Lemmikit

Tässä vasta erikoiset mökkikaverit! Minan kanssa lomailevat saunova kilpikonna, kaksi chihuahuaa ja hamsteri

Kun suomalaiset lähtevät kesämökille, myös lemmikit pääsevät mukaan lomailemaan. Mina ottaa mukaansa kilpikonnan, kaksi koiraa ja hamsterin.

Turkulaisen Mina Laakson, 22, Eetu-kilpikonna rakastaa saunomista.

”Mökillä saunomme aina. Eetulla on saunassa kylpytynnyrinä vihreä pesuvati. Kun kilpikonna on mukana, ei voi heittää kovia löylyjä, vaan vettä pitää heitellä pikkuhiljaa. Usein haluaisin itse jo lähteä pois saunasta, mutta Eetu ei suostu”, Mina kertoo.

”Ostin Eetun, kun olin 15-vuotias, ja olemme mökkeilleet joka kesä siitä lähtien. Kun otan matkaboksin esiin, Eetu alkaa innostuneena juosta boksia kohti.

Matkaa varten pakkaan Eetun kuljetuslaatikkoon villapaitojen väliin. Usein se ottaa matkalla nokoset. Mökillä Eetu pääsee ensimmäiseksi ulos. Se rakastaa kuljeskella pihalla ja rouskuttaa voikukanlehtiä, rikkaruohoja ja nurmikkoa. Se on oikea pieni ruohonleikuri.

Kilpikonnien pitää pysyä lämpimänä, joten lähdemme mökille vain, kun lämpötila on yli 25 astetta eikä tuule. Kotona Eetulla on lämpö- ja uv-lamput, mutta mökillä se nukkuu huopien välissä lämminvesipullojen kanssa, koska mökillä ei ole sähköä. Usein se nukkuu kainalossani.

Eetu on älyttömän nopea, joten sitä on pakko pitää ulkona koko ajan silmällä. Petolintujen takia en koskaan päästä sitä kuin parin askelen päähän. Jos täytyy tehdä jotain askareita, joiden aikana ei voi olla vahdissa, Eetu saa olla terraariossaan. Eetulla on oma mökkiterraario. Kotona oleva terraario on niin suuri, ettei sitä voi siirtää.

Mina Laakson chihuahuat Gucci Blanco ja Papu sekä kilpikonna Eetu ovat ylimmät ystävykset. Ne ottavat nokosia kylki kylkeä vasten.
Mina Laakson chihuahuat Gucci Blanco ja Papu sekä kilpikonna Eetu ovat ylimmät ystävykset. Ne ottavat nokosia kylki kylkeä vasten.

Koirat ovat konkarimökkeilijöitä

Mökkiseurana meillä on kaksi chihuahuaani, 5-vuotias Gucci Blanco ja 3-vuotias Papu, sekä hamsterini Manteli. Useimmiten äitini lähtee mukaan. Silloin vuorottelemme askareiden kanssa. Toinen vahtii eläimiä, toinen tekee hommia.

Hamsteri tuli minulle vasta viime syksynä, joten se ei vielä tiedä, että pääsee mökille. Uskon, että sekin tykkää olla siellä. Hamsteri ei ulkoile, joten se on helppo ottaa mukaan. Sen terraario on ikkunan vieressä ja siitä näkee pellolle.

Koirani ovat jo konkarimökkeilijöitä. Pari minuuttia ennen kuin saavumme mökille, Papu alkaa laulaa onnellisuuslaulua ja pian Gucci Blancokin yhtyy siihen. Mökillä koirat ovat kiinni pitkissä juoksuliinoissa. Gucci Blanco ei ­lähtisi pihalta, mutta Papu saattaisi mennä tervehtimään naapuria.

Myös koirat pidetään kiinni petolintujen takia. Gucci Blancon ollessa nuori tajusin, että linnut voisivat nostaa chihuahuan, ja pohdin, pitäisikö koirille hankkia piikikkäät suojaliivit. Se tuntui kuitenkin liioittelulta, koska olemme kuitenkin koko ajan niiden lähellä.

Koirani rakastavat auringonottoa. Chihuahua-rotu on peräisin Meksikosta ja tottunut lämpimään. Gucci Blanco on ollut mökillä jo kolme kesää ja tietää rajansa, mutta Papua on ­pakko vahtia, ettei se saa auringonpistosta.

Mökkinaapurimme ovat eläinrakkaita. Lapset käyvät katsomassa eläimiä ja aikuiset jäävät juttelemaan. Etenkin ­Eetu-kilpikonna herättää kiinnos­tusta. Se on sosiaalinen ja pitää ihmi­sistä. Useimmiten se juoksee vastaan ja käy tervehtimässä vieraat.

Naapurillamme on oma koira ja hän yleensä huikkaa, kun on menossa pihamme ohi. ­Koira on isompi kuin omani, joten chihuahuani ­jän­nittävät sitä. Silloin vien koirat het­keksi sisälle.

Jos mökillä on juhlat, eläimet saavat osallistua. Olemme viettäneet mökillä monet yhteissynttärit Eetun kanssa. Olemme samanikäisiä ja olen suunnitellut, että vanhana menemme samaan vanhainkotiin.”

Lue myös: Lemmikki muuttuu kolarissa törmäystestinukeksi, jos sitä ei ole kiinnitetty oikein – miten lemmikki matkustaa autossa turvallisesti? 

Juttu on julkaistu Maalla-lehdessä 6/2023.

Kommentoi

Kommentoi juttua: Tässä vasta erikoiset mökkikaverit! Minan kanssa lomailevat saunova kilpikonna, kaksi chihuahuaa ja hamsteri

Sinun täytyy kommentoidaksesi.