Lemmikit

Lihava kissa kuolee nuorempana kuin normaalipainoinen – tästä kuvasta voit tarkistaa, onko kissallasi liikaa painoa

Lihava kissa ei ole leikin asia. Ylipaino on vaaraksi kissan terveydelle ja vaikuttaa tutkitusti eliniän pituuteen.

Pyöreän pulska tai lihava kissa voi olla joidenkin mielestä soma näky. Kysyimme Haminan Eläinklinikan toimitusjohtaja Henna Jaffelta, miksi ylipaino ei kuitenkaan ole hyvä asia ja miten sitä voi ehkäistä ja hoitaa.

Lue myös: Miksi kissa oksentaa ja milloin pitää lähteä eläinlääkäriin? Jos oksentamiseen liittyy näitä oireita, syy kannattaa selvittää nopeasti

1. Mistä tietää, että kissa on ylipainoinen?

Yleensä merkki kissan ylipainosta on alavatsan roikkuminen.

Kissa on lihava, jos käsin kokeilemalla ei pysty tuntemaan kissan kylkiluita ja laskemaan niitä, eikä tunne kissan selkänikamia.

”Useille tulee yllätyksenä, kun eläinlääkäri kertoo, että kissalla on vähän liikaa paino”, Henna Jaffe sanoo.

”Nyrkkisääntönä voidaan pitää sitä, että kissan 1–2 ikävuoden paino on kissan tavoitepaino sen koko loppuelämän.”

2. Mitä haittaa lihavuudesta voi olla kissalle?

Tutkimuksissa on osoitettu, että kissan ylipaino voi altistaa sitä monenlaisille sairauksille ja lisää anestesiaan eli nukutukseen liittyviä riskejä.

Sairauksia voivat olla:

Ylipainoisena kissan on myös vaikea pitää huolta turkistaan ja ihostaan, jolloin ylipaino voi johtaa ihosairauksiin.

”Lisäksi ylipaino voi vaikuttaa kissan mielialaan ja aktiivisuuteen haitallisesti, sillä se ei jaksa enää liikkua lajityypillisesti”, Jaffe kertoo.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että ylipainoinen lemmikki elää lyhyemmän elämän normaalipainoiseen verrattuna.

3. Mistä kissan ylipaino johtuu?

Pääasiallisesti kissoja pidetään sisäkissoina, jolloin liikunnan määrä jää vähäiseksi. Lihavuuteen johtavista syistä merkittävin onkin kissan liiallinen energiansaanti verrattuna kulutukseen.

Ylimääräisten herkkujen antaminen tulisi laskea minimiin, sillä ne kerryttävät kissalle herkästi ylipainoa.

”Tutkimuksissa on pystytty osoittamaan, että 10 ylimääräistä kuivaruokanappulaa päivässä voi johtaa viiden kilon ylipainoon 10 vuodessa. Pienillä määrillä on suuri vaikutus pitkällä aikavälillä”, Jaffe sanoo.

Kissoille tehdään nykypäivänä paljon sterilisaatioita, jotka vaikuttavat merkittävästi ruokahalun lisääntymiseen ja aktiivisuuden vähentymiseen. Perintötekijöilläkin on vaikutusta ylipainotaipumukseen.

Harvinaisempi ylipainon aiheuttaja on hyvänlaatuinen aivolisäkkeen kasvain, joka tuottaa liiallisesti kasvuhormonia.

Kuvassa on kissan kehon kuntokartoitus. 
Kissa on ihannepainoinen, kun se näyttää kohdan neljä tai viisi mukaiselta. © Royal Canin

Lue myös: Reissukissa-Pessi on tassutellut perheensä kanssa kaikissa Suomen kansallispuistoissa – muutama puisto on noussut suosikiksi

4. Millainen lihavan kissan turvallinen laihdutustahti?

Kissoilla laihtuminen perustuu energiankulutuksen kasvattamiseen ja energiansaannin vähentämiseen, mikä tarkoittaa, että liikuntaa lisätään ja ruokavaliota kevennetään.

Painonlasku kissalla saisi olla painoon nähden 1–1,5 prosenttia viikossa. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi kuuden kilon painoinen kissa saisi laihtua viikossa 60–90 grammaa.

Liian nopea painonpudotus voi johtaa maksan rasvoittumiseen. Riskinä voi myös olla, että paino alkaa lähteä lihaksista eikä rasvakudoksesta.

Painonpudotuksessa on tärkeää vähentää kaloreita eikä proteiinin määrää. Proteiini ja valkuaisaineet saavat kissalle aikaan kylläisyyden tunteen ja vähentävät insuliinin tarvetta.

Lisäksi kissan tulee syödä säännöllisesti.

”Eläinlääkärin kanssa kannattaa suunnitella laihdutussuunnitelma ja valita kissalle oikeanlainen ruoka. Jos kissa ei suostu syömään kyseistä ruokaa, kannattaa olla mahdollisimman pian yhteydessä eläinlääkäriin. Kissat eivät kestä paastopäiviä, ja paastot voivat johtaa maksan rasvoittumiseen”, Jaffe kertoo.

5. Miten kissan saa liikkumaan enemmän?

Kissan kanssa kannattaa leikkiä erilaisilla aktivointileluilla, esimerkiksi tikulla, jonka päässä on naru, jonka päässä taas on lelu. Laserosoitin on hyvä tapa aktivoida kissaa, sillä useat kissat tykkäävät jahdata valoa.

”Kissalle voi riittää jopa vain 10 minuutin aktiivinen leikkihetki päivässä. Tämä yhdistettynä vähäkaloriseen ruokaan tuplaa tehoa laihtumiseen”, Jaffe sanoo.

Ruoalla aktivoiminen onnistuu esimerkiksi tarjoamalla ruoka kaapin päälle tai kiipeilypuuhun. Ruoan voi levittää asuntoon, niin että kissan pitää etsiä ruoka ja liikkua siinä samalla.

6. Miten kissan lihomista voi estää?

Tärkeää on omistajan ja koko perheen toiminta. Kissan kanssa kannattaa pitää mukava leikkihetki, kun kissa hakee huomiota, sen sijaan, että sille antaisi herkkuja.

Säännöllinen kissan punnitseminen ja tarkasteleminen auttaa estämään liikalihomista. Ihminen voi sokaistua omalle lemmikilleen, jota katselee päivittäin, eikä välttämättä huomaa lemmikissä muutoksia.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Lihava kissa kuolee nuorempana kuin normaalipainoinen – tästä kuvasta voit tarkistaa, onko kissallasi liikaa painoa

Lukija484416

Miten kissa voi olla lihava, ja hengenvaarassa sen takia, mutta ihminen on vain hehkuva, ja plus kokoinen?

Sinun täytyy kommentoidaksesi.