voisiko sama syy löytyä myös ihmisen paino-ongelmien taustalta?

Kuvassa on koiran kuntokartoitus.
Koira on ihannepainoinen, kun se näyttää kuvan 4 tai 5 mukaiselta. © Royal Canin

4. Mikä on koiralle sopiva laihdutustahti?

Koiran laihduttaminen on haastavaa, se vaatii pitkäjänteistä työtä omistajalta. Jo muodostunut rasvakudos pyrkii suojelemaan itseään, ja alkuun voi tuntua, että paino ei meinaa pudota millään.

Tavoiteltava painonpudotustahti koiralla on yksi prosentti viikossa, jotta paino varmasti lähtee rasvakudoksista eikä lihaksistosta.

Koiran painoa pudottaessa tulee suosia laihduttamiseen tehtyjä ruokia, sillä perusruuan määrää pudottamalla putoaa samalla koiralle tärkeiden hivenaineiden sekä vitamiinien määrä.

5, Miten lihavan koiran saa liikkumaan enemmän?

”Lenkkien pidentämisellä sekä leikkimisellä voi jo saada ihmeitä aikaan, ja ne ovatkin avain koiran painonpudotuksessa”, Jaffe sanoo.

Liikkuminen voi tuottaa koiralle kipua esimerkiksi nivelrikon takia. Tällaisessa tilanteessa kannattaa konsultoida eläinlääkäriä, sillä koiran kivut tulee ensin saada hallintaan. Nivelrikkoiselle koiralle uiminen voi olla hyvä keino lisätä liikuntaa.

6. Miten koiran lihomista voi estää?

Koiran tulee saada tarpeeksi liikuntaa, ja ylimääräiset herkut tulee jättää pois. Kaikki juustot sekä muut rasvaiset herkut kerryttävät koirille armottomasti ylipainoa.

Jos koiraa haluaa kouluttaa ja palkita herkuilla, tulisi herkut suhteuttaa päivittäiseen ruokamäärään esimerkiksi niin, että iltaruoka-annos on pienempi.

Nuoruusiän painoa kannattaa tarkkailla, ja jatkaa tarkkailua koko koiran elämän ajan. Koiran yleisen olemuksen seuraaminen sekä muotojen tunnustelu auttaa huomaamaan painonnousun ajoissa.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihava koira voi kuolla jopa melkein 2 vuotta aiemmin kuin normaalipainoinen: Tarkista tästä kuvasta, onko koirallasi liika kiloja

Sinun täytyy kommentoidaksesi.