Lemmikit

Illanvietto päättyi kauhunhetkiin, kun uimaan mennyt mies alkoi kellua elottomana – Rosso-koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen täpärästi

Sankarikoiran arvo myönnetään tänä vuonna 22 koiralle. Yksi heistä on monirotuinen Rosso, jonka urhea toiminta esti humalaisen miehen hukkumisen.

Loppukesästä 2023 Riihimäellä asuva mieskolmikko lähti jatkamaan iltaa baarista rannalle. Oli viileä yö, mutta yksi heistä uhosi menevänsä uimaan.

Yksi seurueeseen kuulunut mies oli kuskina ollut Tapio Vuorinen ja hänen koiransa, monirotuinen Rosso.

Hetken vedessä pulikoituaan humalassa ollut mies sukelsi. Hän jäi kellumaan veden pinnalle hiljaisena, vain muutamien metrien päähän rannasta.

Toinen paikalla ollut, rannalla istunut mies oli tokaissut ”että sehän osaa kellua”. Tilanteen vakavuus ei ollut vielä selvinnyt hänelle tai Tapiolle.

Yhtäkkiä Rosso alkoi uida elotonta miestä kohti ja ryhtyi vetämään miestä ranteesta kohti rantaa. Tässä kohtaa muut havahtuivat hätätilanteeseen ja menivät auttamaan miestä vedestä.

Tilanne oli niin shokeeraava, että Tapio ja toinen mies saivat hädin tuskin yhdistettyä hätänumeroon, mutta vastarannalla olleet mökkiläiset olivat seuranneet tilannetta ja ehtineet soittaa. Elvytys aloitettiin välittömästi.

”En ollut ikinä käynyt mitään ensiapukoulutusta, mutta muistin, että elvytystä ei saa lopettaa missään vaiheessa ennen kuin ammattilaisilta saa luvan lopettaa. Toisen kaverin kanssa vuoron perään puhallettiin ja painettiin”, Tapio kertoo.

Kesti aikansa, ennen kuin keuhkoista tyhjentyi hurja määrä vettä. Pian paikalle saapui mediheli ja ambulanssi.

Lue myös: Kun labradorinnoutaja Sylvin omistaja sai lenkillä sairaskohtauksen, koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen

Rosson sankarillinen toiminta johti Kennelliiton myöntämään Sankarikoiran arvoon. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Rosso pelasti ihmishengen.
Rosson sankarillinen toiminta johti Kennelliiton myöntämään Sankarikoiran arvoon. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Rosso pelasti ihmishengen. © Marjo Vuorinen

Hiljainen hukkuminen oli jäädä huomaamatta

Siitä huolimatta, että mies oli ollut kauan ilman happea, hän selvisi ja toipui tapahtumista täysin. Sairaalasta herättyään hän oli ihmetellyt koiran hampaanjälkiä ranteessaan.

”Ellei Rosso olisi reagoinut ja lähtenyt kiskomaan miestä rantaa kohti, hukkuminen olisi jäänyt huomaamatta. Vedestä nostaessa kaveri oli jo päästä varpaisiin sininen”, kertoo Rosson toinen omistaja Marjo Vuorinen Kotiliedelle.

”Tajusin vasta jälkeen päin, että siinä vaiheessa, kun kaveri kellui selällään, hän taisteli tosiasiassa hengestään”, Tapio jatkaa.

Tarinan tärkeä opetus on myös se, että elvytystä ei kannata lopettaa, vaikka toivo olisi jo mennyt.

Lue myös: Sankarillinen Vili-koira pelasti omistajansa Joukon karhun kynsistä metsässä: ”Vili teki kaikkensa suojellakseen minua”

Rosso on pelastanut jo kaksi henkeä

Rosson sankarillinen toiminta johti Kennelliiton myöntämään Sankarikoiran arvoon. Kyseessä oli jo toinen kerta, kun Rosso pelasti ihmishengen.

”Hänessä on ollut sankarikoira-ainesta aiemminkin. Kun Rosso ja isäntä olivat vuosi sitten talvella tulossa lenkiltä kotiin, Rosso alkoi yhtäkkiä vetämään toiseen suuntaan, ison lumikasan taakse. Siellä makasi diabetesta sairastava nainen maassa”, Marjo kertoo.

Marjo on pistänyt merkille, että Rossolla on muutenkin poikkeuksellisen kova hoivavietti.

”Jos minulla tai isännällä on joku haava, niin se haluaa lähes riivaamalla hoitaa ja nuolla, jotta haava parantuisi.”

Omistajat iloitsevat tuoreesta kunnia-arvosta. Se on heidän mielestään täysin ansaittu.

”Tässä kuitenkin pelastui ihmishenki. Ilman Rossoa ihminen olisi menehtynyt”, Marjo sanoo.

Kun tieto Sankarikoiran arvosta tavoitti perheen, Rosso oli vaarin luona hoidossa. Siellä itse sankari on juhlinut uutta titteliään herkuttelemalla siankorvilla.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Illanvietto päättyi kauhunhetkiin, kun uimaan mennyt mies alkoi kellua elottomana – Rosso-koiran sankarillinen toiminta pelasti miehen hengen täpärästi

Sinun täytyy kommentoidaksesi.